Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Czy jesteśmy otwarci na różnorodność eteiczną i kulturową?
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy jesteśmy otwarci na różnorodność eteiczną i kulturową?  (Przeczytany 11149 razy)
sticz11
Klub malawi - Klubowicz
Stały użytkownik

« : Marzec 31, 2008, 19:29:45 »

Nie miałem gdzie dac więc daje tu.

No właśnie czy jesteśmy? Proszę o kompetentne odpowiedzi gdyż będzie to po części materiał na konkurs ogólno polski. Co prawda nie dosłowny ale będę z tego wyciągął wnioski. Napisz :
Czy uważasz Polskę za Naród tolerancyjny?
O swojej tolrancji w stosunki do eteiki i innych kultur
Co myślisz o skinach , Ku-Klux-Klan i innych tego typu społecznościach

Bardzo Was Proszę Jak Dam D**y To Mnie Nauczycielka Ukatrupi (BWPJDDTMNU Smiley ). Więc jeszcze raz proszę o kompetente wypowiedzi !!

Malawi 112 l.
8 x Labidochromis Cearuleus
2 x Ancistrus multispinis

Marzenia:
Malawi conajmniej około 300 l.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 31, 2008, 19:46:57 »

Polacy w swoim kraju to jedno wielkie zakłamanie .Ludzie udających świętych w kościele a już po nim wbijających nóż w plecy . Wielu nie wiem co to kultura bo są zadumani w swoim ego otwartość na innych nie jest pokierowana naszą własną otwartością lecz zazwyczaj koniecznością .
Często wielu z nich nie wie o danych kulturach nic po czym pada określenie że są inni.
Polacy w naszym kraju nie są nauczeni żyć wśród innych kultur .
Jednak drastycznie ich postawa zmienia sie poza naszym kraju , czy to metamorfoza ? .
Nie to po prostu nasz otwartość i możliwość akceptacji w nowych środowiskach ale to jest konieczne aby zapuścić korzenie w nowym miejscu .
Wniosek nie mamy własnego zdania bo wielu patrzy co powie sąsiad widzimy swój nos i swój świat i nie mamy własnego zdania .Polacy mają problem ze swoim samo wypowiedzeniu sie i zarazem korzystania z dóbr demokracji .
Czy to jest faktem oczywiście widać to na co dzień Polskie stadiony Polskie ulice no i wybory
W jednej opcji to totalne chamstwo a w drugiej myśl że ktoś zrobi coś za nas czy tak powinno być .
Nie ma rzeczy nie możliwych wystarczy ze 100 lat aby i nasz kraj się zmienił .i ze smutnego szarego narodu zrobiło sie otwarte społeczeństwo ale to już w rękach młodych i powracających emigrantów
którzy będą mieli niebagatelny wpływ na przyszła tolerancje naszego społeczeństwa .

To moje prywatne zdanie
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2008, 07:52:27 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #2 : Marzec 31, 2008, 19:52:24 »

i ciągle sie spieszą  Cheesy
Czy uważasz Polskę za Naród tolerancyjny?
Odp: Nie
PS zegar na forum nie przestawiliście jest o godzinę spóźniony.
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2008, 20:06:43 wysłane przez 5blue5 » Zapisane

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #3 : Marzec 31, 2008, 20:07:33 »

Bo nigdy Polska nie miała własnych kolonii i nie wiedziała, jak to jest współistnieć z innymi Wink Nie mieliśmy z kim "się mieszać" i przejmować zwyczajów, sposobu myślenia itd.
Jedyne inne narodowości a właściwie narodowość sprowadził sobie Król Kazimierz - hmmmm.... niejaką Esterkę Grin
No i się zaczęło....

A rozbiory Polski umocniły nas na wieki w niechęci do innych nacji.

Ja osobiście jestem przeciwna:
- adopcji dzieci przez małżeństwa homoseksualne
- wiecznemu przepraszaniu Narodu Wybranego
- traktowaniu każdego muzułmanina jako potencjalnego terrorysty (subiektywne bardzo bo moja rodzina pochodzi z Syrii i Jordanii - z czego jestem b. dumna)

i to tyle tak na szybko
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2008, 20:10:32 wysłane przez Aniape » Zapisane

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
sticz11
Klub malawi - Klubowicz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 31, 2008, 20:37:05 »

To ja powiem to jako cały mój dom (czyli mama tata babcia dziadek ;] )
Połowa z tych 4 osób uważa że Polacy są tolerancyni i po jednej osobie że raczej nie i zdecydowane NIE. Podobnie jak Aniape Są przeciwni adopcji dzieci przez maużeństwa homo a nawet wogóle ich istnieniu ponieweż (jak to dziadek powiedział cytuje:) "Jak już żyć, to żyć po Bożemu". Absolutny prak poparcia dla Nasistów Szobinistów Skinów i Ku-Klux'ów oraz innych tego typu subkultur. A co do religji nie przeszkadzają im inne. ponoc każda religja jest dobra i skoro został już wychowany w takiej religji i wierzy w to co wierzy niech tak zostanie. Nikt nie wie jak jest naprawdę.

Co do mnie tyczy się to tak: Myślę że Polska nie jest Tolerancyjna. Wszystkie bójki , zbiorowości Skinowskie i inne subkultury rasistowskie. Typowym przykładem jest chodźby Polski "kibol" jadący na mecz tylko po to żeby wtłuc komuś kto kibicuje innej dróżynie (oczywiście są też zwykli kibice którzy idą pooglądać mecz i pokibicować ulubionej dróżynie) Także nie popieram Rasistów. uważam także że Polacy są zapatrzeni w siebie i popieram TURYSTE w 100% .
Nie przeszkadzają mi też inne wyznania. niec hwierzy w to co wierzy. Także popieram moich poprzedników w 100%

P.S. Dziękuje. Takich odpowiedzi oczekuję (w szczególności u Turysty i Anipe). blue mógłbyś się troche rozpisać bardziej Tongue Ale takie odpowiedzi takze mi się przydadzą ...

Malawi 112 l.

Marzenia:
Gordon Shumway
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 31, 2008, 20:44:09 »

Witam, kłania się Wojtek z Krakowa.
To moj pierwszy post tutaj, ale sledze od dawna Smiley

Rozumiem że według Pana Turysty, Polska to dno i 5 metrów mułu, tak?
Jedyną szansą jest oświecona przez postępowy zachód polska diaspora, której dane było wyrwac się z duchoty nieszczęsnej RP.

Nie znam Pana, ale znakomicie wpisuje mi sie to w zakompleksioną postawę Polaka jako obywatela państwa postkolonialnego, które jeszcze wiele musi sie nauczyc, wiele zrozumiec, i najlepiej niech jego przedstawiciele siedzą cicho, poki stracą te szansę (jak pouczał nas jeden francuski Mąż Stanu).  Najlepiej wejdzmy pod skrzydlo Europy, lub USA, sami nie damy rady! A gdzie u Pana sarmacki wąs i duma? Smiley

Polacy w naszym kraju żyją w kręgu kultury rzymskokatolickiej, europejskiej, ewentualnie na styku z grekokatolickim wschodem, który niewiele sie rózni od nas (ewentualnie jeszcze inaczej patrząc to duza role odgrywa kultura słowianska). Tak czy siak,  w naszym kraju występuje mogośc rożnych kultur, o czym świadczyc mogą choćby słowa Piłsudskiego, który mówiąc o Polsce rzekł: "Jest jak obwarzanek - to co najlepsze znajduje się na obrzeżach" - miał tu na myśli kresy, pogranicza, punkty styku z innymi kulturami. Smiem powiedzieć ze nauczylismy sie zyc w kregu innych kultur lepiej  niz niejeden naród Europy zach.

Panu zapewne chodziło o co innego -Polska nie dorosła do miana państwa postepowego, które z otwartymi ramionami przyjmuje Reya geja i Traktat Lizbonski. "Polska śmierdzi kiszoną kapustą" (Czesław Miłosz), i trzeba ją cywilizować. Nie zgadzam się  z takim zdaniem. Pomyślał Pan że pogranicze (Polska) nie zawsze chce, by centrum (UE) je na siłe cywilizowało z całym dobrodziejstwem inwentarza, i ze nie zawsze centrum ma racje (exemplum: Chiny/Tybet)?

Naród Polski nie jest ani smutny, ani szary chyba oglada Pan za duzo telewizji, proponuje wyjsc na spacer Smiley Problemem ludzi jest to ze sa uzaleznieni od mediów, i to jak media pokazują swiat wpływa na ich postrzeganie go. Ludzie chcą miec spokoj w telewizorze, bo wtedy czyja sie bezpiecznie, i ich nie denerwuje codziennosc. 

Prosze zauwazyc reakcje ludzi po ostatnich wyborach: "może nie jest od razu cudownie, ale przynajmniej znikneły afery" - skad znikneły? Chyba tylko z telewizora i radia, zareczam Smiley

"myśl że ktoś zrobi coś za nas czy tak powinno być ."

Ludzie czesto dalej myślą socjalistycznymi schematami ala "wszystko samo za mnie sie dzieje", ale zareczam po raz kolejny, ze zmodyfikowana Unia Europejska moze stac sie takim własnie biurokratycznym molochem, starczy spojrzec na socjalna Hiszpanie, tudziez południowe Włochy,
ludzie mając zapisane prawa socjalne w KPP przestają sie starać, to coś jak 1500 za stanie i lezenie w PRLu, wg starego przysłowia. Do tego wszelakie koncesyje i pozwolenia, normy ograniczajace dojnośc krów etc, etc..

Skoncze na tym, od czego Pan zaczał, a mianowicie na kosciele: Prosze nie wymagac od ludzi, by wychodzili z koscioła świeci, bo wtedy wszyscy musieliby isc do niego tylko sie ochrzcic Smiley i w przyszłym roku Wielki Post bylby niepotrzebny. Grzeszyc jest rzeczą ludzką Smiley

Pozdrawiam.

1) Czy uważasz Polskę za Naród tolerancyjny
?

Mowi sie, że "tolerancja jest cnotą ludzi bez przekonan". Osobiscie po glebszym przemysleniu nie zgadzam sie z tym. Kazdy człowiek ma swoj system wartosci, i jesli  cos stoi w razacej sprzecznosci z jego wartoscimi, to nie mozna zmuszac go, by to tolerował, i w konsekwencji akceptował. Niestety zyjemy w czasch, gdy szeroko pojeta "poprawnosc polityczna" zakłada nam na usta kaganiec tolerancji. Okazuje sie momentami, ze "nie ma tolerancji dla przeciwnikow tolerancji".

Zauwazmy ze to działa tylko na wybranych płaszczyznach, tzn feministki walczą o swoje, ale nie zdazyło sie, by bronily wysmiewaną minister Fotygę.
Przykłady mozna mnożyc. Dziś okazało sie ze stacja TVN zaprosiła na swoj koszt parę gejów, tylko po to by dowalic prezydentowi. Wszystko oczywiscie w imie tolerancji i szerzenia jasnogrodu w naszym prywiślinskim kraju.

2) O swojej tolrancji w stosunki do eteiki i innych kultur

Co to eteika? Smiley Na inne kultury jestem z zasady otwarty, pod warunkiem ze nie niszczą mojej Smiley

3) Co myślisz o skinach , Ku-Klux-Klan i innych tego typu społecznościach

Nie nazwałby tego społecznosciami. To raczej grupy radykalne, wypwiadajace sie w imieniu jakiejś części społeczeństwa. Co z nimi zrobic, to złożony problem. Np dzis czytałem ze chce sie zlikwidować legalnie działającą w Niemczech neonazistowska partię NPD, która jest w prostej lini spadkobierczynią hitlerowskiej NSDAP.

Trwa dyskusja, czy lepiej by dzialała legalnie, i miec ją od kontrolą, czy zdelegalizować, ale za cenę braku kontroli gdy zejdzie do podziemia.
Na pewno trzeba sie liczyć, i miec na nich baczenie. Marksisci tez zaczynali od jednej ksiazki Smiley

ufff...

Pozdrawiam i licze na rzeczową dyskusyję  papa

« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2008, 20:46:24 wysłane przez Gordon Shumway » Zapisane
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #6 : Marzec 31, 2008, 20:50:33 »

Ależ się ALF rozpisał.....nieźle.....oj, rozwinie się temat....

Gordon Shumway
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 31, 2008, 20:53:01 »

Bo nigdy Polska nie miała własnych kolonii i nie wiedziała, jak to jest współistnieć z innymi Wink Nie mieliśmy z kim "się mieszać" i przejmować zwyczajów, sposobu myślenia itd.
Jedyne inne narodowości a właściwie narodowość sprowadził sobie Król Kazimierz - hmmmm.... niejaką Esterkę Grin
No i się zaczęło....

A co sie zaczeło? Kilka wiekow wspolnej egzystencji na ziemiach polskich Smiley nie było źle. to dopiero pseudohisteryk J.T. Gross napisał ze "Żydzi byli ofiarami Polakow przez setki lat". A to przeciez do Polski uciekali Żydzi z całej nieomal Europy.. Wiec jaka nietolerancja?
przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 31, 2008, 20:58:19 »

Witaj Gordonie tutaj mowimy sobie na Ty  Smiley nie myslalam ze kiedys tu zagoscisz, ciekawe czy w tematach rybkowych tez sie tak rozwiniesz  Roll Eyes
"Żydzi byli ofiarami Polakow przez setki lat". A to przeciez do Polski uciekali Żydzi z całej nieomal Europy.. Wiec jaka nietolerancja?

no nie gadaj bo nietolerancja byla obecna tylko w owiele mni8ejszym stopniu niz w innych panstwach
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2008, 21:01:05 wysłane przez przyjaciolka Zenona :) » Zapisane

sticz11
Klub malawi - Klubowicz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 31, 2008, 21:01:15 »

Eteika jest to różnorodność Religijna. Czyli różne wyznania religji. A przynajmniej tak zostało mi to przedstawione. Gordon piękna wypowiedź  Good ! Czyżbym trafił w Twój punkt zawodowy ??  Wink W wielu rzeczach masz racje. Nieukrywam ze nie "nie można ludzi do niczego zmuszać" można tylko uświadomić komuś że robi źle krzywdząc innych swoimi przekonaniami. Wiesz takze nie nazwał bym sknów czy ku-klux'ów społecznością , może raczej subkulturą. Ale niestety są nimi.

P.S. To jak na Ty to ja się przedstawię. Kuba jestem pseudo $ticz (sam ni wiem dlaczego dawne dzieje ;] ) miło mi

Malawi 112 l.

Marzenia:
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Marzec 31, 2008, 21:05:32 »

Od czasu rozbiorów polacy nie ufają innym narodom. To w pewnym sensie zrozumiałe.
O ile jednak wystepuje parwdziwy fizyczny wróg każdy uważajający się za polaka w taki czy inny sposób walczy lub popiera rodaków. Kiedy następuje wyczekiwany spokój zaczynamy wrogów szukać wśród siebie.
Od państwa przechodzimy do naszego województwa,miasta, osiedla, sąsiada.
Taki murzynek czy żółtek jest z początku ciekawostką ale jeśli za dużo ich przybedzie zaczynają byc podejrzani. Coś pewnie kombinują.A być może zwykła możliwość chęci polepszenia swego życia tak, jak wielu polaków robi dokładnie to samo emigrując, nie jest raczej szeroko rozumiana.
Nie jesteśmy też chyba jeszcze gotowi na inne kolory skóry mówiące po polsku że też jest już polak. Smiley

Te całe "kluby" skinów, facetów w kapturach i innych podobnych formacji zawsze znajdą jakieś środowisko które chętnie przytaknie ich nacjonalnym poglądom.
W ogóle tak mi się zdaje że dalej jesteśmy dość tolerancyjni dla innych religii lecz narodowości,
 nie. A inny kolor to wciąż dla nas nie sam indywidualny człowiek tylko inny naród.
Potencjalny wróg naszego istnienia.

PS: W takim temacie argumenty można wywlekać prawie w nieskończoność.
Gordon Shumway
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Marzec 31, 2008, 21:07:00 »

Witaj Gordonie tutaj mowimy sobie na Ty  Smiley nie myslalam ze kiedys tu zagoscisz, ciekawe czy w tematach rybkowych tez sie tak rozwiniesz  Roll Eyes
"Żydzi byli ofiarami Polakow przez setki lat". A to przeciez do Polski uciekali Żydzi z całej nieomal Europy.. Wiec jaka nietolerancja?

Dzien dobry. Jak tam Zenon stary drab?

no nie gadaj bo nietolerancja byla obecna tylko w owiele mni8ejszym stopniu niz w innych panstwach

Czyli ten słynny "polski antysemityzm wyssany z mlekiem" był mniejszy niż gdzie indziej? Toż prof. Gross by sie zapłakał. To obala jego teoryję o zagłebiu antysemitów miedzy Odrą a Bugiem.  Shocked
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #12 : Marzec 31, 2008, 21:12:21 »

Hej Gordon,
a to, co się dzieje na Zachodnim Brzegu też nazwiesz wspólną egzystencją?Huh?? I też powiesz, że nie jest źle?Huh
Tak, nie jest do końca źle z jednego powodu. Że w wielu  krajach na mapie świata nadal istnieje Palestyna.

bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Marzec 31, 2008, 21:12:25 »

do czasu kiedy polak trzezwy to pelna kultura , a jak wypije to ; asfalt na drodze , polska dla poakow ziemia dla ziemniakow a zydzi na ksiezyc ,   taka oto jest prawda papa

sticz11
Klub malawi - Klubowicz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Marzec 31, 2008, 21:17:12 »

Tak Jarecki zgadzam się że Polacy także są nie ufni. A co do innych narodów to wywleke przykład. W Polsce innym człowiekiem jest chodźby nawet Cygan. Zobaczcie ilu ludzi ich prześladuje wyśmiewa plugawi. Kiedyś włączyłem YV na 2 i akurat leciała "Europa da się lubić" i w tym odcinku Słowak opowiadał że podjechał na osiedle samochodem do sklepu a gdy wyszedł na tylnej szybie w miejscu gdzie było oznaczenie samochody Słoweńskieko była dzióra a w środku kamień. Takie zachowania potwierdzają że polacy nie są tolerancyjni dla innych narodowości. Nawet wspomne że są grupy oraz ludzie którzy tępią inne religje , o i zawsze tacy się znajdą.

Odp. P.S. No cóż ja sobie takiego tematu nie obrałem. mam zrobić na ten temat gazetkę która pójdzie gdzieś do oceny. Pomyślałem że sprawdze jakie zdanie maja inni Polacy bo jak widzicie każdy ma odmienne poglądy , pomimo tego że sami tworzymy subkulturę akwarystów, bo to właśnie ona nas łączy. A więc podjąłem się wyzwania. Później wyciągne z wszystkiego wnioski i będę pisał aż nie skończę. Bardzo mi w tym pomagacie Pozdrawiam !!

P.S. 2 Takie tematy w I gim klasa Europejsko Informatyczna ... cóż mój wybór wiedziałem że tak będzie. Jednak człowiek ciągle podejmuje różne wyzwania a przy tym durzo się uczy a "Nauka to potęgi klucz"

Malawi 112 l.

Marzenia:
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: