Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Tanganika by Muhhamad 450 L  (Przeczytany 8625 razy)
muhhaamd
Gość
« : Marzec 31, 2008, 17:41:32 »

Witam serdecznie...nie mam zbytnio ostatnio czasu na ropisywanie się więc umieszczę link do mojej strony gdzie opisany jest mój aktualny zbiornik (nie widziałem w regulaminie zakazu wklejania no chyba ze przeoczyłem  Wink )..

Zbiornik ma niecałe 2 tyg.  a niegłudo zostanie  zarybiony gatunkami które przyjadą do mnie z Tanzanii ..Proszę o komentarze Cheesy

No i wreszcie nastąpił start mojego nowego baniaka..Jak mogliście zauważyć w baniaku panuje biotop Tanganiki...

Baniaczek ma wielkość 450L wymiary : 150 dł x 50 szer. x 60 wys

Zdjęcia:

http://img340.imageshack.us/img340/483/zdjcie076yk6.jpg
http://img340.imageshack.us/img340/6876/zdjcie078lb5.jpg

Pierwszego dnia po zalaniu sprawdziłem parametry wody
Ph wynosilo 7
TwO wynosilo 8,5

Na drugi dzień wystapił mały zakwit pierwotniaków..Żeby nie mordować ryb zbytnią i częstą podmianą wody zastosowałem technike ograniczenia światła i pokarmu.Do tej kuracji dołożyłem również niewielką ilość prepararu firmy Sera do uzdatniania wody..Kuracja pomogła i woda jest już praktycznie idealna Wink ..

Dziś zrobiłem kolejne testy parametrów wody które wyszły następująco :

PH wynosi 7,7
TwO wynosi 9'n (stopni niemieckich)
TwW 17'N

Więc warunki zbiornika są idealne Cheesy

No cóż system filtracji który niedługo bedzie zastosowany w moim zbiorniku jest juz umieszczony w temacie(zrób to sam) na mojej stronie..Tu przedstawie sprzęt jakim dysponuje na dzień dzisiejszy..

Filtracja:
Podstawowy filtr TETRA TEC EX 1200 - Przeznaczony do zbiorników o pojemności 200-500l, Dodatkowy filtr - FILTR ZEWNĘTRZNY FLUVAL 205 , za prąd w aqwarium odpowiada głowica firmy Power Head 301

Ogrzewanie:

TETRA TEC-HT300- GRZAŁKA 300W Z TERM.20-32C, AKW.300-450L ,oraz asekuracyjna Atman 300w

Oświetlenie:
Na holendrze miałem 6x 36 wat t5...tu zastosowałem 4x36w..na tanganike świat i ludzie;)..Wnocy za imitacje księżyca odpowiada mojej konstrukcji oświetlenie LED

Zestaw CO2:
Zbędne przy tanganice

Nawożenie:
Zbędne

Podłoże:
Piach rzeczny, po przeprowadzce zastosuje piasek kwarcowy

Rośliny:
Na dzień dzisiejszy brak

Obsada:
na dzień dzisiejszy tylko jeden gatunek (czekam na nowe rybcie Cheesy )
12x Tropheus sp.Kiriza

Pielęgnacja:
No cóż..w sumie dużo pracy przy Tanganice nie ma...podmianka wody co 2 tygodnie oraz sprawdzanie parametrow wody..rybki karmione pokarmami O.S.I oraz spirulina forte
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2009, 21:51:27 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Zielony3103
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 31, 2008, 20:12:27 »

akwa ładne, tylko daj jakiś opis akwa chociaż.

muhhaamd
Gość
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 01, 2008, 12:34:37 »

sie robi Cheesy
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 01, 2008, 12:38:48 »

No teraz pasi  Grin Grin Grin Grin Grin

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
muhhaamd
Gość
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 01, 2008, 19:34:40 »

hehe to dobrze..a więc proszę o komenty  Grin  Grin  Grin  Grin  Grin
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 01, 2008, 20:53:16 »

No tak teraz dziala Cheesy ale parę minut temu po kliknięciu na galerie wyskakiwala AWARIA i kolo poludnia też -to nie jest prima-aprylis.
Akwarium wygląda ciekawie i tajemniczo -a jednak trochę smutno tym bardziej że to duży litraż . Bije troszkę pustką po oczach ale to pewnie przez to że jeszcze niezarybione. Ja bym spróbowala jednak wcisnąć kilka anubiasków , ale nie po calości tylko naprzyklad w jednym rogu na korzeniach (niby tak ledwo sie przeciskają między kamieniami) żeby to wyglądalo na taki cieplejszy kącik w tym, jednak ponurym(ale nie w zlym slowa znaczeniu) akwarium.
PS: radzę jednak wkleić zdjęcie do pierwszego posta - znacznie lepiej mi się komentuje jak mam coś przed oczami.

muhhaamd
Gość
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 01, 2008, 20:58:51 »

obiecuje że jak tylko znajde wiecej czasu to wkleje...Rybki beda...maja przyjechac do mnie prosto z tanzanii oczywiscie f0 w ostatecznosci f1..a co do roslin jeszcze sie zastanawiam..co by nie bylo to biotop..wiec roslin zbytnio nie powinno byc Wink
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 01, 2008, 21:04:08 »

powinno ,nie powinno... Akwarium jest po to by ladnie wyglądalo ,a sam prosisz o komentarz więc komentuje- mi bardziej by tak odpowiadalo .Taki wielki mebel w domu a taki smutny -tylko po to by trzymać się biotopu tak idealnie w szcególach?? Ale na szczęście to ma się podobać Tobie nie mi.

muhhaamd
Gość
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 01, 2008, 21:06:39 »

aż taki wielki nie jest..miałem wiekszy Wink ... a co do roslin mowie..jeszcze pomysle a za koment dziekuje Alu  Wink
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 02, 2008, 12:03:39 »

Jeśli nie masz nic przeciwko to powrzucam tutaj bezpośrednie linki do fotek a temat przeczyszczę z postów nie dotyczących bezpośrednio akwarium, co Ty na to?

Akwarium PIĘKNE! Przynajmniej coś nowego a nie kolejna nudna betoniarka. Te korzenie i skałki powaliły mnie na kolana. Bardzo mi się podoba. Chylę czoła. Mam jedno ale: nie pasuje mi tam ta cegłówka po prawej i ten jasny kamień u góry choć to pewnie tylko na zdjęciach tak lipnie wygląda.

Co do roślin to poważnie bym się zastanowiła ale już jak ryby będą, żeby to wszystko miało ręce i nogi i żadnych anubiasów. Ja bym tam widziała całkowitą rezygnację z roślin i zostawienie takiego surowego wyglądu rumowiska albo ewentualnie jakąś kępę nurzańca choć trzeba by to poważnie przemyśleć.

EDIT. Gotowe.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2008, 14:40:44 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
muhhaamd
Gość
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 02, 2008, 14:10:14 »

Emi pewnie że możesz Wink ...dzieki sliczne za komentarz  Embarrassed  Grin ...rybki niedlugo beda..wiec i nowe fotki rowniez..masz racje ta jak nazwalas cegla i tenbialy kamien  Grin Grin w realu wygladaja zdecydowanie duzo lepiej Wink .. a co do roslin caly czas sie zastanawiam  Huh Huh .....
muhhaamd
Gość
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 02, 2008, 14:52:39 »

Dzięki wielkie Emi  Wink  Grin   Grin   Grin  Grin  Grin
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 02, 2008, 15:07:06 »

to akwarium przypomina mi raczej Polskie jezioro... niż jeziorko Tanganika.. nie wiem co dalej napisac Roll Eyes

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 02, 2008, 15:08:36 »

no tak jakby nie pasują tu korzenie i 'cegły' .... Roll Eyes Tongue

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
muhhaamd
Gość
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 02, 2008, 15:09:41 »

jakbym chcial zrobic polskie jezioro to nawrzucalbym opon,puszek po piwie i innych smieci Wink ..a biotop tangi niestetywyglada jak wyglada i zbytnio nic nir mozna wymodzic..kamienie, kamienie i szczatki korzeni...
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: