Witam serdecznie...nie mam zbytnio ostatnio czasu na ropisywanie się więc umieszczę link do mojej strony gdzie opisany jest mój aktualny zbiornik (nie widziałem w regulaminie zakazu wklejania no chyba ze przeoczyłem
)..
Zbiornik ma niecałe 2 tyg. a niegłudo zostanie zarybiony gatunkami które przyjadą do mnie z Tanzanii ..Proszę o komentarze
No i wreszcie nastąpił start mojego nowego baniaka..Jak mogliście zauważyć w baniaku panuje biotop Tanganiki...
Baniaczek ma wielkość 450L wymiary : 150 dł x 50 szer. x 60 wys
Zdjęcia:
http://img340.imageshack.us/img340/483/zdjcie076yk6.jpghttp://img340.imageshack.us/img340/6876/zdjcie078lb5.jpgPierwszego dnia po zalaniu sprawdziłem parametry wody
Ph wynosilo 7
TwO wynosilo 8,5
Na drugi dzień wystapił mały zakwit pierwotniaków..Żeby nie mordować ryb zbytnią i częstą podmianą wody zastosowałem technike ograniczenia światła i pokarmu.Do tej kuracji dołożyłem również niewielką ilość prepararu firmy Sera do uzdatniania wody..Kuracja pomogła i woda jest już praktycznie idealna
..
Dziś zrobiłem kolejne testy parametrów wody które wyszły następująco :
PH wynosi 7,7
TwO wynosi 9'n (stopni niemieckich)
TwW 17'N
Więc warunki zbiornika są idealne
No cóż system filtracji który niedługo bedzie zastosowany w moim zbiorniku jest juz umieszczony w temacie(zrób to sam) na mojej stronie..Tu przedstawie sprzęt jakim dysponuje na dzień dzisiejszy..
Filtracja:
Podstawowy filtr TETRA TEC EX 1200 - Przeznaczony do zbiorników o pojemności 200-500l, Dodatkowy filtr - FILTR ZEWNĘTRZNY FLUVAL 205 , za prąd w aqwarium odpowiada głowica firmy Power Head 301
Ogrzewanie:
TETRA TEC-HT300- GRZAŁKA 300W Z TERM.20-32C, AKW.300-450L ,oraz asekuracyjna Atman 300w
Oświetlenie:
Na holendrze miałem 6x 36 wat t5...tu zastosowałem 4x36w..na tanganike świat i ludzie;)..Wnocy za imitacje księżyca odpowiada mojej konstrukcji oświetlenie LED
Zestaw CO2:
Zbędne przy tanganice
Nawożenie:
Zbędne
Podłoże:
Piach rzeczny, po przeprowadzce zastosuje piasek kwarcowy
Rośliny:
Na dzień dzisiejszy brak
Obsada:
na dzień dzisiejszy tylko jeden gatunek (czekam na nowe rybcie
)
12x Tropheus sp.Kiriza
Pielęgnacja:
No cóż..w sumie dużo pracy przy Tanganice nie ma...podmianka wody co 2 tygodnie oraz sprawdzanie parametrow wody..rybki karmione pokarmami O.S.I oraz spirulina forte