1. Czy ten filtr bedzie odpowiedni? W środku są wkłady; gąbka, węgiel, ceramika - co dać zamiast węgla i w jakiej kolejności?
Filtr wymieniłbym na dedykowany do większych akwariów ponieważ ten jest "na styk" a lepiej jest jeśli zapewni się w zbiorniku lekką nadfiltrację. Druga możliwość to zakupić drug ataki sam i filtrować na dwa. Co do wkładów to najpierw gąbka a po niej ceramika. Węgla bym się pozbył bo np. wyssa z wody nawozy dla roślin. Węgiel stosuje się np po leczeniu ryb aby wyciągnąć z wody resztki lekarstw.
2. Jaką kupić grzałkę?
100 W wystarczy. Może być Hagen Elite 100W - koszt jakieś 25 zł
3. W pokrywie są 2 standardowe świetlówki 18W, na jakie wymienić?
Najlepiej na coś dla ryb + coś dla roślin np: Sylviana daylightstar + Osram Fluora. Mocniejszych bez przeróbki obudowy się nie da bo statecznik zamontowany w obudowie to 2x18W. Natomiast jest możliwośc dołożyć jeszcze jedną na elektronice z żarówki energooszczędnej.
4. Jakie dać podłoże?
Żwir granulacja 2-5mm
5. Ile musi dojrzewać takie nowe akwarium, lać kranówę czy trzeba coś dodać, a może wode ze starego akwa?
Minimum 2 tygodnie. Na Twoim miejscu nawet gdybym dolał wodę ze starego akwarium i tak czekałbym przynajmniej 2 tygodnie
6. co myslicie o tle strukturalnym?
Miłe dla oka i ładnie się prezentuje choć osobiście bym nie kupił - swoje zrobiłem ze styropianu
7. I w końcu jaką obsade wybrać, chodzi mi o ryby mało wymagające na poczatek (raczej jestem za wiecej roslin, mniej ryb)
Tu proponuję odwiedzić dział Ryby akwariowe.