Zamieszczam tu kilka prostych zasad fotografowania akwarium zwykłym aparatem na potrzeby działu Nasze akwaria:
- przed zrobieniem fotki kilka godzin nie karmimy ryb - woda będzie wtedy bardziej przejrzysta
- czyścimy przednią szybę z kurzu i zacieków oraz wnętrze z glonów i innych osadów kilka godzin przed zrobieniem zdjęcia, zeby to co zeskrobiemy z szyb filtr zdążył wyciągnąć, inaczej w wodzie mogą nam pływać farfocle
- możemy zamaskować lub wyjąć sprzęt z akwarium jeśli jest on bardzo widoczny i nam przeszkadza, np mamy czyścik zamieszczony na co dzień na przedniej szybie
- zdjęcia całego akwarium wykonujemy zawsze na statywie lub czymś go przypominającym (może być nawet stół+sterta książek)
- aparat powinien być ustawiony w połowie wysokości akwarium - w pionie i w poziomie jeśli zdjęcie ma być z przodu
- jeśli mamy taką opcję w aparacie to zdjęcie robimy na samowyzwalaczu co zmniejszy ryzyko poruszenia
- jeśli aparat pozwala ustawiamy balans bieli na taki, przy którym kolory na podglądzie wyglądają najbardziej naturalnie
- akwarium fotografujemy wieczorem przy wszystkich zgaszonych światłach w pokoju, nawet dioda z włączonego monitora może się odbić na zdjęciu
- ubieramy się na ciemno, żeby nie było widać w jakiej koszulce robiliśmy zdjęcie
- akwarium fotografujemy bez lampy błyskowej, chyba, ze mamy dyfuzor bo inaczej błysk odbija się w szybie co wygląda nieciekawie
- po przegraniu zdjęcia na komputer obcinamy niepotrzebne otoczenie akwarium, wyostrzamy, dopasowujemy jasność i kontrast w jakimś programie do obróbki zdjęć jak np GIMP oraz dodajemy ramkę
Mam nadzieję, ze te podstawy pozwolą Wam zrobić dobre zdjęcie swojego akwarium. Wiem, ze nie każdy ma super lustrzankę cyfrową z bajerami (ja również nie mam) więc trzeba sobie radzić tym co się ma i wierzcie mi, że całkiem fajne zdjęcie akwarium można zrobić i zwykłym kompakcikiem. Poniżej przykład:
ŹLE:
LEPIEJ: