Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tetra  (Przeczytany 2894 razy)
tomeek7
Bywalec

« : Czerwiec 04, 2004, 13:52:11 »

Kupilem dzisiaj moje pierwsze testy na gh i kh. Sa one z tetry, kupilem je w jednym opakowaniu(po jednej buteleczce z kazdego). W opakowaniu nie znalazlem karteczki ktora pokazywala by mi jaki kolor odpowieda ilu stopniom. Jak to teraz odczytac?

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 04, 2004, 21:36:38 »

5ml wody po daodaniu testu musi zmienić kolor z niebieskiego, poprzez zielony na żółty, ilośc kropli testu potrzebna do uzyskania koloru żółtego oznacza ilość stopni niemieckich twardosci.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 04, 2004, 21:36:44 »

nie ma to jak nauka czytania  Wink wyraźnie napisane: przy GH zmiana barwy z czerwonej na zielonoą, przy KH z niebieskiej na żółtą..... liczba kropel dodanych do zmiany barwy = liczba stopni niemieckich dla danej twardości Smiley
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 05, 2004, 22:19:50 »

mnie wyszlo tak:
Gh: z zielonego (w butelce) poprzez czerwony do zielonego
Kh: z żóltego(w butelce) na niebieski
i w  kranie mialem wode Gh 18*n a Kh 6*n. Czy jest to mozliwe i to do tego na slasku?

Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 06, 2004, 07:56:01 »

Anu na Ślunsku jest ino taka woda, wbrew pozorom Smiley.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 06, 2004, 10:04:54 »

a czy dobrze zmierzylem wode? to byl moj pierwszy raz  Cheesy

Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 06, 2004, 15:11:41 »

Ups sorki, o tym żółtym kolorze to ja pisałem o teście sery  :oops: , zapomniałem ze mam sery a nie tetry. Ok wiec musisz poczytać na jaki kolor ma sie zmienić roztwór w prubówce. Kh powinno stanowić 1/2 Gh, sprawdź w instrukcji czy nie skończyłeś pomiaru zbyt wcześnie (czy zaobserwowałeś odpowiednie kolory), jeśli wszystko bedzie sie zgadzać to poprostu masz odchylenia spowodowane innymi kationami niż wapnia.

tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 06, 2004, 15:29:20 »

dokladalem kropelek do tego momentu az pojawil sie kolor jaki byl na poczatku w buteleczce i powsalo:
GH = 18*n
KH = 12*n

Sluchajcie na ile kropelek wystarcza buteleczka 10ml, bo cos mi sie wydaje ze po tych pierwszych moich probach za duzo to mi tego nie zostanie.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: