Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « ile pielęgniczek ramireza do 125l?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: ile pielęgniczek ramireza do 125l?  (Przeczytany 16957 razy)
damian996
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 20, 2008, 23:52:25 »

Obecnie w moim akwarium mam 3 pielęgniczki ramireza (poza innymi rybkami). Jedna z nich jest dorosla a dwie mlode, niedawno wpuszczone do zbiornika. Akwarium mam dość gęsto obsadzone roślinami, dwa korzenie, sporo kryjówek. Ta większa przegania te mniejsze co jakiś czas ale generalnie jest ok, nie robi im krzywdy. Pierwsze moje pytanie, ile w takim akwarium można trzymać tych rybek? Myślałem o 4-5 młodych rybkach z których mogłaby się dobrać jakaś parka do rozrodu.
Drugie pytanie jest odnośnie płci tych rybek. Czytałem trochę o tym i generalnie teoretycznie wiem jak odróżnić płeć tych rybek ale w praktyce mam jednak wątpliwości. Czytałem, że płeć możńa rozpoznać po wyglądzie płetwy grzbietowej i czerwonej plamie na brzuchu i samic. Załączam zdjęcia moich rybek i proszę o identyfikację płci.

1. http://images32.fotosik.pl/224/6ff17b23ed94fe82med.jpg

Największa ramirezka (ok 4cm), w akwarium jakies 1,5 miesiąca. Na zdjęciu nie widać zbyt dobrze wybarwienia rybki. Normalnie ma ona dosyć wyraźną czerwoną plamę na brzuchu.

2. http://images23.fotosik.pl/198/71c0db6b91005228.jpg
http://images23.fotosik.pl/198/9afb1cfb240fe087med.jpg

Druga ramirezka (dwa zdjęcia tej samej rybki). Młoda (ok 2cm), ale bardzo ładnie wybarwiona rybka. Kolory są bardzo intensywne. Na zdjęciach ciężko to jedna uchwycić. Tutaj wyraźnie widać czerwoną plamę na brzuchu...

3. http://images23.fotosik.pl/198/9810e0b68e9a5143med.jpg
http://images32.fotosik.pl/224/0bf797bef5f4843cmed.jpg

Trzecia ramirezka (dwa zdjęcia tej samej rybki). Młoda (ok 2 cm), nie jest już tak ładnie wybarwiona, kolory dużo bledsze niż u rybki numer 2 ale czerwoną plamę też lekko widać choć dużo słabiej niż u poprzednich rybek.

Przepraszam za kiepską jakość zdjęć. Rybki są bardzo żywe i ruchliwe i bardzo ciężko zrobić im ostre zdjęcie. Jeśli te zdjęcia nie są wystarczająco ostre aby określić płeć rybek to dajcie znać, postaram sie zrobić lepsze zdjęcia.

Z góry dziękuję za pomoc, Pozdrawiam.

125l - akwarium ogólne

35l - szpital/kwarantanna

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 21, 2008, 14:41:38 »

Twoje ramirezki sa po prostu za mlode, maja dopiero 2ccm - a to sa jeszcze podrostki. Chociaz sadze, ze te 2 pierwsze sa samiczkami Smiley A ostatnio to moze byc samczyk, albo jeszcze dosyc mlodziutka - niewybarwiona samiczka.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 21, 2008, 14:58:39 »

Na zdjęciu nr 1 - samiec
Na zdjęciu nr 2 - najprawdopodobniej samica (tu zgaduję bo nie za bardzo widać)
Na zdjęciu nr 3 - nie widać bo ma poskładane płetwy i osobnik jest słabo wybarwiony

Ramirezy w zbiorniku trzyma się w parach.

mania40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 21, 2008, 17:35:22 »

IMO wszystkie twoje rybki są samiczkami.
W akwarium tej wielkości możesz trzymać dwie pary.
damian996
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 21, 2008, 19:38:27 »

Czy czerwona plama na brzuchu występuje tylko u samiczek czy u samców tez?

125l - akwarium ogólne

mania40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 21, 2008, 19:57:11 »

Czy czerwona plama na brzuchu występuje tylko u samiczek czy u samców tez?

To cecha samiczek.
damian996
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 21, 2008, 20:31:53 »

To cecha samiczek.

W takim razie najprawdopodobniej mam trzy samiczki. Każda z nich ma czerwoną plamę na brzuchu, jedna bardziej wybarwioną a pozostałe słabiej, ale jednak jest...

125l - akwarium ogólne

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 21, 2008, 20:52:34 »

W akwarium tej wielkości możesz trzymać dwie pary.

To zależy od poszczególnych osobników. U mnie w 180l dwie parki nie doszły ze sobą do porozumienia. Jedna parka była bardzo agresywna w stosunku do drugiej i musiałam jedną parkę oddać. Miałam dużo kryjówek ale to nie pomogło. Słabsza parka nie miała życia w ogóle.

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 21, 2008, 20:58:30 »

Co wy z tymi parkami jakie parki . tych ryb sie w parki nie dobiera , w jednym akwa trzymasz jednego samca i koniec
samic w zaleznosci od warunkow . dwa samce sie nie pogodza chyba ze akwa bedzie odpowiednio wielkie .
do 180 litrow jeden samiec i 2 a najlepiej 3 samiczki i duzo kryjówek oczywiscie

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 21, 2008, 21:01:23 »

Ramirezy trzyma się w parkach.
W haremach to pielęgniczki kakadu.

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 21, 2008, 21:06:44 »

NO nie bede sie klucił ale na 90% wydaje mi sie ze ramirezy tez w haremach musze zapytac wujka . Ale na sto procent nie mozesz trzymac dwoch samcow w jednym malym akwa .
Mimo to ze to wlasnie samiczki są terytorialne a samce mniej to samiece sa mniej agresywne do siebie niz samce .
Pielegniczki kakadu i ramirezki w zeczywistosci sa do siebie bardzo podobne z tym ze dla Kakadu jak nie masz haremu to masz male szane rozmnozyc a ramirezka wystarczy parka  ale powtarzam nigdy nie dwie parki lepiej 1+3   
W akwa 300l to by juz mozna 2 samce trzymac

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 21, 2008, 21:13:07 »

Jeśli chodzi o ramirezy to zgodzę się z Anią ,że nie trzyma sie ich w haremach tylko parkach.Ciekaw jak Ty byś się czuł jedyny w akwa tego gatunku Undecided .Miałem te ryby i wiem ,że samice też się nie pogodzą...Dobierze się para i jedna zostanie odtrącona podobnie jak u skalarów...więc nie pisz fish takich bzdur bo jeszcze Cię ktoś posłucha...

mania40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 21, 2008, 21:17:28 »

NO nie bede sie klucił ale na 90% wydaje mi sie ze ramirezy tez w haremach musze zapytac wujka . Ale na sto procent nie mozesz trzymac dwoch samcow w jednym malym akwa .
Mimo to ze to wlasnie samiczki są terytorialne a samce mniej to samiece sa mniej agresywne do siebie niz samce .
Pielegniczki kakadu i ramirezki w zeczywistosci sa do siebie bardzo podobne z tym ze dla Kakadu jak nie masz haremu to masz male szane rozmnozyc a ramirezka wystarczy parka  ale powtarzam nigdy nie dwie parki lepiej 1+3   

Widać, że pielęgniczek ramireza to ty nie hodowałeś, ale czy mógłbyś podać źródło,w którym to wszystko przeczytałeś, bo jestem ciekawa, gdzie takie herezje wypisują.
damian996
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 21, 2008, 22:24:58 »

Na razie mam trzy ramirezkie. Dwie znich to raczej napewno samiczki. Co do trzeciej mam wątpliwości. Nie mam innego wyjścia jak poczekać az rybki troche podrosną. Na razie wszystkie "w miarę" sie akceptują, ta większa przegania tylko maluchy podczas karmienia ale to chyba normalne zachwoanie. Wszystkie ryby wtedy z resztą zachowują się jak szalone Wink

125l - akwarium ogólne

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 22, 2008, 06:45:18 »

Co wy z tymi parkami jakie parki . tych ryb sie w parki nie dobiera , w jednym akwa trzymasz jednego samca i koniec
samic w zaleznosci od warunkow ....
do 180 litrow jeden samiec i 2 a najlepiej 3 samiczki i duzo kryjówek oczywiscie
Moim zdaniem kolega bzdury popisał. Ramirezy dobierają się w pary. Terytorialne są zarówno samce jak i samice - para będzie bronić swojego terytorium w szczególności w okresie tarła i wychowu młodych.
Ramirezów nie trzyma się w haremach z powodów powyższych - gdybyś trzymał ramirezy w haremie samiec dobrałby się w parę z jedną samicą a pozostały byłyby przeganiane.
Jeśli chodzi o kakadu to tu tylko harem w konfiguracji minimalnej 1+2 (u mnie taki zestaw się rozmnaża).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2008, 06:49:42 wysłane przez anrd » Zapisane

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: