Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Czy jesteśmy otwarci na różnorodność eteiczną i kulturową?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy jesteśmy otwarci na różnorodność eteiczną i kulturową?  (Przeczytany 11150 razy)
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #15 : Marzec 31, 2008, 21:18:13 »

Widzisz Gordon wyciągasz pochopne wnioski
Polska nie śmierdzi to zadumany kraj
Polak nie święty ale takiego udaje
A teraz najważniejsze jak dla mnie jestem obywatelem świata .Patriotą zdecydowanie nie bo nie mam zamiaru ginąc za polityczne fajerwerki .
A teraz popatrz na tego samego Polaka poza polska Smiley
Nie będę snuł przykładów itd każdy z nas wie jak jest widać to gołym okiem tam ktoś a tu .....

Przytoczę Ci pewno historię z mojego życia .
Idąc pewnego dnia jeszcze nie wyspany oko na pól ale chciałem zobaczyć wschód słońca nad oceanem .
FOTKI PSTRYK .
Tego samego dnia kilkanaście godzin później wyszedłem na plaże napotykając czarnych ludzi .Chcieli mi sprzedać swoje wyroby obdarte ciuchy itd ale ludzie . Więc sobie z nimi pogadałem chwil parę .
No i stwierdzili że jestem bogaty człowiek zapytałem dlaczego bo jestem biały i z Europy .
Na co ja odpowiedziałem popatrz jaką mam buzie w środku patrzą i stwierdzili że taką samą jak oni .
Więc im odpowiedziałem że jesteśmy tacy sami . Na co byli bardzo zdziwieni a co ich jednak nie rozbawiło

Więc powiem Ci tak czytaj dokładnie i odróżniaj kolory ale pamiętaj że jesteś taki sam .
Na pana trzeba mieć pieniądze i wygląd a ja nie ma ani jednego ani drugiego Smiley
ps mam nadzieję że ten wypowiedź zrozumiałeś w sensie otwartym ale nie pod kątem pis czy radia maryja Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2008, 21:22:28 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Gordon Shumway
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Marzec 31, 2008, 21:25:39 »

Hej Gordon,
a to, co się dzieje na Zachodnim Brzegu też nazwiesz wspólną egzystencją?Huh?? I też powiesz, że nie jest źle?Huh
Tak, nie jest do końca źle z jednego powodu. Że w wielu  krajach na mapie świata nadal istnieje Palestyna.

Co do Izraela - panstwo Izrael było i jest rekompensatą za Holokaust, tak prawda niestety. Palestynczykami mało kto sie przejmował, to zaczeli sie wysadzać.

A co do wspolnych losów Żydow i Polakow, to ciekawa systuacja była w Polsce w 1918, kiedy Zydzi domagali sie autonomii, w zamian za poparcie roszczen niepodleglosciowych Polski po I w.s.

Dmowski, ktory był delegatem odmowil im, wiec glosowali przeciw(!) stąd min. napięcia w 20leciu miedzywojennym, ale tez z wielu innych powodów. Żydów było 3 mln, pamietajmy o tym!
sticz11
Klub malawi - Klubowicz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Marzec 31, 2008, 21:27:11 »

No wypowiedź bardzo czysta i zrozumiała. Bardzo dobry tekst. W końcu wszyscy ludzie są tacy sami. Wyglądają inachej mają różne charaktery ale cały czas to tylko ludzie. Lecz niektórzy uważajas się za innych od siebie, za gorszych, lub lepszych i bogatszych jak przed chwilą powiedział Turysta.

P.S. Niech dyskusja się toczy ja ide sie drzemnąć. MAm jutro wcześnie do szkoły. Wróce wcześnie odczytam i znowu coś napisze. później mam nadzieje będziemy kontynuować naszą dyskusję.

Pozdrawaim !!

Malawi 112 l.
8 x Labidochromis Cearuleus
2 x Ancistrus multispinis

Marzenia:
Malawi conajmniej około 300 l.
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #18 : Marzec 31, 2008, 21:31:25 »

A ja powiem tak. Nie ma to za wiele wspólnego z tolerancją ale z patriotyzmem tak.
Bo to jedno z drugim jest u mnie powiązane.
Moje korzenie są poplątane, spędziłam dzieciństwo w Syrii, ale generalnie z przerwami wychowałam się w Polsce. Ale zawsze tradycje syryjskie w ten czy w inny sposób były mi przekazywane i są do tej pory. Część z mojej rodziny z Palestyny uciekła do Jordanii. Po wojnie sześciodniowej.
Ale wiecie, kiedy poczułam nierozerwalną więź z Polską? Jak w mojej rodzinnej Syrii spotkałam polskich żołnierzy stacjonujących na Wzgórzach Golan. I będąc na wakacjach u rodziny, ubrana z lekka po arabsku spotkałam polskich żołnierzy na przepustce w Damaszku.

Dlatego też dla mnie osobiście tak zwany "Naród Wybrany" jest niczym innym jak największym zaraz po Stanach terrorystą na świecie.
Sorki a OT'a ale nie mogłam się powstrzymać.

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Marzec 31, 2008, 21:34:42 »

A to przeciez do Polski uciekali Żydzi z całej nieomal Europy.. Wiec jaka nietolerancja?

A także Tatarzy, Kalvini, Chusyci, Angielscy i Szkoccy Katolicy i przykłady te można mnożyć. Jesteśmy narodem głęboko tolerancyjnym, to dopiero dziś prawicowi konserwatyści każą nam patrzeć na naszą historię przez pryzmat Jedwabnego i Akcji Wisła, przez co zapominamy, że nasza historia nie rozpoczęła się przed 70 laty. Nasi dziadowie mieli szczęście żyć w Rzeczypospolitej Obojga Narodów, w której granicach narodów żyło kilkadziesiąt.

Myślę, że Wasz osąd o braku tolerancji w całym narodzie bierze się z błędnego przekonania, iż pełno wśród nas ekstermistów w rodzaju Skinhedów czy innych cudaków, z których połowa nie wie nawet co popiera (tu przykład z ziemią dla ziemniaków i księżami na księżyc jest jak najbardziej trafiony). My poprostu ich krzyki słyszymy głośniej, powielone i wzmocnione przez przekaz medialny. Nik z nas nie chodzi i nie wrzeszczy na całe gardło: jestem tolerancyjny, a nawet gdyby wrzeszczał, to dla mediów temat faszystowskiego ogniska ciekawszym będzie, niż taki pojedyńczy krzyk.

Padło tu wcześniej gdzieś pytanie jak długo mamy jeszcze przepraszać Naród Wybrany. Myślę, że odpowiedź jest jedna: ten czy inny przepraszać powinniśmy tak długo, aż poczyniona krzywda nie zostanie wybaczona...
Jeżeli jesteśmy winni, to choćby i do końca świata....

Marek

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #20 : Marzec 31, 2008, 21:43:06 »

Gordon
Szlachta nas pod zabory sprzedała
powiedzenie Polak mądry po szkodzie
Wielu z nas się z tym zgadzało
Polacy nie gęsi swój język mają

I tak samo było po każdej katastrofie Polski

Co do kwestii Izrael
Hitler się ich obawiał ich bogactwa otwartości jedności a sam chciał stworzyć to samo
Po porostu bał sie konkurencji
Nie mów o gratyfikacji . Bo jeśli świat reagował by wcześniej wielu rzeczy można było uniknąć ale biznes był ważniejszy .
Więc czego Ty oczekujesz każdy naród dąży do wolności świat pokazał jak to się robi oni z tego skorzystali więc do kogo pretensje ?

I jeszcze jedno sytuacji było wiele zarówno po naszej stronie jak rzydowkiej .Tylko o tej drugiej mówi się na źle a o tej pierwszej dobre . Ale co dla kogo jest dobre .
I historia sama napisała swe kart obydwie nacje żyły wokół siebie i pewnie by było tak nadal gdyby ....... kolejny temat rzeka

I teraz kto tu jest winny albo kto tu jest otwarty .
Sami sobie tworzymy historie aby mieć usprawiedliwienie ?
Coś mam wrażenie że winni sie tylko tłumaczą

Przykład zrób mecz w Krakowie o jednej godzinie Wisły i Krakowi a później popatrz co będzie sie działo po i sam sobie odpowiesz na wiele pytań .

A w Krakowie historia pisała najlepsze karty historii Polskie i życie wielokulturowe a kto to zniszczył ?
No pewnie my sami Polacy
Wyznaję trzy proste zasady

Bądź zawsze sobą
Miej swoje zdanie
A czego nie rozumiesz zapytaj tak długo aż zrozumiesz 

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #21 : Marzec 31, 2008, 21:47:03 »

masz rację, Mariusz....
biznes jest ważniejszy....

i od takiej tezy powinien wyjść Stich w swojej rozprawce....

cała dyskusja na nic.....

Izrael rekompensatą za Holokaust....co Ty człowieku opowiadasz...... wszystko mi opadło do samej ziemi
dobranoc
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2008, 21:49:33 wysłane przez Aniape » Zapisane

King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Marzec 31, 2008, 21:50:41 »

Dlatego też dla mnie osobiście tak zwany "Naród Wybrany" jest niczym innym jak największym zaraz po Stanach terrorystą na świecie.

Typowy głos Ammańskiej, Damasceńskiej, Bejruckiej, Gazeńskiej i Bagdadzkiej ulicy, no może jeszcze Kairskej, tym bardziej przerażający w Tel Awiwie bo wypowiadany już nie szeptem, lecz głośno, coraz głośniej i co najważniejsze: W JEDNYM JĘZYKU!!!

Historia mojej rodziny też jest dość skomplkikowana  Wink

Słuchałaś dokładnie wszystkich głosów na ulicy? Ja tak. Pamiętasz, że znaczna część głoszących  wcale nie chce i nie potrzebuje by oni sami i ich rodziny ginęli w ogniu wybuchów i od kul karabinów maszynowych, ta część choć z tródem, to jednak dopuszcza współistnienie...

Marek

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #23 : Marzec 31, 2008, 21:55:44 »

Szkoda że my to rozumiemy ale inni już nie
Inaczej nie chcą zrozumieć bo się nie opłaca
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #24 : Marzec 31, 2008, 22:00:52 »

Tak Marek, słucham tych głosów co najmniej 2 razy w roku codziennie przez 2 miesiące.
Jedno nie przeczy drugiemu.
Byłeś kiedyś w osiedlu uchodżców Palestyńskich w Jordanii, na pograniczu z Eliatem? Widziałeś, jakie warunki zgotował im do życia Naród Wybrany. Co zrobiłbyś mając wokół siebie drut kolczasty, brak dostępu do bieżącej wody, poniżające traktowanie aby przejść na drugą stronę do pracy, upokarzające kontrole osobiste?

Głosy, o których mówisz, to głosy kobiet, matek, babć, żon, kochanek. My zawsze stawiamy emocje na pierwszym miejscu. I oby to zwyciężyło! Wierz mi, też bym tego chciała. Chciałabym aby dzieci Palestyńczyków chodziły do szkoły bez strachu i mijały się z uśmiechem z dziećmi żydowskimi. Ale niestety tak nie będzie nigdy. Chciałabym z moim dzieckiem pojechać w tamte rejony i spokojnie bez wiz i kontroli granicznych zwiedzić Jerozolimę, Jerycho, miejsce Chrztu Chrystusa nad Jordanem (z obu stron rzeki) i nie martwić się o kulkę z karabinu.
Ale tak się nie stanie. Pewne rzeczy są nie do przeskoczenia.

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Marzec 31, 2008, 22:03:21 »

Jesteśmy tolerancyjni? To zależy od indywidualnego człowieka.

Kiedyś jakiś ważniak w TV powiedział " Nie toleruję nietolerancji"  Cheesy No... dno  Roll Eyes

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #26 : Marzec 31, 2008, 22:06:12 »

Ania nie do przeskoczenia ale do zrobienia
Kwestia czasu aż zrozumieją że to bez sensu .
Na razie się jednostki buntują ale kiedyś pójdzie to falowo

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #27 : Marzec 31, 2008, 22:07:03 »

Dodam jeszcze jedno, Marek.
Ciesz się, że nie jesteś kobietą z podwójnym obywatelstwem i nie stawisz się na granicy izraelskiej.... z syryjskim paszportem.... wierz mi, to jest takie upokorzenie, o którym nie masz pojęcia.....

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #28 : Marzec 31, 2008, 22:08:55 »

Pokaż im Polski paszport Smiley
Coś czuje po kościach a Fastum brak że Gordon przewali textem Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2008, 22:12:09 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Gordon Shumway
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Marzec 31, 2008, 22:11:42 »

Widzisz Gordon wyciągasz pochopne wnioski
(...)
ps mam nadzieję że ten wypowiedź zrozumiałeś w sensie otwartym ale nie pod kątem pis czy radia maryja Smiley

Kazdy ma prawo do włąsnego zdania, ale po protu takie uwagi mi sie rzuciły pod paluchy jak czytałem.

Ps. 1 Prosze mnie nie dyskerdytowac przy uzyciu znanych trików radiomaryjnych Smiley
Ps. 2 I prosze miec os sobie lepsze mniemanie. Taki dajmy na to Anglik, nawet czyszczac buty nie przestaje być dzentelmenem Smiley

A to przeciez do Polski uciekali Żydzi z całej nieomal Europy.. Wiec jaka nietolerancja?

A także Tatarzy, Kalvini, Chusyci, Angielscy i Szkoccy Katolicy i przykłady te można mnożyć. Jesteśmy narodem głęboko tolerancyjnym, to dopiero dziś prawicowi konserwatyści każą nam patrzeć na naszą historię przez pryzmat Jedwabnego i Akcji Wisła,

(...)

Marek

Przez pryzmat Jedwabnego kaza nam patrzec liberalno lewicowe srodowiska.
Prawicowych konserwatystów niestety u nas na lekarstwo (bo chyba PiSu do nich nie zaliczamy Tongue).

Dobrej nocy  papa

Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: