Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Uzdatniacze....  (Przeczytany 4232 razy)
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 16, 2008, 13:41:55 »

papuga1993: musisz okropnie dużo poczytać o obsadzie i parametrach wody oraz o zasadach

polecam opcję szukaj

polecam poczytać zanim popełnisz błedy za które potem słono zapłacisz śmiercią rybek tak jak niejeden z nas

jeśli chodzi o uzdatniacze to najpierw sprawdzasz parametry wody a potem przystąp do lania czegokolwiek

jedyne co można polecić na początek to trochę wody z porządnego akwa przyniesionej w styrylnej butelce i wlanie do swojego akwa lub w ostateczności MFC na początek

p.s co do pielęgnic to są tylko dwa gatunki spokojne które można trzymać w towarzyskim pielęgniczka Ramireza i Kakadu, chociaż ta druga w okresie tarła lubi ganiać towarzystwo po całym akwa, innych pielęgnic lepiej nie kupuj bo zrobią sobie ucztę z pozostałych
przypomniałem sobie że jest jeszcze barwniak czerwonobrzuchy którego też trzymają z w/w pielęgniczkami, ale z tego co słyszałem od innych jest agresywny w stosunku do innych rybek nie tylko w okresie tarła

papa

.....................
anrd: czytaj wszystko i dokładnie
.....innych pielęgnic lepiej nie kupuj bo zrobią sobie ucztę z pozostałych
.

a co do pielęgnic to zgoda ale dużo zależy też od ilości i od charakteru pojedyńczych osobników
fakt faktem sa tylko 2 może 3 gatunki nadające się do towarzyskich Smiley
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2008, 14:10:06 wysłane przez Mirmil » Zapisane

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 16, 2008, 14:00:18 »

p.s co do pielęgnic to są tylko dwa gatunki spokojne które można trzymać w towarzyskim pielęgniczka Ramireza i Kakadu, chociaż ta druga w okresie tarła lubi ganiać towarzystwo po całym akwa innych pielęgnic lepiej nie kupuj bo zrobią sobie ucztę z pozostałych
Z tymi kakadu to się raczej nie zgodzę. Z moich obserwacji (a kakadu mam już kawał czasu) - w okresie tarła jedynie samice zachowują się agresywnie w stosunku do innej samicy oraz do pozostałych ryb pływających w akwarium. Z żadnej jednak ryby nie zrobiły sobie uczty. "Niby atak" takiej samicy kończy się w momencie kiedy intruz oddali się od miejsca złożenia ikry na odległość, którą samica uzna za bezpieczną  - potem samica wraca do ikry. Oczywiście jeśli zbiornik jest zbyt krótki, samica będzie non stop ganiać inne ryby ponieważ nigdy nie będzie miała poczucia bezpieczeństwa swojego potomstwa. Sam atak wygląda tak, że samica lekko uderza intruza nie wyrządzając mu żadnej szkody. W moim zbiorniku często obrywa się kiryskom jednak jak do tej pory żaden nie zginął.

Co do połączenia w jednej obsadzie ramirezek i kakadu - nie jestem do końca przekonany czy jest to dobre połączenie. W mojej 112-stce ramirezy mają status mniejszości - może dlatego, że kakadu częściej podchodzą do tarła, były jednymi z pierwszych mieszkańców akwarium i zdążły już podzielić sobie je na rewiry. Póki co jednak żyją zgodnie oczywiście z wyjątkiem okresu tarła.

papuga1993
Gość
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 16, 2008, 14:55:27 »

Co do obsady to che mieć:
*gupiki
*neonki
*kiryski
*glonojad
*danio
*molinezje
*A czy pielęgnice mogą być z innymi rybami słuszałem że są agresywe to samo czy mieczyki mogą mieszkać w towarzyskim akwarium??
To teraz powiedzcie jakie ph powinno być dla tych rybek jakie kH itp.
Proszę o odpowiedź na mojego posta a i jeszcze chce krewetek pare włożyć Tongue
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2008, 15:02:09 wysłane przez papuga1993 » Zapisane
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 16, 2008, 15:06:43 »

Neon, kirys i danio to ryby stadne więc w grę wchodzi minimum 5 sztuk z każdego gatunku.
Poza tym danio to "wariaty" - uwielbiają pływać a co za tym idzie potrzebują miejsca i to dośc sporo. Do 112 jednak się nadają.
Jeśli przez słowo "glonojad" nasz na myśli zbrojnika niebieskiego to już chyba nie bardzo.
Gupiki prawdopodobnie szybko będą ci się mnożyć więc szybko zbiornik się przerybi pod warunkiem że większość młodych przeżyje.

Moja propozycja jest taka:
6 neonów
6 danio
5-6 kirysków
6 otosków

Z pozostałych bym zrezygnował.

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 16, 2008, 18:43:55 »

Ale jakbyś uparł się na gupiki (mnie osobiście urzekły jednobarwne cytrynowe, pomarańczowe i lawendowe) to kup same samce. Wtedy problem rozmnażania nie istnieje.

A jeśli muszę natychmiast podmienić wodę (a zdarza się to b. rzadko) to używam AquaSave firmy Tetra.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2008, 18:45:52 wysłane przez Aniape » Zapisane

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
papuga1993
Gość
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 17, 2008, 05:04:13 »

Zadałem i pytanie jakie ph kh itd. do tych rybek powinno być i chciałbym się tego dowiedzieć
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 17, 2008, 07:36:16 »

Moim zdaniem kh nie większe niż 6 a ph nie większe niż 6,6 - 6,8

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 17, 2008, 08:38:07 »

DANE poniższe pochodzą  z wikipedi nie biorę odpowiedzialności za ich poprawność

Danio: Lubi duży ruch wody oraz znaczne napowietrzanie. Wszystkożerne. Optymalna temperatura 20-24 °C (pH ok. 7)

Gupik: Optymalna temperatura to 20-23°C (pH ok. 7), rasowe odmiany są bardziej wrażliwe i wymagają wyższej temperatury (nawet do 27°C). Zalecana twardość wody to >11°N, a pH 6,5-8. Woda powinna być z dodatkiem niewielkiej ilości soli akwarystycznej, gdyż sól działa pierwotniakobójczo oraz reguluje przemianę materii ryb

Neon: Temperatura wody 22 – 28 °C Twardość wody miękka do średnio twardej 10 °n Skala pH lekko kwaśna, 5 – 7

Jak wynika z powyższych danych dużego wyboru nie masz - temp 24-25° PH = 6,8-7,2; TWW=5-7°N; TWO=8-12°N

wartości które podałem mogą być ale nie muszą spełnione w wodzie którą posiadasz w akwarium

dobra rada: nie zmieniaj niczego "na siłę" za pomocą silnej chemi a raczej bardzo wolno stopniowo, ryby nie lubią zmian gwałtownych i może to na nie źle wpłynąć i tak pomimo uzyskania idealnych parametrow wody może się okazać że wyzdychają wyzdychają ze względu na gwałtowną zmianę PH lub podczas wlewania zbyt duże stężenie miejscowe!!!

i rzecz najważniejsza przed wlewanie czegokolwiek zawsze zrób testy, a jak czegoś nie jesteś pewien lepiej zapytaj
 papa

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: