Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Ryby,które się przywiązują i poznają właściciela.
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ryby,które się przywiązują i poznają właściciela.  (Przeczytany 16106 razy)
kromek30
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Kwiecień 10, 2008, 23:01:56 »

Brzanki różowe. Urocze i przywiązują się do osób. Nie chodzi tu o karmienie tylko ale o ich reakcja na samo przebywanie w pobliżu akwarium powoduje że śledzą każdy ruch osoby i chcą być jak najbliżej. U mnie ich reakcja jest tylko na mnie zaś inne osoby są kompletnie ignorowane. Ostatnio wszelkie prace związane z włożeniem ręki do akwarium  są strasznie trudne i wyglądają tak że nie mogę się od nich opędzić. Albo ocierają się o ręka albo pływają między palcami, w najgorszym przypadku skubią włoski na rękach.

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #31 : Kwiecień 11, 2008, 00:08:15 »

Zdecydowanie kolcobrzuch (przynajmniej zielony) Wink Poznaje właściciela i reaguje wyraźnie inaczej na każdego domownika. Przepięknie prosi o jedzenie podpływając do szybki i "tańcząc" za nią - ale tylko w obecności opiekuna:D

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #32 : Kwiecień 11, 2008, 03:17:28 »

Wygląda więc na to że jesli większość rybek przywiązuje się do opiekuna z powodu karmienia to nic tylko nauczyć piranie jeść z ręki.
Pewnie i głaskać się dadzą z czasem. Jak jeszcze będzie czym... Grin
Ariedale
Zainteresowany
**

Piękny bojownik, prawda?

« Odpowiedz #33 : Kwiecień 11, 2008, 16:41:26 »

I pomyśleć, że to temat z wczoraj  Shocked Bynajmniej, zastanawiam się właśnie nad najinteliegntniejszymy rybkami, które bym z chęcią pochodowała Smiley

Hodowla małych Balonówek! Mój pierwszy miot w całej przygodzie z akwarystyką!

Najlepsze rybki z Azji!
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Kwiecień 11, 2008, 21:30:21 »

jedno powiem - welony Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #35 : Kwiecień 11, 2008, 21:44:42 »

Cześć. W jednym z numerów SERY przeczytałem artykuł o zranionym dysku. Jakiś znany niemiecki hodowca, który często zamieszcza tam różnorakie artykuły opisuje jak jego zraniona ryba przez 2-3 tygodnie sama podpływała do ścianki czy narożnika akwarium do "opatrunku" rany.  Lekarstwo na waciku-delikatne dotykanie-smarowanie rany-na poczatku oczywiscie tak nie było-ale z biegiem czasu...  To o czyms świadczy...  Naprawdę szkoda, że nie mam juz tej gazety, bo podałbym nr i rocznik wydania.., ale napewno ktoś z Was ma... papa
Doktorek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #36 : Kwiecień 12, 2008, 00:37:55 »

bojki!!!! moje kochane mi się o palce ocierają! Smiley

A ja myślałam, że moja samiczka bojka ma nerwicę seksualną bo ciągle się ociera o mój palec. Bojek dzieciuch jej nie dogodził....
A tu proszę....
No, właśnie już miałem pisać, że pewnie coś je swędzi.

[/quote]przecierz to nie jest wątek ''która ryba jest największym żarlokiem'' Wink tylko ''ryby które przywiązują sie i poznaja wlaściciela'' i ... 
[/quote]

Ciekawe, które z Waszych ryb posuwają Wasze ręce, palce??? To dopiero musi być przywiązanie.  Grin
Analogicznie do psów skaczących po nogach.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Kwiecień 12, 2008, 15:21:55 »

Ciekawe, które z Waszych ryb posuwają Wasze ręce, palce??? To dopiero musi być przywiązanie.  Grin
Analogicznie do psów skaczących po nogach.

[/quote]

Nismaczne to jest Angry.A twoje nieposuwają twojej ręki,czy palców Tongue

marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Kwiecień 12, 2008, 17:27:36 »

a moje bojowniki i gupiki i zbrojnik niebieski gdy im dam ochotkę to mogę je głaskać a jeszcze neonki

a najufniejsze to są bojowniki

gg-733380
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #39 : Kwiecień 15, 2008, 19:07:02 »

Moje zoltaczki podpływają jak tylko wejde do pokoju....od  obcych uciekają.... Smiley Cheesy

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #40 : Kwiecień 17, 2008, 14:50:25 »

jedno powiem - welony Smiley
W zupełności się zgadzam , mam akwa w kuchni i widać jak reagują na domowników. Są świetne ,obserwują co sie dzieje za szybą i jeśli ktoś pojawi się przy akwarium to płyną do niego. Ostatnio mój brat sprawdzał ich zachowanie - chodził obok akwa tam i spowrotem a one cały czas "pływały" obok niego i to bynajmniej nie w porze karmienia. Oczywiście rękę też skubią i się jej nie boją.
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #41 : Kwiecień 19, 2008, 21:42:23 »

moim zdaniem najmadrzejsze rybki to :
skalary - mialem je dlugo i jadly z reki
bojowniki - z mojej hodowli dawały mi sie glaskac
barwniaki - mam pare rozrodowa ktora patrzy czy jestem w pokoju jak mnie widzą to się chowają a jak leze w lozku to plywaja se / wlasciewie ta para tylko sie rozmnaza i nic wiecej nie robi / bzykają sie non stop no ale mają do tego warunki akwarium 120 litrów tylko dla ich z duza iloscia korzni, roslin, i mają wysypane kokosy w których mogą sie mnozyc
pielegnice miodowe to cwane bestie codziennnie rano czekają na mnie i mahają ogonkami jak mnie tylko ujżą, severum tez obserwują co sie dzieje na zewnatrz akwarium
no i mam bocje wspaniałą wymarły jej kumple wiec znalazla se inne stado które ja zaakceptowało taką jaka jest
przyłaczyła sie do grona pielegnic

2 dni temu bocja lezala na dnie tak lekko bokiem wiec miodowe i severum co 3 minuty podplywały do niej i poruszały ją mordkami zeby sprawdzic czy nic jej nie jest
wygladało to smiesznie 

tomsoul
Gość
« Odpowiedz #42 : Kwiecień 21, 2008, 15:47:38 »

Mam trofcie i wiem że się bardzo przywiązują Wink
Arashi
Zainteresowany
**

Konie skokowe, psy pracujące i akwarystyka ;)

« Odpowiedz #43 : Czerwiec 07, 2008, 22:57:38 »

Moje kolcobrzuchy są przekupne- nieważne kto przechodzi koło akwarium -ale ważne żeby miał jedzenie... Smiley.
Nie wiem czy są takie mądre- pomyliły niedawno mojego palca z jedzonkiem (szczerze nie polecam).
                          Myślę, że każda ryba się z czasem przywiązuje do właściciela. 

Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości... Wink
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: