Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Czy jesteśmy otwarci na różnorodność eteiczną i kulturową?
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy jesteśmy otwarci na różnorodność eteiczną i kulturową?  (Przeczytany 11147 razy)
Doktorek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #45 : Kwiecień 01, 2008, 13:25:31 »

Sorry, ale drażni mnie obłuda, zakłamanie i podstawowa zasada życia Polaka: To nic, że jest mi cieżko, ale mojemu sąsiadowi też jest tak samo. A jak sąsiadowi jest gorzej to już super fajnie. To się sprowadza do jednego zdania ... "Spuść Panie wszystkie plagi egipskie na to Kargulowe plemie (...) ale nas Pawlaków niedoświadczaj". Ot cała filozofia życia Polaka.

Czytalem takie badania socjologiczne ktore byly robione w USA. ...
Czy Ty się identyfikujesz z "podstawową zasadą życia Polaka"? Z filozofią życiową Polaka?
Kto z Was negatywnie wypowiadający się tutaj o Polakach identyfikuje się z tym obrazem Polaka???

Pani z socjologii opowiadała o badaniach prowadzonych przez siebie wśród dużej grupy studentów, ludzi młodych.
Zadaniem uczniów było przedstawienie wizerunku przeciętnego Polaka. Ponad 80% określiło Polaka mianem alkoholika, krętacza, złodzieja, kombinatora.
Po czym pani zapytała kto z nich uważa się za takiego. Nikt nie uważa się za takiego.

Ta sama pani przedstawiła jakieś opracowanie, już nie jej autorstwa: Siedem nacji, Amerykanie i 6 narodów europejskich opiniowali siebie i inne narody (chodziło o te 7 nacji badanych). Jedną z badanych grup byli Polacy. Nikt tak negatywnie nie wypowiadał sie o Polakach jak sami Polacy. Nikt!

Czujecie gdzie pies pogrzebany???
Tomacha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #46 : Kwiecień 01, 2008, 13:51:11 »

Ja cytowalem Seboosa - to bylo wklejone z jego wypowiedzi - moj tekst jest o badaniach w USA.  Moj blad - poniewaz nie skorzystalem z opcji CYTUJ forum...
Doktorek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #47 : Kwiecień 01, 2008, 13:55:27 »

Ok, ok. Nie spostrzegłem, ale to Twoja wina. W każdym bądź razie:

Czujecie to co wypisałem???
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #48 : Kwiecień 01, 2008, 13:59:08 »

Czy Ty się identyfikujesz z "podstawową zasadą życia Polaka"? Z filozofią życiową Polaka?
Kto z Was negatywnie wypowiadający się tutaj o Polakach identyfikuje się z tym obrazem Polaka???
Czy się identyfikuję Huh Niestety często łapię się na takim myśleniu.
Ale ogólnie mam gdzieś co ma ktoś inny - mam to co mam i jestem szcześliwy i nic od nikogo nie chcę, ani niczego nikomu nie zazdroszczę ...
Nikt tak negatywnie nie wypowiadał sie o Polakach jak sami Polacy. Nikt!

Czujecie gdzie pies pogrzebany???
Aha czyli wbrew temu co mówimy jesteśmy najlepszym i najbardziej tolerancyjnym narodem świata Huh
To że Polacy mają niskie mniemanie o sobie to już osobny problem ...

sticz11
Klub malawi - Klubowicz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #49 : Kwiecień 01, 2008, 14:02:16 »

Ale też dotyczy samych polaków ...

Malawi 112 l.
8 x Labidochromis Cearuleus
2 x Ancistrus multispinis

Marzenia:
Malawi conajmniej około 300 l.
Doktorek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #50 : Kwiecień 01, 2008, 14:10:23 »

Aha czyli wbrew temu co mówimy jesteśmy najlepszym i najbardziej tolerancyjnym narodem świata Huh
To że Polacy mają niskie mniemanie o sobie to już osobny problem ...
Nie no. Sam wiesz, bardziej to drugie.
Ale to jest psychiczne, co autosugestia potrafi zrobić z człowiekiem. To już kwestia mentalności, niskie mniemanie - osobny problem, ale jakże wpływa na otwartość kulturową itd. to o czym rozmawiamy.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #51 : Kwiecień 01, 2008, 14:20:44 »

To już kwestia mentalności, niskie mniemanie - osobny problem, ale jakże wpływa na otwartość kulturową itd. to o czym rozmawiamy.
Dokładnie  Wink

Tomacha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #52 : Kwiecień 01, 2008, 14:22:19 »

Troche ta rozmowa odplywa od glownego nurtu - ale wbrew pozorom, nieznacznie.
Jest tak, ze osoba, ktora ma niskie poczucie wlasnej wartosci boi sie i zle ocenia pozostalych - najgorzej tych "innych".
seba75
Gość
« Odpowiedz #53 : Kwiecień 01, 2008, 14:41:20 »

.   
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2008, 23:19:11 wysłane przez seba75 » Zapisane
sticz11
Klub malawi - Klubowicz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #54 : Kwiecień 01, 2008, 14:48:32 »

Serdecznie wam wszystkim dziękuję. Artykół napisany. Bardzo liczyła się dla mnie wasza opinia. W szczególności brałem pod uwagę wypowiedzi : Gordona , Ani, Turysty ,Seby i wieluu innych ogólnie z każdego po trochu. Nie wiem co bym bez was zrobił. Jeszcze raz dziękuje koledzy i koleżanki !! Mam nadzieję że temat pociągnie się dalej bo w niewielkim czasie stął się "bardzo gorący" a jeszcze zawsze mogę coś dodać , bo oddajemy w przyszłym tygodniu. Pozdrawiam  i dziękuję

$ticz (Aniu nie Stih Tongue zreszta jak wolisz ... Smiley )

Malawi 112 l.

Marzenia:
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #55 : Kwiecień 03, 2008, 21:46:13 »

Cieszę się, że pomogliśmy Ci w rozprawce.... Grin

Rzuć ją tu na forum....przeczytamy z ciekawością.... Grin
Co Ty na to?

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
sticz11
Klub malawi - Klubowicz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #56 : Kwiecień 04, 2008, 14:17:29 »

No ok. Nieługo wrzuce ale musze poprawić błedy stylistyczne Wink dla zainteresowanych mogę nawet przesłać całą gazetke na mail Wink jutro powinna byc cała ewentualnie z drobnymi błedami. A więc jutro wieczorem lub w niedziele po południu wrzuce "artykuł" Smiley

Malawi 112 l.

Marzenia:
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  

Skocz do: