Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium-proszę o pomoc  (Przeczytany 4223 razy)
papuga1993
Gość
« : Marzec 24, 2008, 21:08:02 »

Jestem jeszcze kompletnie zielony w tych sprawach, postanowiłem że kupie sobie akwarium przez allegro czy to dobrze??
A o to niektóre rzeczy które chce kupić:
1. Akwarium wraz z szafką 112 litrowe: http://www.allegro.pl/item327520183_akwarium_112l_profil_pokrywa_bukowa_szafka_bukowa.html
2.Filtr wewnętrzny: http://www.allegro.pl/item330156870_hailea_bt_400_filtr_wewnetrzny_z_deszczownia.html (czy będzie wystarczając dobry?)
3.Grzałka z termostatem: http://www.allegro.pl/item331134564_doskonala_grzalka_z_termostatem_150w_gratis_.html

Proszę o pomoc nie wiem czy dobrze wybrałem  Huh Huh Huh
Za porady będe bardzo wdzięczny  Good !
Kaman3000
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 25, 2008, 12:17:24 »

Pokrywę radził bym zrobić samemu. Jeśli kupisz taką to będziesz musiał ją przerabiać, itp. Grzałka jak dla mnie spoko. Co do filtra to niech ktoś inny się wypowie Huh
Neurochirurg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 25, 2008, 12:23:44 »

1. Zakup akwarium przez allegro to nie jest zły pomysł bo sam mam dobre doświadczenia.
2. Filtr jest takim dość średnim produktem, ale da sobie radę
3.
Pokrywę radził bym zrobić samemu. Jeśli kupisz taką to będziesz musiał ją przerabiać, itp.

Pewnie chodzi o Kaman3000 o siłę ośietlenia, więc niekoniecznie bo to zależy co będziesz miał w tym akwarium.
4. Grzałka ok.

Oczywiście jeżeli fundusze Ci pozwolą możesz kupić większe akwarium, lepszą grzałkę, lepszy filtr zewnętrzny itd, itd.

Nic na siłę. Weź większy młotek!
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 25, 2008, 12:24:40 »

1. akwarium ok - dobra cena i wogle ( Kaman - po co przerabiac pokrywe ?? nie ma sensu ! )
2. filtr w porządku - mam taki, tylko że go nie używam ( daje mocny strumien wody )
3. grzałka atmana ?? tez mam taką, ale miałem z nią problem bo po dosc krótkim okresie sama sie spaliła i musiałem wymieniac ( bezproblemu Grin )

ogólnie dobry wybór Wink - moim zdaniem

edit : Neurochirurg - byłes szybsz o 1,30 min

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 25, 2008, 12:25:01 »

1. Proponuję akwarium proste a nie profilowane.
2. Filtr będzie nieco za słaby. I zdecydowałbym się na inną markę (np AquaEl lub AquaSzut). Najlepszym rozwiązaniem byłby jednak filtr zewnętrzny (kubełek)
3. Grzałka OK

Pokrywę również proponuję zrobić samemu, ale jeśli uważasz że standardowa pokrywa ma wystarczającą ilość światła na twoje potrzeby to będzie OK.

Skoro jesteś "zielony" to radzę jeszcze dużo poczytać o zakładaniu akwarium, o procesie dojrzewania itd Smiley

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 25, 2008, 12:25:14 »

Ja zainwestowałbym w zewnętrzny - kaskadę albo kubełek.

speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #6 : Marzec 25, 2008, 12:59:43 »

ja powiem tak: też byłem zielony a teraz troszeczkę wiem (duuuużo czytać!) mianowicie Seboos ma rację co do profilowanego akwa - ma takie dziwne przekłamania inne od zwykłych prostych szybek pozatym problemy z czyszczeniem przedniej szyby jeżeli chodzi o krasnorosty najlepiej się je usuwa skrobakiem ale nie wiem jak to by było z wygiętą szybą może czyściki magnetyczne ale wtedy musiałby by być magnes odpowiedniej mocy (koszty większe) a mam czyścik magnetyczny do grubości szyb 12mm i krasnorostów nie usuwa za dobrze. Nie jestem przekonany co do skuteczności filtrów wewnętrznych a i jeszcze ten syf co wylatuje z niego podczas wyciągania z akwarium ogólnie uciążliwe czyszczenie a jak jeszcze będziesz miał trochę rybek to nie wiem czy da sobie rade z filtracją wody :/ może pomyśl o filtrze "Kafarski Concept"? lepsza wydajność oraz cyrkulacja wody w podłożu i praktycznie zero obsługi. Pokrywa wydaje się ok zawsze możesz dodać oświetlenie Wink To tylko moje zdanie proszę "nie bić"  Tongue

5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #7 : Marzec 25, 2008, 13:03:14 »

A akwarium musi być 112l czy może być większe?A i czy nie lepiej szafkę samemu zrobić albo na jakiejś komodzie czy coś  ?

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 25, 2008, 13:12:11 »

Jeśli chodzi o szafki pod akwarium to chodzi tu o wytrzymałość takiej szafki. W końcu obciążenie tej szafki w przypadku 112 litrów to jakieś 150 kg przez 24 h/dobę przez 365 dni. Wiadomo, że w standardowych meblach tylna ściana to zwykła cienka płyta, która nie jest żadnym wzmocnieniem, ponadto w zwykłych meblach montaż opiera się przeważnie na drewnianych kołeczkach i kleju. W szafkach akwariowych tylna ścianka to taka sama płyta jak pozostałe - gruba i solidna, a do montażu używane są grube wkręty na imbus. Szafka akwariowa często w środku jeszcze przynajmniej jedną deskę (w zależności od wielkości szafki) która wzmacnia i usztywnia całą konstrukcję. Osobiście nie ryzykowałbym stawiania 112 litrowego zbiornika na byle czym. Moje akwarium przez kilka miesięcy stało na szafce pod telewizor i niestety po pewnym czasie szafka niepokojąco zaczęła "jęczeć". Obecnie mam szafkę typowo akwarystyczną za 200 zł i śpię spokojnie.

speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #9 : Marzec 25, 2008, 13:12:47 »

Co do szafek to właśnie dziwna sprawa bo: szafki oryginalnie robione pod akwaria nie różnią się zbytnio od tych "zwykłych" komód itp. zawsze cena jest dziwnie dopasowana do wielkości akwa może chodzi o wagę? Kup zwykłą szafkę najlepiej z 3 ścianami wewnątrz tj. dwie na zewnątrz i jedna ściana podparta w środku - zawsze możesz dokręcić kontowniki i przykręcić grubszy blat na górę jak ja mam cena 130zł kontowniki narożne, wkręty i szafka. Pamiętaj że akwarystyka wciąga i to bardzo i w przyszłości będziesz potrzebował może więcej miejsca w szafce na może osmoze czy co2 z butli - warto się zastanowić od razu nad pewnymi sprawami. Dobrze by było gdybyś powiedział co to ma być za typ akwarium czy roślinne czy martwa dekoracja tj. głazy itp. i ryby? Na czym Ci zależy - co byś chciał mieć w tym baniaczku Smiley

5blue5
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Marzec 25, 2008, 13:20:19 »

Zgadzam sie ale samemu też można zrobić porządną szafkę za 200zł pod kolor mebli i kształt lub np obecną komodę przerobić(wzmocnić i takie tam sprawy).
Akwarium 85zł http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-akwaria-pokrywy-szafki-proste-cujc/akwarium-proste-112-l-wym-80x35x40-cm_102770.html
Pokrywa http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,12489.0.html
tak jak to zrobili Emi i Seboos.

Widzew Łódź
papuga1993
Gość
« Odpowiedz #11 : Marzec 25, 2008, 14:22:05 »

Według tego co napisaliście to wychodzi że wszystko źle zrobiłem Embarrassed
1.To akwarium zastanowię się nad prostym Cheesy
2.Filtr może ten: http://www.allegro.pl/item329321542_filtr_zewnetrzny_kaskadowy_600_l_h_skimmer_.html (Tylko że później trzeba dziury wycinać w pokrywie) a może polecvicie jakiejś firmy??
3.Przy grzałce to zostaje bo mówiliście że odpowiednia
4.Szafka pod akwarium, no właśnie  Shocked jaką odpowiednią wybrać  Huh, musi być brązowa taka nie za jasna nie za ciemna
5.www.rybarium.pl może ktoś mi wytłumaczy co się robi jak wciśnie się kupuj Huh?
a)Pieniądze:
-czy można je dać dopiero jak zostanie do mnie dostarczona?? (Otwieram kurierowi drzwi podpisuje   ,  dajem mu pieniądze a on mi akwarium)
-czy tak jak w allegro że trzeba z góry zapłacic??                                                                                                                                                                                                                                                           
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2008, 14:40:00 wysłane przez papuga1993 » Zapisane
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #12 : Marzec 25, 2008, 14:25:13 »

5.www.rybarium.pl może ktoś mi wytłumaczy co się robi jak wciśnie się kupuj
jeszcze jest zatwierdzenie wciśnięcie samego kupuj nic nie daje .
Każdemu może się omyłkowo przytrafić
Jest opcja za pobraniem to znaczy że towar dostajesz i z rączki do rączki usługa droższa o jakieś 12 zl
5blue5
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Marzec 25, 2008, 15:54:54 »

Filtr kubełkowy może? http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-filtry-akwariowe-zewnetrzne-cty0/filtr-zewnetrzny-kubelkowy-fluval-205_102166.html
A jak zamówisz za 1. Jeżeli wartość Państwa zakupów przekroczy 350 zł - zamówienie będzie przesłane bez dodatkowych kosztów przesyłki - niezależnie od tego, czy Twoje zamówienie zawiera żwir, akwarium, świetlówki czy filtr do akwarium.

Widzew Łódź
papuga1993
Gość
« Odpowiedz #14 : Marzec 25, 2008, 15:58:37 »

Filtr kubełkowy może? http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-filtry-akwariowe-zewnetrzne-cty0/filtr-zewnetrzny-kubelkowy-fluval-205_102166.html
A jak zamówisz za 1. Jeżeli wartość Państwa zakupów przekroczy 350 zł - zamówienie będzie przesłane bez dodatkowych kosztów przesyłki - niezależnie od tego, czy Twoje zamówienie zawiera żwir, akwarium, świetlówki czy filtr do akwarium.

Wiesz co to troszeczkę za drogi filtr Grin
Może znasz jakis adres strony na której dostane tanią prostą pokrywę 80x35 ja znalazłem narazie za 96 zł
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: