Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « chore rybki i parę innych problemów
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: chore rybki i parę innych problemów  (Przeczytany 1238 razy)
Kari
Zainteresowany
**

xD

« : Marzec 25, 2008, 23:02:10 »

Witam, znowu mam problem w akwa :/

Moje akwa:
- 54l
- filtr Hailea
- świetlówka 15W
- grzałka
- Aqua grunt + grubszy czarny żwirek na górze

Obsada:
- parę gupików (same samce)
- 10 razborek (teraz już tylko 3 Sad)
- 5 fantomów
- 5 neonów
- zbrojnik niebieski (prawdopodobnie, jak dla mnie to nie jest to zbrojnik)
- 3 krewetki amano

Otóż już od długiego czasu męczę się z glonami na szybach (zielone kropki), niedawno zaczęły się pojawiać również na roślinach (małe niteczki) stosowałam PILTRAX NitratEX JBL lecz nic nie pomogło Sad Mój drugi problem to chore ryby- kupiłam niedawno 5 razborek i 5 fantomów. Razbory prawdopodobnie były chore bo po paru dniach zauważyłam że płetwy robią się białe i postrzępione po ok.1-2 dniach ryba robiła się prawie cała biała i zdychała. Stosowałam BAKTOPUR Sery lecz leczenie nie przyniosło skutku Sad

Wodę wymieniam co ok.1-2 tyg, 2-3 razy w tyg. leje bakterie ( coś takiego: http://www.um-um.pl/ikola-mikroorganizmy-100-ml-poprawia-r-wnowag-biologiczn.html ), przy podmianie dodaję jeszcze uzdatniacz.

Z góry dziękuje za pomoc Smiley Jutro jeszcze zrobię testy i napisze co wyszło
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2008, 23:05:40 wysłane przez Kari » Zapisane
Kari
Zainteresowany
**

xD

« Odpowiedz #1 : Marzec 26, 2008, 23:31:59 »

Czy ktoś może mi pomóc zwalczyć chorobę (?) i glony? Dzisiaj znalazłam kolejną martwą rybkę... Sad
Bardzo proszę o pomoc, boję się że w końcu wszystkie mi padną  Undecided
szydłoś
Zainteresowany
**

akwarium 112l :p

« Odpowiedz #2 : Marzec 26, 2008, 23:46:34 »

hej no widze ze masz problem Shocked do walki z glonami,z opisu wynika ze to zielenice zabral bym sie tak: najpierw musisz recznie wyczyscic szyby ,kamienie na których rozwijaja sie glony.do tego celu mozesz uzyc skrobaczke sam. lub jak ja to robilem zmywaka kuchennego(szorstka gąbka).z roslinek natomiast ,jesli glony sie za bardzo jeszcze nie rozrosły trzeba je delikatnie sciagnąc palcami,ile tylko sie da!!!a te najbardziej zaglonione liscie wyciac zeby dalej sie nie szeżyło to gówienki!!!potem zespół reanimacyjny: na 54l mysle ze wystarcza 3x kosiarka(kup jak najmniejsze sa bardziej pracowite) i tyle samo atoskow.swiec króce max.do 7-8 godz na dobe co ograniczy rozwój glonów,przez tydzien co powinno wystarczyc kosiarkomi atosom do zalatwienia problemu Good ! mi pomogło mysle ze i ci tez,powodzniea

akwarium 112l obsada:35x neon innesa,kirysy:czarny ,spiżowe,pstre weloniaste,skośnopregi,5xkardynałek chiński,Para Ramirezek,12Xred cherry,amplarie.
moje akwarium   http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=15272.msg134860;topicseen#new
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #3 : Marzec 27, 2008, 18:40:13 »

Po pierwsze zmierz parametry wody i podaj tu na forum.
Po drugie, po co wlewasz bakterie 2-3 razy w tygodniu Huh
Za dużo chemii lejesz do swojego akwarium Wściekły Stanowczo za dużo

Zanim poznasz parametry, to co drugi dzień podmieniaj 20% wody (odstana co najmniej 24 godziny i nie lej żadnych uzdatniaczy), zrób porządne odmulanie dna i świeć max 6 godzin na dobę.
Przy okazji podmiany wody, czyść szybę i roślinki z glonów, pousuwaj martwe cząstki roślin.
Ogranicz karmienie rybek  - raz na dwa dni malutkie porcje.
Takie działanie po ok 2 tygodniach zacznie dawać efekty.
Ktoś mi tak kiedyś poradził i ta metoda w moim 180l akwa zdała egzamin na 5.

3 kosiarki na 54 litry to stanowczo za duże rybki.
Jak już uporasz się z glonami i z chorobą rybek, dokup ze 2 krewetki amano. W 5 sztuk powinny na bieżąco dawać radę  papa

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: