Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe akwa - proszę o radę  (Przeczytany 1925 razy)
Małgoonia
Nowy
*

« : Kwiecień 05, 2008, 18:17:44 »

Witam
Dość niespodziewanie stałam się posiadaczką akwaruim 112l, mam do tego filtr kaskadowy Aqua Clear 50. Skoro juz mam taki zbiornik to pomyślałam ze może by zacząć przygodę z akwarystyką ale...problem jest taki że jestem zielona a im więcej czytam tym bardziej głupieję  Roll Eyes Mam w związku z tym kilka pytań:
1. Czy ten filtr bedzie odpowiedni? W środku są wkłady; gąbka, węgiel, ceramika - co dać zamiast węgla i w jakiej kolejności?
2. Jaką kupić grzałkę?
3. W pokrywie są 2 standardowe świetlówki 18W, na jakie wymienić?
4. Jakie dać podłoże?
5. Ile musi dojrzewać takie nowe akwarium, lać kranówę czy trzeba coś dodać, a może wode ze starego akwa?
6. co myslicie o tle strukturalnym?
7. I w końcu jaką obsade wybrać, chodzi mi o ryby mało wymagające na poczatek (raczej jestem za wiecej roslin, mniej ryb)
Z góry wielkie dzięki
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 06, 2008, 17:56:33 »

1. Czy ten filtr bedzie odpowiedni? W środku są wkłady; gąbka, węgiel, ceramika - co dać zamiast węgla i w jakiej kolejności?
Filtr wymieniłbym na dedykowany do większych akwariów ponieważ ten jest "na styk" a lepiej jest jeśli zapewni się w zbiorniku lekką nadfiltrację. Druga możliwość to zakupić drug ataki sam i filtrować na dwa. Co do wkładów to najpierw gąbka a po niej ceramika. Węgla bym się pozbył bo np. wyssa z wody nawozy dla roślin. Węgiel stosuje się np po leczeniu ryb aby wyciągnąć z wody resztki lekarstw.
2. Jaką kupić grzałkę?
100 W wystarczy. Może być Hagen Elite 100W - koszt jakieś 25 zł
3. W pokrywie są 2 standardowe świetlówki 18W, na jakie wymienić?
Najlepiej na coś dla ryb + coś dla roślin np: Sylviana daylightstar + Osram Fluora. Mocniejszych bez przeróbki obudowy się nie da bo statecznik zamontowany w obudowie to 2x18W. Natomiast jest możliwośc dołożyć jeszcze jedną na elektronice z żarówki energooszczędnej.
4. Jakie dać podłoże?
Żwir granulacja 2-5mm
5. Ile musi dojrzewać takie nowe akwarium, lać kranówę czy trzeba coś dodać, a może wode ze starego akwa?
Minimum 2 tygodnie. Na Twoim miejscu nawet gdybym dolał wodę ze starego akwarium i tak czekałbym przynajmniej 2 tygodnie
6. co myslicie o tle strukturalnym?
Miłe dla oka i ładnie się prezentuje choć osobiście bym nie kupił - swoje zrobiłem ze styropianu
7. I w końcu jaką obsade wybrać, chodzi mi o ryby mało wymagające na poczatek (raczej jestem za wiecej roslin, mniej ryb)
Tu proponuję odwiedzić dział Ryby akwariowe.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2008, 18:01:12 wysłane przez anrd » Zapisane

Małgoonia
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 07, 2008, 07:26:22 »

Wielkie dzieki
Facet w sklepie mówił jeszcze żeby pod żwirek dać jakąś glinę wulkaniczną..? coś takiego, jako nawóz podobno, kupować?
Czyli jeśli odczekam np. 3 tygodnie to nie muszę lać tej chemii co mi wciskają w sklepie, jakiś uzdatniacz, biostarter, szczepy bakterii, i już sama nie wiem co jeszcze  Undecided
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 07, 2008, 08:05:06 »

Facet w sklepie mówił jeszcze żeby pod żwirek dać jakąś glinę wulkaniczną
Generalnie sprzedawców się nie słucha. Coś tam pod żwirek nie jest konieczne - są nawozy w płynie lub tabletki z nawozem pod korzeń. Wielu stosuje kulki gliniano torfowe. Czy stosować od razu - to już niech się bardzej doświadczeni wypowiedzą.
Czyli jeśli odczekam np. 3 tygodnie to nie muszę lać tej chemii co mi wciskają w sklepie, jakiś uzdatniacz, biostarter, szczepy bakterii
Dokładnie. Chemię typu jakieś uzdatniacze stosuje się tylko w awaryjnych sytuacjach. Szczepy bakterii nie zaszkodzą a nieco przyspieszą dojrzewanie zbiornika. Mimo wszystko należy minimum te 2 tygodnie odczekać zanim wpuścisz ryby.

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 07, 2008, 13:21:49 »

ja mam grzałkę 100W i wogole jej nie uzywam mogę Ci sprzedać za 25 zł

pozdrawiam

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 07, 2008, 14:56:02 »

Jak Anrd pisze szczepy są przydatne, to tylko ok 10 zł
ja zamontowałbym filtr kaskadowy, ale trzeba lekko przyciąć pokrywę.....
planujesz dużo roślin ? czy raczej tradycyjnie ?
Mirmil to nie jest giełda...

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Małgoonia
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 07, 2008, 16:01:47 »

Te szczepy to do filtra czy do wody...? ups, pewnie głupie pytanie  Embarrassed

ja zamontowałbym filtr kaskadowy, ale trzeba lekko przyciąć pokrywę.....

właśnie taki mam, pokrywa juz przycięta, Andr pisał żeby dokupić jeszcze jeden taki sam, a moge to zrobić np, za dwa miesiące? a na razie bedzie chodził jeden?

planujesz dużo roślin ? czy raczej tradycyjnie ?

podoba mi się takie zarośniete, ryb nie za dużo, ale zobacze jak bedzie szło.. Wink
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 07, 2008, 17:13:12 »

wystarczy ten co jest, ew. możesz zamotnować jakiś tańszy wewnętrzy mechaniczny
jak planujesz sporo roślin to niestety czeka Cię przeróbka pokrywy i dołożenie światła
szczepy bakterii dodajemy do wody lub bezpośrenio na wkład w filtrze Wink
 papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 07, 2008, 17:40:31 »

A może ze 40 neonków będą fajnie wyglądać w zarośniętym akwa Cheesy Cheesy

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre