Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: neonki :(  (Przeczytany 3282 razy)
suselek72
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 06, 2008, 20:27:48 »

kamyk
1.kup większe akwarium
2.neony to bardzo wrażliwe ryby i do ich hodowli konieczny jest torf albo co innego co zmiękczy wodę, stado min 6sztuk
3.może piskorki by się nadawały? chociaż wątpie w takim małym litrażu  Roll Eyes no i one też są stadne Undecided
4.dlaczego chcesz tylko dwie rybki?
kamyk
Zainteresowany
**

doświadczeni akwaryści górą.

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 08, 2008, 22:07:05 »

mam inne gatunki rybek juz i moge miec min.2 b0o bedzie przerybienie , poobają mi sie Labeo

akwaria:
250l:

2x mieczyki
2x miedziki
2x kirysy spiżowe
2x kirysy pstre
5xgupik p.w
2x zbrojnik niebieski
kosiarka
2xmolinezja black molly
150l:
2xkardynałki
40l:
puste. Wink
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 08, 2008, 22:10:38 »

Kup sobie dwie sztuczne i nie będziesz miał przerybienia  Undecided Undecided

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 08, 2008, 22:23:50 »

kamyk - labeo odpada w takim litrazu, po za tym wiekszosc sie skupila na stadnej rybie niz na faktycznym problemie - przeciez one nie padly bo byly dwie - to co pisal Seboos na poczatku -parametry wody ! - chcesz zrobic kawalek podwodnego swiata czy male bajorko w ktorym co tydzien bedzie padac obsada ? nie musisz kupowac wszystkich mozliwych testow a przynajmiej te najwazniejsze no2 i ph.
tu na forum znajdziesz mnostwo informacji odnosnie badania wody - wybor nalezy do Ciebie.

Te testy są najważniejsze
Kup na razie te i będzie super Tongue Tongue Tongue

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 09, 2008, 12:09:50 »

Generalnie zacznijmy od spraw z przerybieniem. Akwarium to takie coś, w którym nie można mieć wszystkiego. Dlatego trzeba z czegoś zrezygnować , albo z neonków albo z jakiejś innej rybki którą już masz na rzecz większej liczby neonków.

Kolejna sprawa minimum stada to trzy: "szef, pośrednik i obrywający" - to i tak za mało bo ten ostatni niebawem dostanie wciry od tych dwóch, że się przekręci a jego miejsce zajmie ten pośrodku i znów źle. Dlatego najmniejsze stado to 5 sztuk

Sprawa ceny. Za neona inesa w życiu nie zapłacił bym więcej niż 3 zł, za czerwonego góra 5. No chyba że masz tylko jeden sklep zoo w promieniu 25km...
W sklepie warto pytać kiedy rybki dotarły z hurtowni jeśli dopiero co to najlepiej sobie odpuścić i poczekać z tydzień dwa. "Świerze rybki aż dwa razy muszą przystosowywać się do nowych warunków w bardzo krótkim czasie, efektem jest szok , który bywa zabójczy.

Kupuj ryby zdrowe dobrze wybarwione. Ważna rzecz samemu musisz sprawdzić czy reszta rybek w sklepowym akwa wygląda dobrze. Jeśli jest coś z resztą nie tak także lepiej sobie odpuścić bo można syfa do akwarium przynieść.

Parametry. Jeśli nie zamierzasz posiadać mega roślinnego zbiornika, rozmnażać neonów w domu, odwzorowywać siedliska biotopowego to: nie ważne tak do końca jakie masz pH, twardość itp. Neony są w stanie wyżyć nawet w twardej wodzie (nie rozmnożyć) i mieć dobrą kondycję. Trzeba je tylko stopniowo do takiej wody przyzwyczajać i wpuszczać do akwa nawet przez dwie godziny dolewając co jakiś czas trochę wody z akwa do worka. (gdy istnieje podstawa sądzić, że w sklepie mają zupełnie inną wodę niż Ty m0ożna je wpuszczać przez kilka godzin)

Mam nadzieje, że trochę pomogłem
Pozdr.

112,25
rav
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 09, 2008, 22:15:56 »

Tramal, aż miło się czyta taki post jak Twój powyżej. Nareszcie ktoś wniósł coś merytorycznego, na spokojnie, a przede wszystkim poświęcając na to więcej niż trzy zdania.

kamyk, neonki to piękne rybki, moje ulubione. Szczególnie ładnie się prezentują, jak są w stadzie. Polecam Ci, kup więcej, a będziesz zadowolony.

Rybcia:)
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 11, 2008, 16:17:55 »

Może są zestresowane i może w akwarium posiadasz rybę, która daminuje nad resztą.

Moje akwarium-45l

6x Pawie oczko(4 samice, 2 samce)
1x Gurami dwuplamy(samiec odmiana niebieska)
1x Platka Mike Mouse(samica)
1x Kirysek spiżowy(samiec)
2x Węgorek ciernisty(para)
1x Zbrojnik niebieski

Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
adix-7
Zainteresowany
**

Przeróbka Neonka :P

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 11, 2008, 17:08:10 »

sam se sklejaj modele !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! , nie denearwuj mnie bo powiem k.....a !!!!!!!!!!!!!!!stać mnie na akwarystykę ale do 1`0 neonów nie mam miejsca , CO NAJWYZEJ MOGĄ BYĆ 4 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ,
Dokup więcej neonków i będzie dobże nie martw się tym że są drogie po miesiącu lub po tygodniu może będziesz miał małe,o ile nie zdechną  Tongue Tongue Tongue
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2008, 17:09:51 wysłane przez adix-7 » Zapisane

Obsada do 60 L
10x molinezja
2x kirysek
2x żałobniczka
2x gupik
1x mieczyk
1x danio
Ula
Zainteresowany
**

Moja pSinka:)