|
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #1 : Marzec 30, 2008, 11:49:40 » |
|
1.Jest już wątek o obsadach. 2.Wywal ten kolorowy żwirek 3.Zrób coś z tą mętną wodą 4.To jakiś bystrzyk ,ale dokładnie nie wiem
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #2 : Marzec 30, 2008, 12:06:15 » |
|
niby bystrzyk brylantowy, ale jakiś blady i z wszczepionym kolorem pod skóre niedługo zaczną neony barwić
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|
ami
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Marzec 30, 2008, 15:47:30 » |
|
OK, Dzięki za odpoweidzi i podpowiedzi - wiem że podobny wątek jest - niestety zauważyłam go po fakcie sorry - co do mętnej wody to zdjęcie robiłam telefonem - w rzeczywistości wode jest czysta - choć nie krystaliczna niestety. nie wiem dlaczego taka jest - wiele razy płukałam żwierk, woda ma dopiero kilka dni, nowy filtr.... może podpowiecie? - dlaczego kolorowy mam wyrzucić - czy szkodzi? Mam go juz prawie od roku i wszystkie ryby jak do tej pory miały się dobrze...?
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2008, 16:00:04 wysłane przez ami »
|
|
|
|
|
Błazenek
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #5 : Marzec 30, 2008, 15:59:35 » |
|
A no np. dlatego ,że jest kiczowy,ryby się stresują ma ochydną granulacje...Ojej znó ten sam błąd...Akwarium Ci nie dojrzało a już wpuściłeś ryby więc jest możliwość ,że padną ,kup Sera Nitrivec.Może da się coś jeszcze uratować.
|
|
|
|
|
|
|
ami
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Marzec 30, 2008, 16:03:41 » |
|
Dzięki - no, niestety błąd niewiedzy... Mam MFC (który użyłam) i uzdatniacz AquaSafe (nie użyłam) - czy coś pomogą? Miałam do tej pory malutkie akwarium w którym wymieniałam wodę co tydzień i wpuszczałam ryby od razu - żyły jak tralala! Teraz nagle po zmianie na większe akwa i nowe wyposażenie - zaczęły padać...
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2008, 16:18:44 wysłane przez ami »
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #7 : Marzec 30, 2008, 16:25:41 » |
|
nie stosuj mfc ! zastosuj nitrivec seri i poczytaj o pielęgnacji akwarium
|
|
|
|
|
|
|
Błazenek
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #8 : Marzec 30, 2008, 16:26:28 » |
|
Jeeejq po co Ci to FMC To silny odkażający środek na różnego rodzaju choroby !Wody się nie zmienia całej tylko podmienia 20% obiętości akwarium teraz zrób podmiankę 50% i daj węgiel do filtra!Kup tą Sere Nitrivec i wlej (mam na dzieje ,że wiesz ,że przy podmiance nie wlewa się wody z chlorem)
|
|
|
|
|
|
|
ami
Nowy
|
|
« Odpowiedz #9 : Marzec 30, 2008, 16:38:03 » |
|
-w zoologu babka zaproponowała - więc się wzięło... w końcu niby zna się lepiej niż ja -wiem, ze wymienia się tylko częsc wody, ale to była 1 "nalewka", a ze starego akwa też nadawała sie do wymiany, wiec nie dolewałam... była oczywiście odstana z chloru. Jutro kupię ten Sere Nitrivec i węgiel (jest jakiś specjalny węgiel?)
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #10 : Marzec 30, 2008, 16:42:21 » |
|
poprosisz w zoologicznym, będzie wiedzieć o co chodzi (węgiel aktywny) nie słuchaj pracowników zoologów, oni chcą tylko zarobić ..... dodawaj nitrivec zgodnie z instrukcją dbaj o wodę - podmianki co 2 dni 20% filtr zawsze płucz w wodzie ściągniętej z akwarium odmulaj podłoże specjalnym odmulaczem kciuki
|
|
|
|
|
|
|
ami
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Marzec 30, 2008, 16:43:59 » |
|
dzieki ogromne - tak dokładnie zrobię! ps - nie widze swojego avataru tylko krzyzyk...- a wy go widzicie?
|
|
|
|
|
|
|
marius22333
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Marzec 30, 2008, 18:20:53 » |
|
to nie zaden bystrzyk brylantowy tylko żałobniczka, lecz forma albinotyczna z wszepionym barwnikiem.. juz nie raz widzialem te ryby tak "okaleczane" przez idiotów Złudnie podobny do Bstrzyka Socolofa,ale bystrzyki mają inną płetwę grzbietową od tego prezentowanego na zdjęciach.I tu się zgadzam z kolegą że to jest jakieś doświadczalna żałobniczka.I nie rozumiem ludzi którzy robią takie rzeczy.Sam posiadam żałobniczki i nic bym nie chciał w nich zmieniać,mimo tego że są czarnoszare .Ale za to pięknie błyszczą się jej łuski.
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #13 : Marzec 30, 2008, 18:23:43 » |
|