No dobrze zgodze sie z tym ze najlepiej jest je trzymać w parkach ale w takim wypadku można by w takim akwa trzymać tylko jedną parkę czy mam racje czy znowu sprzeciw??
W przypadku akwariów o pojemności 180 litrów i więcej spokojnie można wpuścić dwie pary ramirezek i mały harem kakadu - notorycznych walk nie będzie. Będą zdarzać się potyczki w obronie ikry i młodych.
Jesli chodujecie jakiekolwiek pielęgniczki to wiecie ze samce są do siebie bardzo agresywne a wiec utrzymuje swoje zdanie ze lepiej w małym akwa trzymac 1samiec + 3 samice niz 2+2 . A jesli sie nie zgadzacie to wpusccie sobie do akwarium kilka dorosłych samców
W przypadku pielęgniczek jak i pielęgnic jest tak jak piszesz - samce a w wielu przypadkach także samice są agresywne w stosunku do siebie. Są też takie przypadki, gdzie jeśli dwa lub trzy samce jeden jest dominującym a dwa pozostałe niestety mają ciężkie życie.
W przypadku małych akwarium (takich jak np. moje) można bez uszczerbku na zdrowiu ryb trzymać mały harem kakadu (1+2) i parkę ramirezek. U mnie rybki się tolerują, żyją zgodnie i nie ganiają się. Wyjątkiem jest okres tarła i opieki nad ikrą oraz młodymi kiedy to pielęgniczki przeganiają inne ryby ze swojego terytorium. I nie radzę eksperymentować wpuszczając do zbiornika kilka samców - jakieś to takie nie humanitarne a skończyć się może śmiercią ryb.