Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Chemia vs Natura - jaką chemię możemy zastąpić naturalnymi składnikami ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Chemia vs Natura - jaką chemię możemy zastąpić naturalnymi składnikami ?  (Przeczytany 3934 razy)
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« : Kwiecień 15, 2008, 19:07:55 »

Witam Wszystkich których zaciekawił ten temat

Jestem pewien że wszyscy doświadczeni akwaryści stosują preparaty i środki chemiczne w ostateczności,
dlatego też zakładam ten wątek aby użytkownicy mogli pochwalić się jakie naturalne składniki, wyciągi, preparaty stosują aby uniknąć lania czystej chemii do akwarium,

chodzi mi tu o różne formy stosowania tzn środki na choroby, odżywcze dla ryb i roślin, uzdatniające, nawożące itp.

proszę o wypowiedzi co stosować, a czego nie stosować z chemii i dlaczego, lub Wasze dobre i złe doświadczenia ze sklepowymi chemikaliami

jak uzyskać ten sam efekt nie stosując chemii w każdej dziedzinie akwarystyki od startu aż po profesjonalne hodowle?

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 15, 2008, 20:57:29 »

Już ktoś to przerabiał w dziale wody
Ale niech będzie
Pokarmy mieszane warzywa ,owoce,z dodatkiem czosnku szpinaku,serca wołowe.
Czyli zdrowa dieta nie stosujcie jednych i tych samych pokarmów.
Podmiana wody chyba najlepsze lekarstwo no i korzeń chrzanu naturalny antybiotyk który sobie pływa w akwarium.
Tak żadnej chemii nie stosuje , ewentualnie podniesienie temperatury.
hmmm nic więcej do pały mi nie przychodzi.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 16, 2008, 00:01:01 »

- czosnek do pokarmu jako pomoc w leczeniu i zapobieganiu chorobom oraz pasożytom przewodu pokarmowego
- szyszki olchowe, drewno i korzenie, liście migdałecznika, buku, dębu jako naturalne środki do zakwaszania wody i wzbogacania jej w garbniki
- woda demineralizowana do obniżania twardości i ph
- większa ilość pokarmu dla ryb jako naturalny sposób na nawożenie akwarium
- żyzne, naturalne podłoże zamiast firmowych nawozów płynnych
- sól i podwyższona temperatura jako jeden z najlepszych leków na wiele dolegliwości ryb
- duża ilość roślin zamiast np. SERA Toxivec do zmniejszania ilości zw. azotu w akwarium

To takie podstawowe ale nic więcej o tej godzinie nie przychodzi mi do głowy... Roll Eyes

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 16, 2008, 11:44:28 »

Dziękuję za bardzo ciekawe wypowiedzi, chodzi o to, aby to było w jednym miejscu dlatego załorzyłem ten wątek

proszę innych użytkowników o receptury sporządzania wyciągów (lub przepisy jak stosować) z roślin lub ich części w celu np optymalizacji parametrów wody i nie tylko lub wzbogacania pożywienia ryb i roślin bez użycia chemii
no i inne ciekawe zastosowania materiałów naturalnych w akwarystyce np: wkłady filtracyjne

oczywiście na uwagę zasługuje tu niewątpliwie wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=13481.0 - czyli ZERO chemi a jaki efekt?

poniżej podam przykład jak bym widział wypowiedzi na tematy:

ZASTOSOWANIE CHRZANU W AKWARIUM
Chrzan posiada w sobie związki antybiotyków które korzystnie wpływanją zwalczanie pleśni, grzybów itp
Aby zastosować chrzan profilaktycznie lub zapobiegawczo należy:
- wykopać świerzy korzeń chrzanu o wielkości zależnej od litrarzu akwarium czyli na 100l korzonek o wymiarach około 5 cm grubości 1-2cm ;
- można stosować na kilka sposobów 1. Oczyścić pokroić na ćwiartki i wrzucić do akwa np 2 ćwiartki na tył po bokach; 2. Oczyścić porządnie ale pozostawić skórkę i około 0,5 cm naci i wsadzić do żwirku tak aby mógł rosnąć i wypuszczać listkii

w obu przypadkach chrzan należy wymieniac co jakiś czas z tym że dla rozwiązania nr 2 rzadziej co 3-4 miesiące

nie znam skutków ubocznych stosowania chrzanu ani skuktów przedawkowania
proszę innych o ewentualne uzupełnienie tematu ZASTOSOWANIE CHRZANU W AKWARIUM oraz spostrzeżenia, doświadczenia, opinie itp

pozdrawiam

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 16, 2008, 11:51:56 »

ja dodam, że jak do krewetkarium z narybkiem wrzuciłem plaster 1cm chrzanku to po 3 dniach wyłowiłem samą skórkę Wink
krewety dosłownie się tłukły o dobre miejsca Wink
natomiast w 126 wrzuciłem fragment i zaczął mi sie rozkładać  Undecided
teraz w lodówde leży 30cm korzeń i nie wiem, wrzucić, czy nie .....
ja napar z szyszek przygotowywałem tak :
litr destylki do garnka
mała garstka szyszek
przykrywam
na najmniejszy możliwy gaz, tak że taki napar zanim sie zagotuje mija ok 45min
pozwalam sie zagotowac, ale tylko bulgoce i wyłączam Wink
zostawiam na noc
rano chłodny przelewam Wink
tylko uwaga, bardzo delikatnie dawkujemy Wink
bo kiedyś jak wlałem z 400-500ml to po godzinie woda była tak czarna, ze prawie zero widoku Wink
musiałem zastosować węgiel Wink
ja daję kilkanaście kropli po podmianie, przez co woda utrzymuje slomkową barwę Smiley

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: