Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: karmienie ryb  (Przeczytany 1805 razy)
Pomi
Nowy
*

« : Marzec 19, 2008, 11:02:42 »

Prosze o wskazowke w kwestii karmienia rybek - ostatnio zauwazylam, ze moja 4 cm welonka (z ogonem) ciagnie za soba wstążkę o dlugosci 10 cm..przerazilam sie jak bardzo przekarmiam rybki. Teraz dostaja tylko 2 razy dziennie troszeczke..ciagle szukaja jedzenia tak jakby byly glodne, ale prosze o powierdzenie, ze taka ilosc jest ok.
Teraz na 3 dni zostawiam je w domu same i pytanie- czy jesli nie bada karmione to nie bedzie problemu, czy lepiej poprosic sasiadke  by wpadla i im cos wrzucila.
Poza tym lubie tez jak wyskupuja mi z reki pyszczami - podplywaja i nie maja z tym problemu - ale pytanie - czy jak wkladam do akwarium reke i one ja skubia to czy nie ma znaczacego wplywu na nie i na wode?

Z gory dzieki za rady.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 19, 2008, 11:11:41 »

Teraz dostaja tylko 2 razy dziennie troszeczke..ciagle szukaja jedzenia tak jakby byly glodne, ale prosze o powierdzenie, ze taka ilosc jest ok.
Jest ok ... ile razy wcześniej karmiłaś skoro teraz "tylko" 2 razy dziennie Huh
A to że szukają żarcia ... norma ... jak każda ryba. Taki jej cel życiowy ...

Teraz na 3 dni zostawiam je w domu same i pytanie- czy jesli nie bada karmione to nie bedzie problemu
Nie będzie ...

to czy nie ma znaczacego wplywu na nie i na wode?
Nie ma jeśli ręka jest czysta

P.S.
O karmieniu, częstotliwości i głodówkach było już kilkakrotnie

Pomi
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 19, 2008, 11:39:52 »

Grin reka czysta...no bez przesady

karmilam zawsze dwa razy ale wrzycalam sporo...
Ula
Zainteresowany
**

Moja pSinka:)

« Odpowiedz #3 : Marzec 19, 2008, 12:12:15 »

Rybki często szperają w kamyczkach, a szczególnie welony. Ja bym wolała zostawić rybki przez te 3 dni bez jedzenia niż prosić o nakarmienie sąsiadkę-bałabym się,że je przekarmi.Szczególnie jeżeli sama nie ma ryb,nie wie jak je karmić.A ryby karmi się naprawdę oszczędnie.

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
PiotrasJ
Zainteresowany
**

ładna rybcia:)

« Odpowiedz #4 : Marzec 19, 2008, 14:42:23 »

Racja. Lepiej zostawić bez jedzenia choć ja mam sąsiadke która też ma ryby ale takie troche nie zadbane...... a w kamyczkach szperają każde rybki Smiley

Akwa 25l   

5x gupik

moczarka kanadyjska

filtr elite

oświetlenie: lampa nad akwa:) (11W)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 19, 2008, 15:28:27 »

a w kamyczkach szperają każde rybki Smiley

Nie każde ... szukanie jedzenia nie jest jednoznaczne z przkopywaniem kamyków

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 19, 2008, 19:09:02 »

Trzydniowa głodówka napewno im niezaszkodzi.Ryby mogą niejeść o wiele dłużej nawet kilkanaście dni.Akwarium to przecież cząstka jakiegoś ekosystemu i ryba zawsze znajdzie coś do jedzenia(glony,roślinki,resztki z ostatniego karmienia)

przyjacielryb
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 20, 2008, 22:24:54 »

Prosze o wskazowke w kwestii karmienia rybek - ostatnio zauwazylam, ze moja 4 cm welonka (z ogonem) ciagnie za soba wstążkę o dlugosci 10 cm..przerazilam sie jak bardzo przekarmiam rybki. Teraz dostaja tylko 2 razy dziennie troszeczke..ciagle szukaja jedzenia tak jakby byly glodne, ale prosze o powierdzenie, ze taka ilosc jest ok.
Teraz na 3 dni zostawiam je w domu same i pytanie- czy jesli nie bada karmione to nie bedzie problemu, czy lepiej poprosic sasiadke  by wpadla i im cos wrzucila.
Poza tym lubie tez jak wyskupuja mi z reki pyszczami - podplywaja i nie maja z tym problemu - ale pytanie - czy jak wkladam do akwarium reke i one ja skubia to czy nie ma znaczacego wplywu na nie i na wode?

Z gory dzieki za rady.

Oj bedzie bedzie , welony są bardzo wrazliwe na oce ciala w wodzie takie jak np. ręka , i przedewszystkim ZARAZKI !! , nie doczyścisz dokladnie ręki , najlepiej unikać wkładania rąk , a co do wyjazdu to spox mozesz je zostawić na 3 dni bez jedzenia

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: