Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Czy jesteśmy otwarci na różnorodność eteiczną i kulturową?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy jesteśmy otwarci na różnorodność eteiczną i kulturową?  (Przeczytany 11151 razy)
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #30 : Marzec 31, 2008, 22:15:57 »

No i znowu wykonaliśmy pracę komuś na wypracowanie
Echh ale nas tu wykorzystują kto na piwo a kto do poduszki ?
Ania Ty w domu zostajesz wiesz dlaczego !
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #31 : Marzec 31, 2008, 22:16:46 »

Pokaż im Polski paszport Smiley

Taaaak? To jak w Krakowie. Pokaż, że jesteś trzpiotką-idiotką a unikniesz mandatu......

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #32 : Marzec 31, 2008, 22:18:46 »

No widzisz rozwiązanie było banalne Smiley
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #33 : Marzec 31, 2008, 22:21:02 »

a moja arabska dusza....HuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuh?
jutro wyjeżdżam do Wałbrzycha i okolic i wracam w pt. Chyba, że nie wytrzymam i będę zaglądać tu na forum... Grin

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #34 : Marzec 31, 2008, 22:22:29 »

Dusza powiadasz hmmm
A jej nikt Ci nie zabierze ale troszkę musisz ja z Liberalizować  Good !
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #35 : Marzec 31, 2008, 22:25:41 »

ja mam wybitnie zliberalizowaną Grin Jedna z moich najbliższych koleżanek wygląda tak, że nie przeżyłaby tygodnia w czasie II wojny światowej.....wierz mi, nikt nawet nie próbowałby jej ukryć aby dostać order 'sprawiedliwy wśród narodów świata".....

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #36 : Marzec 31, 2008, 22:27:00 »

Ale mandat i tak sie należał !!!!!!!
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #37 : Marzec 31, 2008, 22:27:39 »

Dodam jeszcze jedno, Marek.
Ciesz się, że nie jesteś kobietą z podwójnym obywatelstwem i nie stawisz się na granicy izraelskiej.... z syryjskim paszportem.... wierz mi, to jest takie upokorzenie, o którym nie masz pojęcia.....

Przepraszam, pewnie masz rację, mnie stać dziś na zdecydowanie większy dynstans, bo moja rodzina przesidleńczy Beduiński Namiot opuściła na tyle dawno, by wtopić się w Jordański krajobraz z Jordańskimi Paszportami i wtedy obozu nie otaczały druty. Pewnie dlatego z większym spokojem podchodzimy do oglądania Miejsca Chrztu Chrystusa tylko po Jordańskiej stronie rzeki. Już nawet łez nie oglądam w ich oczach, gdy spoglądają w stronę Gazy.
I choć jak wszyscy, wierzą że Bóg odbierze i zwróci im Palestynę, to wiem, że w skrytości ducha modlą się by nie było to za życia ich i ich dzieci. Zbyt boją się Armagedonu.... I uwierz mi: nie tylko kobiety... Twardzi mężczyźni również.

Marek

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #38 : Marzec 31, 2008, 22:33:31 »

Dodam jeszcze jedno, Marek.
Ciesz się, że nie jesteś kobietą z podwójnym obywatelstwem i nie stawisz się na granicy izraelskiej.... z syryjskim paszportem.... wierz mi, to jest takie upokorzenie, o którym nie masz pojęcia.....

Przepraszam, pewnie masz rację, mnie stać dziś na zdecydowanie większy dynstans, bo moja rodzina przesidleńczy Beduiński Namiot opuściła na tyle dawno, by wtopić się w Jordański krajobraz z Jordańskimi Paszportami i wtedy obozu nie otaczały druty. Pewnie dlatego z większym spokojem podchodzimy do oglądania Miejsca Chrztu Chrystusa tylko po Jordańskiej stronie rzeki. Już nawet łez nie oglądam w ich oczach, gdy spoglądają w stronę Gazy.
I choć jak wszyscy, wierzą że Bóg odbierze i zwróci im Palestynę, to wiem, że w skrytości ducha modlą się by nie było to za życia ich i ich dzieci. Zbyt boją się Armagedonu.... I uwierz mi: nie tylko kobiety... Twardzi mężczyźni również.

Marek

Dziękuję Smiley To dla mnie ważne, co napisałeś..... Smiley
Będę o tym pamiętać przechodząc po raz kolejny obok św. Jana....
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2008, 22:37:59 wysłane przez Aniape » Zapisane

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #39 : Marzec 31, 2008, 23:09:53 »

Tak czytałem te wasze wypowiedzi ... i w sumie to zgadzam się z wypowiedziami każdego z was po trochu

Osobiście uważam że Polakom daleko do zrozumienia samej idei tolerancji. Nie twierdzę, że trzeba tolerować to co jest ogólnie moralnie naganne lub co jest niezgodne z naszym sumieniem. Ale do ogólnej tolerancji dużo nam brakuje, co nie raz było mi w życiu dane odczuć (powód zostawię dla siebie).
Polaka natura jest taka, że jeśli ktoś jest odmienny pod jakimkolwiek kątem - jest inny i od razu jest wytykany palcami mniej lub bardziej jawnie. Na szczeście zauważyłem, że u części młodych ludzi nastawienie się zmienia i poziom zrozumienia na czym polega tolerancja rośnie.

Wracając do głównego pytania - z przykrością muszę powiedzieć - NIE. Niestety nie jesteśmy otwarci na różnorodność etniczną i kulturową.

Mówiliście tutaj o patriotyzmie ... Często zadaję sobie pytanie czy jestem patriotą. Hmm chyba tak, bo wbrew wszystkiemu lubię swój kraj, ale nie lubie ... Polaków. Sorry, ale drażni mnie obłuda, zakłamanie i podstawowa zasada życia Polaka: To nic, że jest mi cieżko, ale mojemu sąsiadowi też jest tak samo. A jak sąsiadowi jest gorzej to już super fajnie. To się sprowadza do jednego zdania ... "Spuść Panie wszystkie plagi egipskie na to Kargulowe plemie (...) ale nas Pawlaków niedoświadczaj". Ot cała filozofia życia Polaka. I jak tu lubić taki naród i jak tu mówić o tolerancji i otwartości.

Kolejny nasz narodowy minus - nasz martyrologizm. Jacy to my jestesmy biedni, doświadczeni przez los, historię, carów, rozbiory, wojny światowe, holocaust, komunizm, stan wojenny, strajki i w ogóle to biedniejszego narodu od nas nie ma ... Wszystko nam się powinno za to należeć, a ta UE i inni to czego ona(oni) od nas chce... powinna nam dac bo nam sie należy ...

Niestety dopóki to myślenie się nie zmieni to o tolerancji w jakichkolwiek dziedzinach życia społecznego w tym kraju nie ma mowy

Na szczęście jest jeszcze nadzieja - co widać choćby na tym forum  Wink

Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #40 : Marzec 31, 2008, 23:52:43 »

Był sobie kiedyś król Karzimierz, wielkim pózniej nazwany.
Facet z biedy zrobił prawdziwy cud gospodarczy. Przypilnował by każdy ówczesny z trzech stanów: Chłopi,rycerstwo i mieszczanie mieli swoje prawa i obowiązki i nie wchodzili w zawias drugemu stanowi. Zeby jednak rozruszać handel sciągnał żydów. Ponoć żyd był własnoscią króla. Rycerz a pózniej szlachcic chandel uważał dla niego za zajęcie nieprzyzwoite.
Więc ktoś się tym musiał zająć.Kiedy po rozbiorach szlachta procentowo najliczniejsza w porównaniu do innych państw europy zajęła się czymkolwiek by egzystować, szybko rozwinał się powiew antysemityzmu.
 Moim zdaniem wiele polega na równowadze. Szlachta nas sprzedała gdyż z biegiem czasu zdobyła przewagę i zwyczajnie zachwiała poprzednią równowagę nie mogąc sobie poradzić.
Jeżeli pojawi się w kraju jakaś inna narodowość to nie należy zabraniać im ich języka, obyczajów i religii. Jeżeli jednak staną sie oni dość liczebni mogą domagać się większych praw jak autonomi do niepodległości w skrajnych przypadkach.
To jest już "przegięcie". Tym razem z ich strony.
Najlepiej wspólna egzystencja wychodzi w stanach choć także boleśnie przez dziesiątki lat.(pewno dlatego że za dużo ich się tam pojawiło)
Tam zamiast narodowych fobii polaków do niemców, rosjan i żydów przewodził Związek Radziecki skrojony jako odpowiednie zagrożenie na miarę wielkiego mocarstwa.
Na szczęście po nich "znaleziono" terrorystów.
Nie dziwę się Aniape bo moja babcia ze lwowa mówi że nie ma durniejszego człeka od ruskiego i w jej mniemaniu był gorszy od niemca.Dziadek jako dziesięcioletni chłopiec w ciągu jednej nocy z całą rodziną uciekli na zachód przed ukraińcami. Dziadek w lesie znalazł z kolegami tunele i pokazali je rosyjskim żołnierzom. Że przyjdą ich za to zabić powiedziała mu jego koleżanka zabaw, ukrainka...

Nie wnikam w jaki sposób to się dzieje ale przez media świadomie czy nie, podsyca się dalej stereotypy nienawiści między narodami na dalsze pokolenia. Jakby się  przyjrzeć to każdy naród uważa się za dobry a inni dookoła byli dla nas niedobrzy.Oczywiście dochodzi do samouwielbienia z czasem i mnie osobiście denerwuje jak Izrael zasłania się że "im sie należy" bo ich tak mordowano kiedyś.
Tragedia tego narodu wyniesiona do immunitetu na wszystko, dla celów politycznych.

My sami nie jesteśmy lepsi bo na ukrainie dobroczyńcami nie byliśmy i nawzajem.
Jak wspomniał turysta o dwóch nacjach które mogłyby pewnie dalej koegzystować ze sobą.
Wiadomo że grecy nienawidzą wręcz turków za lata niewoli. Jednak na morzu śródziemnym jest sobie wyspa gdzie żyli jedni i drudzy razem. Jak jedni obchodzili święto islamskie to chrześcijanie nie tylko nie przeszkadzali ale nawet się odwiedzali nawzajem w rytm własnych świąt z normalnym zrozumieniem i szacunkiem dla drugich. W końcu grecja i turcja w powadze rządu podzieliły wyspę i ich mieszkańców.
Na nieufność między obywatelami również.
Ciągle, mam nadzieję że nienaiwnie, wierzę iz ludzie moga się ze sobą dogadać i żyć mimo dzielących ich różnic. Tragiczne często dzieje naszych rodzin zaczęły się gdzieś od góry a cięgi i baty zbiera człowiek na dole.

A teraz pięć godzin snu i pretensje z rana do całego świata i forum.Bo przecież nie do siebie. Wink

Pozdrawiam   

seba75
Gość
« Odpowiedz #41 : Kwiecień 01, 2008, 01:11:37 »

no to jedziemy po kolei -

nie uwazam sie za total tolerancyjnego czlowieka z prostych przyczyn - rozne kultury ktore sa w naszym kraju jak i wszedzie na swiecie, nie osadzam czlowieka z gory ze jest zly lub dobry, lecz rozne kultury niosa ze soba rozne zwyczaje- wystarczy sie znalezc w odpowidnim kraju afrykanskim i powiedziec ze jest sie katolikiem i na odwrot, noz w plecy.
wiec rozne kultury niosa ze soba swoiste zachowanie, mozna przytoczyc tu motyw z cyganami a nawet zydami.
pierwsi posuwajacy sie do skrajnego wykorzystywania kobiet do podnoszenia statusu majatkowego tworzacego sie w grupy, czesto zorganizowane - i teraz pojawia sie pytanie - jestesmy temu obojetni w naszym kraju ? - oczywiscie bo nas to nie dotyczy siedzac sobie w zaciszu domowego ogniska a grupka sobie robi rozboje grozi broną i wszystko jest spoko - uwarzam ze jestesmy w tym zaklamani.
druga obcja to zydzi - nie mialbym do nich nic gdybym nie rozmawial z ludzmi ktorzy chodzby mieli stycznosc z nimi pod czas II wojny swiatowej. a jeszcze bardziej gdyz moja bliska osoba podobnie jak Ania jest z rodziny Palestynskiej - Zydzi dostali kawalek ziemi ktory tak naprawde prze setki lat byl miejscem wszytki kultywujacych i z pomoca stanow zjednoczonych gdzie korzenie zydowskie siegaly juz znacznie wczesniej uzurpuja sobie prawo do ziem i powiekszania ich.

wystarczy sobie przypomniec z jakiego powodu przelano najwiecej krwi - a z powody religijnego,chrzescijanie klasuja sie na pierwszym miejscu, i tu kazdy katolik powinien bic sie w piers.

co do Polski - uwazam ze jest to narod wielkich mozliwosci ale jako zwarty i gotowy - w szczegolnosci chodzi o bitke - dawno temu gdy angelscy ksieza glosili slowa - boze chron nas od gniewu ludzi z polnocy - my bylismy tymi ktorych ludzie polnocy uznawali za godnych przeciwnikow i sprzymiezencow.
Zawsze uciskani w zalosnym polozeniu miedzy rosja a niemcami jak nie z jednej to z drugiej - podejzliwosc i nieufnosc jest we krwi - swiete slowa bismarka - zostawcie ich samych a sami sie pozamiataja - opowiada o polskiej naturze - bedziemy zazdroscic sasiadowi samochodu, nowego domu itd. a jak mu sie co przytrafi to powod do radosci i niestety taki obraz jest wiekszosci polakow.
A w bitce jestesmy wielcy - Napoleon czy Hitler nie doswiadczyl tego co Polacy jako jedyni,

Gadka o skinhead'ach czy innych subkulturach w tym momencie jest smieszna, bo mozna gadac nie znajac idei opisywanych ludzi, jedne sa skrajne drugie zbyt skomplikowane na chwilowa rozmwe.
Ja sam wygladam jak Skinhead - bo lubie lotnicze kurtke angielske i spodnie bojowki a do tego jestem łysy, to z czym sie spotykam na ulicy jest smiechem na sali - stety lub niestety Polskie spoleczenstwo nie doroslo, widzicie to co checie zobaczyc. powiem tylko jedna prawde
- obojetnie czy jest sie w gronie zydow, skinhead'ow, muzulmanow, katolikow, czy innych znajdziesz wpoazdku ludzi i znajdziesz swinie - umiejestnosci jest tylko rozroznianie albo wiekszego dobra albo wiekszego chlewu.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #42 : Kwiecień 01, 2008, 07:16:18 »

A mnie osobiście zaskoczyła jedna sprawa
Czy młody czy starszy wypowiedzieli sie pełnymi zdaniami Ba nawet referaty napisali . I nikt nikogo nie obraził każdy wyraził swą opinię
No to wnioskuje że jesteśmy otwarci i wielo kulturowi wręcz bardzo tolerancyjni
Sukces tego forum oby tak dalej .
I zaczniemy pisać nowe karty historii
Oby tak dalej
Pozdrawiam
Salemu malejkum
Tomacha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #43 : Kwiecień 01, 2008, 09:35:42 »

cytat:"Sorry, ale drażni mnie obłuda, zakłamanie i podstawowa zasada życia Polaka: To nic, że jest mi cieżko, ale mojemu sąsiadowi też jest tak samo. A jak sąsiadowi jest gorzej to już super fajnie. To się sprowadza do jednego zdania ... "Spuść Panie wszystkie plagi egipskie na to Kargulowe plemie (...) ale nas Pawlaków niedoświadczaj". Ot cała filozofia życia Polaka."

Czytalem takie badania socjologiczne ktore byly robione w USA. Byly 2 opcje do wyboru:
1. Czy wolalbys zyc w 1000 metrowym luksusowym apartamencie, jezdzic wypasionym samochodem - ALE: twoi sasiedzi mieszkaliby w palacach i jezdzili jeszcze lepszymi autami.
Czy:
2. Wolalbys zyc w zwyklym mieszkaniu i jezdzic zwyklym autem - ALE: twoi sasiedzi mieszkaliby w takich samych mieszkaniach i jezdzili takimi samymi autami.

Wiekszosc wybrala opcje numer 2 !!!

Wiesz Sebastian...to jest po prostu LUDZKIE a nie tylko POLSKIE...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2008, 14:45:41 wysłane przez Tomacha » Zapisane
seba75
Gość
« Odpowiedz #44 : Kwiecień 01, 2008, 11:57:26 »

A mnie osobiście zaskoczyła jedna sprawa
Czy młody czy starszy wypowiedzieli sie pełnymi zdaniami Ba nawet referaty napisali . I nikt nikogo nie obraził każdy wyraził swą opinię

dobrze zauwazyles, zamiast - " twoje akwa mi sie podoba  Cheesy  Cheesy  Cheesy " - jest referat

zaczniemy pisać nowe karty historii

pojdzmy dalej, nasza spolecznosc powinna trafic do parlamentu  Smiley rodakom sie poprawi a wypasiony zbiornik dla kazdego za free to gwarancja sukcesu  Cheesy
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: