Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: 200 L (Befsztyk)  (Przeczytany 13591 razy)
Befsztyk
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 03, 2008, 18:18:50 »

Ok. Roślinki kupione.
1x microsorum pteropus
2x anubias berteri
1xcrinum thaianum

Jeszcze tylko tą kabombę wydostanę z doniczki i przystępuję do akcji.
Kupiłam jakiś gruby żwirek - pani w sklepie mówi na to ghiaia. Mówi że wystarczy pod roślinami tym podsypać i obłożyć kamykami, żeby rybki tego nie rozniosły. Jak wspomniałam o akwariach na bazie torfu, ziemi itp. to zrobiła wielkie oczy, powiedziala, że tej techniki to oni już 15 lat nie stosują. A ja i tak to zrobię. Będę się niedługo przeprowadzać, wiec akwa czy tak , czy siak trzeba będzie opróżnić. Ale będę molestować Was, bo tu w nikim nie mam wsparcia. Włosi są "do przodu". jeśli chodzi o ceny również. Zapłaciłam 90 euro za te roslinki, kubeczek żarełka, 5 kg piasku, troche gąbki do filtra i jakis preparat typu aquasafe........ Lips Sealed
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2008, 18:28:38 wysłane przez Befsztyk » Zapisane

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 03, 2008, 18:27:55 »

Włosi są "do przodu". jeśli chodzi o ceny również. Zapłaciłam 90 euro za te roslinki, kubeczek żarełka, 5 kg piasku, troche gąbki do filtra i jakis preparat typu aquasafe........ Lips Sealed
żartujesz sobie ?  Lips Sealed
no chyba, że to podłoże jakieś strasznie drogie Ci wcisnęła ....

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Befsztyk
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 03, 2008, 18:48:38 »

no chyba, że to podłoże jakieś strasznie drogie Ci wcisnęła ....
Tak

Złote

Befsztyk
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 04, 2008, 11:44:07 »

No cześć aqualudki.
Zrobiłam przemeblowanie. Nie sądziłam , że wsadzenie trzech krzaków jest tak pracochłonne. A może to brak wprawy Huh
Wymieniłam też zawarrtość filtra. Wcześniej była taka wata, watolina może. wsadziłam gąbki, jak mi doradziła sąsiadka. Ale woda się jakaś mętniejsza ciut wydaje. Jak się podoba teraz? Lepiej , gorzej?
Czekam na opinie.
 papa

Muhhamad
Gość
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 04, 2008, 11:50:12 »

no zdecydowanie lepiej Wink ...postaraj sie ukryć bardziej te doniczki..i na twoim miejscu dolorzyl bym troche wyzszych roslin z tylu i bedzie ok ..bo troszke pusto sie wydaje  Wink
Befsztyk
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 04, 2008, 12:01:27 »

taa, tylko jakiegos sponsora musialabym znalezc. 1 roslinka kosztuje ok 9 euro. a poza tym mam ten piasek drobny. Poczekam do przeprowadzki, wymienie wtedy cale podloze. Teraz moze ogranicze sie do jakiegos tla Huh

Muhhamad
Gość
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 04, 2008, 12:05:42 »

hehe ale mnie rozbawilas  Grin ..tez dobry pomysł napewno podkresli kolor twoich roslin Wink
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 04, 2008, 12:40:47 »

MI się podoba bez tla. Tylko te doniczki są wstrętne -wlaściwie czemu one slużą? Co to za roślina ta niska z ciemnymi liśćmi? -jeśli to anubias to nie sadzi się go w podlożu... a jak to nie anubias to pewnie jakiś doniczkowiec-parapetnik. IMO lepsza byla by wata + gąbka .
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2008, 12:44:05 wysłane przez ala » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 04, 2008, 14:03:28 »

Jak wspomniałam o akwariach na bazie torfu, ziemi itp. to zrobiła wielkie oczy, powiedziala, że tej techniki to oni już 15 lat nie stosują.

Wolą kupić w sklepie bo myślą, ze tam jest coś innego hehe. Poleć Pani z zoologicznego książkę Diany Walstad o roślinach wodnych (Ecology of the Planted Aquarium). Na pewno jest dostępna we Włoszech tylko ciężko mi powiedzieć jak to się tam nazywa ale chyba tak: Ecologia dell’acquario di piante.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 04, 2008, 18:20:46 »

uu Emi xD
nie wiedziałem, że po włosku nawijasz Cool

Befsztyk
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 04, 2008, 21:19:59 »

Alu- to sa wlasnie te anubisy. Wiec jak je mam posadzic?
Doniczki są dlatego, że podobno za chwile wymiesza mi się ten mój beznadziejny piaseczek plażowy z normalnym żwirkiem (Mojej inwencji w tym zero. Śledzę rady "profesjonalistki" ze sklepu)
Generalnie mojego oka te doniczki nie kłują.

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 05, 2008, 11:11:13 »

anubiasy sadzimy na korzeń przypocowując je nitką, czy żyłką Wink
doniczki się nie nadają, a to dlatego, że są zdecydowanie za małe na system korzeniowy roślin wodnych ......
przez to roślin przestaną po jakimś czasie rosnąć .....

Befsztyk
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 05, 2008, 20:01:03 »

te roślinki nie są w doniczkach. Są w podłożu. To są tylko fragmenty doniczek, wciśniete lekko w piasek- mają za zadanie odgrodzenie jednego piasku od drugiego. Żeby się ten gruby nie rozlazł.
A anubisy wytrzymają jakiś miesiąc tak jak są? Bo będę się przeprowadzać. Wtedy wymienię całe podłoże i przyczepię je gdzie trzeba.

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 05, 2008, 20:04:44 »

mam wątpliwości .....
lepiej poprostu żyłką przyczepić ...
w dużej ostateczności można zasadzić w żwirku, ale tak, żeby kłącze było ponad żwirkiem .....

Befsztyk
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 13, 2008, 19:28:24 »

Ponieważ minął już odpowiedni czas od startu mamy nowoprzybyłych.
10 neonow
6 bystrzyków ozdobnych
2 sumiki szkliste
4 pstrążenice marmurkowe
1 bojownik
  Wprawdzie ryby wybierał mąż- sponsor, ale obsada skonsultowana z profesjonalistką w sklepie.

Chciałam jeszcze bocje- do walki ze ślimakami, a mąż upierał się  przy skalarach....... Ciekawe po jakim czasie bojownik by im płetwy wszamał...
Ale teraz tak patrze na tą moją szklankę i wydaje mi się, że jakoś tam tłoczno.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2008, 19:44:30 wysłane przez Befsztyk » Zapisane

Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: