Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: CO2, a napowietrzanie  (Przeczytany 6534 razy)
BLACHA_997
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 21, 2008, 17:43:27 »

Witam!

Prosiłbym o radę dotyczącą następującej kwestii.
Do nawożenia roślin w moim zbiorniku (102 l.) wykorzystuję zestaw Tetry (butla aerozol i dyfuzor). Gdzieś czytałem na forum, że stosując CO2 należy jak najmniej napowietrzać zbiornik gdyż powietrze (tlen?) "wypłukuje" CO2 dlatego też w moim zbiorniku napowietrzanie realizowane jest poprzez naturalny ruch wody wywołany przez filtry (dwie kaskady oraz wewnętrzny FAN-2 - w nim zamknięty całkowicie jest przewód napowietrzający) - chyba dobrze?
Drugim jednak problemem jest wysokie stężenie NO3. Również na forum przeczytałem, że możliwe jest nieznaczne obniżenie tego stężenia poprzez intensywne napowietrzanie (nie piszę już o regularnych podmianach wody i roślinach takich jak np. moczarka - to robię regularnie).
Proszę jednak o radę czy dobrze robię całkowicie zamykając dopływ powietrza w filtrze wewnętrzym polegając tylko i wyłącznie na napowietrzaniu "naturalnym". Jednocześnie dodaję, że nie zauważyłem, by rybom szkodził taki sposób napowietrzania - są żywe i pływają po całym akwarium.

Będę wdzięczny za poradę

Pozdrawiam
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 21, 2008, 20:09:50 »

Intensywne napowietrzanie nie obniży NO3-, natomiast wygoni z wody CO2. Końcowym efektem będzie wzrost NO3-, ponieważ z braku CO2 rośliny pobiorą mniej NO3-( słabiej będą rosły ). Po co masz aż trzy filtry? Ja też mam akwa ok.100 litrów, a w nim jeden filtr wewnętrzny Atman 400 l/godz. z deszczownicą własnej roboty i zero ruchu wody przy powierzchni. Nigdy też nie używałem napowietrzania. Dozuję CO2 z bimbrowni. Mam bardzo zarośnięte akwa: kryptokoryny - duży system korzeniowy - czyszczą dno z syfu, oraz trawki różne - szybko rosą oczyszczając wodę. Rośliny wytwarzają tyle tlenu, że woda jest prawie nim nasycona. W nocy tlen spada, ale nie drastycznie. Pozdrawiam.
BLACHA_997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 26, 2008, 19:50:55 »

Wszystkie moje filtry pracują praktycznie na minimalnych nastawieniach (czytałem, że "słaby" przepływ wody w mediach filtracyjnych powoduje lepsze oczyszczanie chemiczne wody), dlatego też korzystam z trzech filtrów. Pierwszy filtr - FAN-2 - sprzedał mi facet z zoologa u którego kupowałem pierwsze akwa - twierdził, że wystarczy - niestety mylił się. Tym filtrem nie modłem nawet wylkarować wody stąd zakup małej kaskady, a później - po poznaniu zalet kaskad kupiłem dodatkowy filtr tego rodzaju. Teraz na pewno od razu zainwestowałbym w "kubełek" - człowiek uczy się na własnych błędach.

Teraz myślę o zrobieniu bimbrowni, aby "wspomóc" zestaw CO2 Tetry.

Pozdawiam
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 26, 2008, 20:29:12 »

Znasz parametry swojej wody?
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 26, 2008, 23:18:45 »

Witam!

Prosiłbym o radę dotyczącą następującej kwestii.
Do nawożenia roślin w moim zbiorniku (102 l.) wykorzystuję zestaw Tetry (butla aerozol i dyfuzor). Gdzieś czytałem na forum, że stosując CO2 należy jak najmniej napowietrzać zbiornik gdyż powietrze (tlen?) "wypłukuje" CO2 dlatego też w moim zbiorniku napowietrzanie realizowane jest poprzez naturalny ruch wody wywołany przez filtry (dwie kaskady oraz wewnętrzny FAN-2 - w nim zamknięty całkowicie jest przewód napowietrzający) - chyba dobrze?
Drugim jednak problemem jest wysokie stężenie NO3. Również na forum przeczytałem, że możliwe jest nieznaczne obniżenie tego stężenia poprzez intensywne napowietrzanie (nie piszę już o regularnych podmianach wody i roślinach takich jak np. moczarka - to robię regularnie).
Proszę jednak o radę czy dobrze robię całkowicie zamykając dopływ powietrza w filtrze wewnętrzym polegając tylko i wyłącznie na napowietrzaniu "naturalnym". Jednocześnie dodaję, że nie zauważyłem, by rybom szkodził taki sposób napowietrzania - są żywe i pływają po całym akwarium.

Będę wdzięczny za poradę

Pozdrawiam

jakiekolwiek dotlenianie przez napowietrzanie babelkami jest zbedne jesli nie masz przerybienia, jedynie szkodzzi w sposob opisany wyzej. jesli chcesz obnizyc no3 to po prostu walnij sobie kepe mozczrki albo ciut czesciej podnieniaj wode. wyjsciem jest tez zmniejszenie karmienia. ja karmie praktycznie co 2 dzien i wszystkie ryby zyja. dokarmiaja sie larwami krewetek Smiley
co do fana 2 to jest on wystraczajacy do 100l pod warunkiem ze zrzuci sie t paslitowa obudowe i naciagnie na miejsce standardowej gabki drobniejsza i bardziej obszerna gablke do filtrow napedzanych brzeczkiem  Smiley sprawdzone Smiley

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 27, 2008, 08:20:55 »

PGR dobrze radzi. Ja też mam gęstą gąbkę i czyszczę ją raz na miesiąc. Dodaję też PGC przy podmianach i PG Makro raz na 3-4 dni. Poziom NO3 obniżają rośliny a nie filtr.Co prawda ja nie lubię moczarki. Za to mam dużo wolnorosnącej kryptokoryny Wendta i trawki ( spiralis i zwykła ). Co 2-3 tygodnie biorę nożyczki i tnę równo z taflą wody, a jak jest już za gęsto to usuwam czść trawek. W moim akwa jest zawsze za mało NO3 i K. Dna nie dotykam od 5 miesięcy( czasem wkładam 2-3 kulki). Pozdrawiam.
BLACHA_997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 27, 2008, 11:45:15 »

Witam
Tutaj właśnie tkwi problem - mam przerybienie - zakładając akwarium (swoje pierwsze w życiu) polegałem na radach gościa z zoologocznego - niestety. Co do parametrów wody to mierzone testami kropelkowymi "Zooleka" są one nastęoujące ph-7.4 (7,6), GH-15 (16), KH-10 (było też 9, 12 i 13), NO3 - nie mogę określić ponieważ kolor próbki nie odpowiada żadnemu z tych na szablonie, ja bym określił jako jasnowiśniowy. Co do roślin to mam min. moczarki i kryptokoryny. Wodę podmieniałem regularnie raz w tygodniu - obecnie raz na dwa tygodnie - w ilości ok. 30 litrów. Do Fana nie da się "włożyć" innych mediów filtracyjnych niż gąbka. W moich kaskadach mam CERAM-BIO i NITRAS z firmy MHK.
Pozdrawiam
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 27, 2008, 11:51:44 »

Bez gęstej gąbki?
BLACHA_997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 27, 2008, 12:00:18 »

Zarówno w koszyku z ceramiką jak i z nitrasem od dołu jak i od góry znajduje się fragment gąbki z oryginalnego wkładu filtracyjnego jaki standardowo znajduje się w kaskadach FZN.
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 27, 2008, 12:53:45 »

Wynika z tego co piszesz, że wszystko jest mniej więcej ok. Ogranicz lub wyłącz napowietrzanie. Nie dław filtrów, chyba że któryś robi pralkę, to jeśli możliwe skieruj wypływ na szybę akwa lub wstaw deszczownicę. Pomyśl o bimbrowni i lekko obniż pH czyli przy podmianie dodawaj wody z RO lub destylowanej 1:1, bo myślę, że masz twardą i zasadową wodę. Pomyśl też o jednym filtrze, a nie bawisz się trzema. Ja w swoim akwa zmieniłem chyba 6 filtrów, aż w końcu kupiłem zwykłą głowicę Atman 400l/h za 29 zł.i gąbkę gęstą za 6 zł + deszczownica i wreszcie rośliny odżyły. (Po 2 latach walki i kupie wywalonych pieniędzy) Oczywiście alternatywą jest filt zewnętrzny - najlepsze rozwiązanie. Pozdrawiam.
PS: czym świecisz?
BLACHA_997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 28, 2008, 17:10:02 »

Witam
Niestety mam standardową pokrywę, a w niej dwie rury, tj. Sun Glo 20W oraz Power Glo także 20 W. Wiem, to trochę mało, ale nie jestem dobrym majsterkowiczem.

Pozdrawiam
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 28, 2008, 21:27:45 »

Trochę mało, ale dla większości krypto wystarczy. W każdym razie żadnych kabomb itp., bo co najwyżej zgniją. Kryptokoryny po posadzeniu potrzebują około miesiąca aklimatyzacji. Ostatnio dostałem nową krypto i już miałem ją wyrzucić bo wszystkie liście znikały, aż tu pewnego dnia zaczęły wyrastać nowe i teraz są piękne. Pozdrawiam.
PS: zrób coś z tymi filtrami. Podpatrz jak jest w sklepach akwarystycznych, w akwariach wystawowych.
BLACHA_997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 29, 2008, 19:19:35 »

Witam

Swego czasu miałem kabombę (bo ładnie wyglądała), ale w połowie została zjedzona, a w połowie "zwiędła". Poczytałem trochę na forum, a przede wszystkim zmieniłem sklep zoologoczny i teraz mam najmniej wymagające roślinki, które (moim zdaniem chyba ładnie rosną). Co do filtrów to może w niedalekiej przyszłości "przełożę" część do innego akwa o którym coraz poważniej myślę. Nie sądziłem, że rybki tak mnie "wciągną"

Pozdrawiam
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 29, 2008, 21:21:37 »

Widzę, że już sobie poradzisz. Staraj się nie przeszkadzać naturze, a ona sobie doskonale poradzi. Pozdrawiam.
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 29, 2008, 22:22:37 »

wyjmij fana ten filtr to padaczka na akwarium 100l 2 kaskady wystarcza spokojnie nie widze tez sensu w dodatkowym napowietrzaniu polecil bym ci jedna kaskade wypelnic ceramiką na maxa i w niej zwolnic przeplyw w drugiej umiescis standardowy zestaw i wlaczyc ja na maxa 40w nie jest zle jak na akwarium 100l
ja mam 70w na 200l i rosliny daja rade
dodaj odblysniki to polepszy jakosc swiatla i pamietaj ze swietlowki trzeba zmieniac co pol roku

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: