Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada akwarium dla welona?  (Przeczytany 6511 razy)
Smerfcio
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 13, 2008, 21:52:22 »

Idąc już za tematem nowego akwarium dla welonów. Jak powinno się użądzić? Jakie kamienie , wielkość kolor naturalny jak sie domyślam bo nie mam zamiaru im robić plastikowego raju. Czy korzenie sie nadają? Jeśli tak to jakie? jakieś kryjówki no i przede wszystkim jakie rośliny i jakie powinno być ich rozmieszczenie? I ostatnie pytanie z tej seri Smiley jakie akwarium lepsze wyższe  czy dłuższe? Nie chce popełnić błędu przy obsadzie.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2008, 21:54:06 wysłane przez Smerfcio » Zapisane
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 13, 2008, 21:55:22 »

wystrój wedle uznania, korzenie, kamienie jak najbardziej ok
podłoże najlepiej pisaek (do kopania)
rośliny tylko silne
żabienice, kryptokoryny, anubiasy, nurzańce (w szczególności olbrzymi)

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
MB
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 13, 2008, 21:56:31 »

Lepsze dłuższe, więcej miejsca do pływania, lepsze oświetlenie dla roślin, roślinki o grubszych liściach, nie moczarki, chyba że zamiast pokarmu, lubią obgryzać. Ale dlaczego zaraz welonki, jest tyle interesujących rybek.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 13, 2008, 22:00:26 »

a co welon nie interesujący ?  gorszy ?  Undecided

MB
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 13, 2008, 22:01:49 »

Dość pospolity, brudzi, są ciekawsze.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 13, 2008, 22:03:18 »

tak samo, jak sa osoby potrafiące docenić wg ciebie 'pospolite' ryby, nie wszyscy są tacy płytci  Undecided

suselek72
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 14, 2008, 09:54:53 »

gruba warstwa nie za grubego żwirku bo welonki lubią grzebać w dnie i mogą odkrywać korzenie roślin a co za tym idzie kup rośliny o twardych liściach które szybko rozwijają system korzeniowy, welony lubią pokarm roślinny dlatego delikatne listki odpadają przy obsadzie,kryjówki jak chcesz - korzenie się nadają w każdym rozmiarze to kwestia gustu (jak ja hodowałam welony to zbytnio się nie ukrywały, potrafiły nawet popisywać się przy szybie, zobaczysz jak łatwo się do rąk przyzwyczają mnie zawsze po palcach skubały jak czyściłam zbiorniczek) welony brudzą to prawda ale odpowiedni filtr da radę i napowietrzanie to czy będziesz miał roślinki czy nie pamiętaj że welony potrzebują troszkę więcej tlenu niż inne rybki
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 14, 2008, 10:04:15 »

płytci  Undecided
płytcy (chyba tak to się powinno pisać). Ale nie o tym - nie dyskutujmy o tym co się komu podoba a co nie bo się za chwilkę kolejna awanturka na forum rozpęta.
 Co do welona - drobny żwir i wytrzymałe "twardolistne" rośliny których welon tak łatwo nie zniszczy. Ponadto wydajny filtr to absolutna podstawa w przypadku welonów. O pojemności zbiornika nie będę pisać bo to chyba oczywista oczywistość  Grin jaki ma być

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 14, 2008, 10:42:43 »

wszystko koledzy pięknie opisali :filtr ,rośliny, podlorze , dekoracje...-tylko pamiętaj żeby nie przesadzić z ilością -potrzebują dużo przestrzeni do plywania to duże ryby i nie lubią się raczej przedzierać przez gąszcz roślin.
Swoją doga uważam że bardzo fajny wybraleś gatunek i wcale nie taki pospolity bo teraz malo kto choduje welony -wystarczy spojrzeć na forumowy dzial nasze akwaria -tródno znależć welonkarium [...zdawaloby się że to wymarly gatunek Wink ]

Ivonka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 14, 2008, 13:06:39 »

filtr o większej mocy niż proponowana do litrażu jaki planujesz. Co do żwiru, mi się podoba ciemny, drobny, o okrągłych krawędziach. Welony będą z nim ładnie kontrastować i nie będzie ich stresował.

Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 14, 2008, 20:59:02 »

Zgadzam się z opinią o tym ,że welonów nie traktuje się poważnie. Moim zdaniem welony nie są nudne przecież mało kto może się pochwalić tym ,że ma odpowiednie miejsce dla welonów. Jeśli ktoś je trzyma to często w kuli. Sama się z tym spotkałam. Nie można mówić ,że jakaś rybka nie jest interesująca bo każda na swój sposób jest Smiley. A co do welonów nie mogą być nudne rybki , które właściwie już po 2 tygodniach przyzwyczajają sie do właściciela i tak jak w moim przypadku jak tam tylko do nich podchodzę czy ktoś inny to mój większy welon odraz zaczyna pływać przy szybie i się prezentować Smiley.
 Co do wymagań to wymagania one mają duże a mało kto je spełnia przynajmniej tak sądzę bo:
  - specjalne rośliny
 - nadfiltrowosc w akwarium
 - chłodna woda a dla ryb akwariowych to rzadkość
 - wiele miejsca potrzebują jak na jedna rybkę i lubią towarzystwo
 - sama sie z tym spotkałam ze najlepiej aby miały tylko i wyłącznie towarzysza własnego gatunku.
 I wiele innych wiecie jeszcze coś to piszczcie bo mi się nowa wiedza przyda i będę wdzięczna.
pepok
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Maj 25, 2008, 12:29:24 »

Dzisiaj znalazłem interesującą ofertę - akwarium dla welona  Wink . Oto link : http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-akwaria-pokrywy-szafki-zestawy-akwarystyczne-cuhs/marina-zestaw-akwarystyczny-pomaranczowy-dla-welonow_102224.html .
To jest sklep akwarystyczny, który znalazłem przez Google  Grin . Pełny profesjonalizm, prawda?!  Grin

60l wielogatunkowe

1x Zbrojnik
3x Kirysek Spiżowy
3x Molinezja 1+2
2x Danio
3x gupik
3x Ampularia
calypso
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Maj 25, 2008, 12:54:44 »

może i sie nadaje ale dla takiej plastykowej rybki
pepok
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Maj 25, 2008, 12:58:39 »

Ale nie dla welona  Grin

60l wielogatunkowe

1x Zbrojnik
3x Kirysek Spiżowy
3x Molinezja 1+2
2x Danio
3x gupik
3x Ampularia
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #14 : Maj 25, 2008, 19:09:58 »

może i sie nadaje ale dla takiej plastykowej rybki
Ja mam w kuli szklaną rybke i nie narzeka wiec plastykowa tez powinna trzymac sie dobrze Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: