Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Mindskaner 72L  (Przeczytany 5653 razy)
mindskaner
Malawi i Tanganika to już coś!!!
Nowy
*

Tanganika i Malawi to juz coś !!!

« : Maj 01, 2008, 00:38:33 »

Akwarium wielogatunkowe

Witam, od jakiegoś czasu odwiedzam forum postanowiłem więc pokazać swoje akwarium.Akwarium zalane 30 marca 2008.

Zbiornik:
Akwarium proste z pokrywą 60x40x30 72L.

Filtracja:
1.Aqua Szut Kaskada 450l/h
2.Aqua Szut pompa wirnikowa+gąbka 750l/h

Ogrzewanie:
Grzałka z termostatem JBL 50W

Oświetlenie:
Dwie świetlówki, jedna biała druga niebieska. Razem 24W

Podłoże:
Mix... Baza(zielony 6-7mm) troche 3-5mm i troche 2-4mm i odrobina niebieskiego wariactwa:P

Dekoracje:
na razie brak tła, ale będzie  Cheesy, łupina kokosa, grota z drewna mangrowca.

Parametry wody: temp. 26
No3 - 25mg/l
No2 - 0,5 mg/l
GH - 16 d
KH - 6 d
pH - 6,9

Nawożenie:
Jakoś mi nie wychodzi, ale roślinki rosną ogólnie b. dobrze.

Flora:
Sporo anubiasów powsadzanych w sklepienie groty
Żabienica
Moczarka
Trawki
Kryptokoryna tropica
Alternanthera.

Fauna:
6x Mikrogeophagus ramirezi/ramirezki. 3 parki (generalnie 2 parki trzymają się razem co do trzeciej to chyba nie za bardzo)
8x kiryski (delphax, sterbai, aeneus/spiżowy,czarny, panda, paleatus/pstry,welonowy, albinos. Mix rozmiarów)
6xKrewetki Amanno
3x Otocinclus affinis/ Otoski
3x Dermogenys pusillus/Półdziubki
2x Hymenochirus boettgeri/Żabki „Karlik”
1x Pomacea bridgesii/Ampularia
1x Przylga (Beaufortia leveretti) cudaczek
2x Ancistrus multispinis Zbrojnik niebieski  (dobrana parka)
1x Mastacembelus  13cm                            

Po wysłuchaniu waszych porad przetrzebiłem obsadę. Jutro wrzucę troch nowych fotek. Co do ramirezek wg mnie stworzyły sie 2 dobrane parki a 2 pozostałe chyba sobie do gustu nie przypadły. Więc pytanie, oddać??? i pytanie ogólne i bardzo ważne czy aktualna obsada jest do zaakceptowania??? Nie wiem tez czy jak zmieniam tego posta to będzie jakiś odzew. (pytanie do moderatora oczywiście)

1. Początek:        http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/81c64511a3d92535.html
2. Reaktywacja:   http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f7d587ed6ae99531.html
3.Rewolucja        http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/01a737d862f372a2.html
                         http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1a38c4c3dcca99f2.html
4.Moje stadko      http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3d93c4b479bf2be6.html
5.3 z 6 Amano      http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d7bd2eddcceedb3b.html
6. Akwa w pracy http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/227000b207ddb129.html
7.Parka która zostanie
                          http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0453475847e4831e.html
8. samczyk           http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0b2b077dbb24da13.html
9. drugi samczyk    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/075a226a6a08ca61.html
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2010, 11:32:59 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

72L. Tanganika
240L. Malawi
orzolek1989
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Maj 01, 2008, 06:45:19 »

Akwarium bardzo ładne, tylko tych rybek troszkę za dużo w nim pływa
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Maj 01, 2008, 08:01:44 »

podloze powinno b yc naturalne oswietlenie niebieskie - aktyniczne nie nadaje sie do roslin dlatego moczarka pada masakryczne przerybienie masz wiecej ryb niz ja w 400 litrach wody

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 01, 2008, 08:05:50 »

Twoje akwa podoba mi sie . Ma ta dzikosc ,ktorej brak wiekszosci prezentowanych tu zbiornikow  Good !  . Obsade przemilcze  Lips Sealed  . Nie wiem co to za swietlowka /niebieska /  Huh .Czyzby morska ?  Co oznacza termin No2 w normie ? -jeden z najwazniejszych parametrow . Undecided . Podaj ich wiecej ,jezeli mozesz . Popelniasz podstawowy blad z jakim mozna sie spotkac wsrod akwamaniakow ; NIE maskujesz urzadzen technicznych  Sad . Jezeli dokonasz pomiarow parametrow wody , mozna bedzie cos pomoc w sprawie roslin . Tak trzymaj - dzikie jest piekne .
chris009
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 01, 2008, 09:13:59 »

Witaj, ja również jestem zdania że trochę przesadziłeś z ilością rybek. To za dużo nawet jak byś miał co drugi dzień robić podmianę wody po 40% Undecided

Ale wracając do zbiornika....ciężko mi się wypowiedzieć gdyż ta fototapeta psuje efekt i wprowadza straszny bałagan (ciężko powiedzieć co jest co Huh)
jednak spróbuję Cheesy
-  bardzo podoba mi się grota zarośnięta anubiasami
- nie pasują mi ten niebieskie kamyki (są jakieś nienaturalne)
- o tapecie już wspomniałem jak dla mnie porażka proponowałbym granatowe jednolite tło (ale to kwestia gustu)

Popełniasz podstawowy błąd z jakim można sie spotkać wśród akwamaniaków ; NIE maskujesz urządzeń technicznych

Wydaje mi się że wszystko miało być zamaskowane i jeszcze miesiąc albo dwa i tak też się stanie Grin Grin
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia (zwłaszcza twoim rybkom Grin)

140ll
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 01, 2008, 09:23:09 »

Tiaaaa . Zwlaszcza ten zaje...fajny termometrzyk i to cudo po lewej . Ponadto to sa moje spostrzezenia nie tylko w tym przypadku . Dzieki za pozdrowienia i zyczenia ,choc nie wiem skad plyna . papa
mindskaner
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 01, 2008, 09:25:19 »

Witam,
Dzieki za opinie Smiley. Parametry mierzone były jakieś 2 tyg. temu przez fachowca. po weekendzie znów zmierze i podam dokładnie. Ryb rzeczywiście może jest za dużo, ale jak narazie nie widze jakiś niedomagań z ich strony. Co do mastacembelusa gość ze sklepu akwarystycznego, który mi to akwa urządza i tak jakby prowadzi, powiedział że jest to specyficzny mastacemelus , który jyż tak dyrastycznie nie urośnie.Co do gibicepsa to porwałem go z akwa, które stoi u mnie w robocie i dobry miesiąc szukałem co to jest za rybka. Jego wiek określałbym na 3-4 lata.Mogę sie mylić ... ale jak ktos chce to moge umieścić zdjęcie które ja znalazłem i wg którego tak go właśnie nazwałem. A te 240L to chce jakoś w tym m iesiącu kupić. Jeśli chciałbym się spytać co do osprzętu, który będę chciał tam umieścić to w tym wątku czy gdzieś indziej??. Pozdrawiam.
A to zrobiłem dzis rano, bo na poprzednich nie ma mojej pompy wirnikowej .
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cf5a4593fd550df3.html
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2008, 09:36:51 wysłane przez mindskaner » Zapisane

72L. Tanganika
240L. Malawi
pepok
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Maj 01, 2008, 18:43:01 »

Człowieku, do połowy maja padnie ci połowa ryb! Na razie kup sobie drugie akwa - ok. 40-60l, daj tam parę roślin, jakąś pompkę i grzałkę i przełów część ryb. Wtedy będziesz mógł "spokojniej" zbierać na duże akwa.

60l wielogatunkowe

1x Zbrojnik
3x Kirysek Spiżowy
3x Molinezja 1+2
2x Danio
3x gupik
3x Ampularia
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #8 : Maj 01, 2008, 19:24:37 »

Faktycznie przerobienie masz.Fototapeta psuje cały wygląd.
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2008, 19:27:33 wysłane przez 5blue5 » Zapisane

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
mindskaner
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Maj 01, 2008, 23:12:43 »

Zdjąłem tapete, jutro molinezje wracają tam skąd przybyły. Tylko nie wiem czy teraz jak 2 samice są w ciąży to je przenosić, czy poczekać aż urodzą , a potem dorosłe zabrać a małe zostawic na pożarcie. A co do kolegi co pisał że do połowy maja mi rybki padną to powiem Ci tak ..... nie padną !!! juz ja oto zadbam.

72L. Tanganika
240L. Malawi
mindskaner
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Maj 03, 2008, 00:27:37 »

Witam,
Chciałem zakomunikować pewnym osobom, że zmniejszyłem obsadę w 70L. Do 30L przetransportowałem 6 molinezji(czyli wszystkie) 2 kiryski i 3 lub 4 prystelki(gdzieś mi się jedna zgubiła lub schowała Tongue ) . Dostały kaskade i napowietrzacz. Tylko, że nie posiedzą tam długo , bo w poniedziałek wylądują w 300L , które stoi u mnie w pracy SmileySmiley
Więc mam pytanie czy w mojej 70L zrobiło się lekko lżej czy wyłowić coś jeszcze?? 
To spytam i tu, żeby nowego wątku nie robić.
Po pierwsze : interesuje mnie fakt czy moja ampularia to wogóle coś pożytecznego robi?? czy wywalić ją i zwolnić nieco miejsca innym rybkom.
Po drugie : mam 5 parek ramirezek. Jak odłowie 2 parki i wrzucę je do tamtego w pracy to czy będzie im dobrze (tym u mnie i tym przeniesionym)
Akwa w pracy jest zaniedbane , choć ostatnio zrobiłem tam gruntowne sprzątanie( wymiana ok połowy wody-spokojnie 120L) . Pływa sobie tam ze 40-50 molinezji i 3 takie same gibicepsy jak u mnie (kurcze nie wiem na 100% czy to gibicepsy) Tamte są mniejsze 1 ma jakieś 6-7cm, 2 ma 8-9, a 3 jest podobnej wielkości co mój to znaczy 11-13 cm. ph tam jest lekko ponad 7, bo sprawdzałem. Co do reszty nie mam pojęcia. Wiem napewno, że glonojady mają fatalną dietę, bo ich sraki (inaczej tego nie można nazwać) czasem osiągają dobre 20 cm długości :O. Doradźcie , prosze !! SmileySmiley
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2008, 00:36:52 wysłane przez mindskaner » Zapisane

72L. Tanganika
240L. Malawi
pepok
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Maj 03, 2008, 06:19:50 »

Myślę, że już przerybienia nie ma.
Co do ampularii, to zależy od tego, ile ich masz.
Ramirezki bym zostawił, chyba, że je rozpoznajesz.

60l wielogatunkowe

1x Zbrojnik
3x Kirysek Spiżowy
3x Molinezja 1+2
2x Danio
3x gupik
3x Ampularia
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Maj 03, 2008, 08:40:36 »

Myślę, że już przerybienia nie ma.
Co do ampularii, to zależy od tego, ile ich masz.
Ramirezki bym zostawił, chyba, że je rozpoznajesz.
pepok ty to rad nie udzielaj chyba ze dobrze radzisz jak masz opowiadac glupoty to lepiej nie pisz nic
ogolbnie mozna przyjac ze na 1cm ryby powinny przypadac 4l wody
wiec 30 ryb * 2cm = 60cm ryb x 4l wody = 240 litrów czy to takie trudne do zrozumienia?

do tego ramirezy wrazliwe sa na parametry wody w akwaium 72l z tekim przerybieniem trudno jest utrzymac parametry wody na odpowiednim poziomie

mindskaner
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Maj 03, 2008, 09:54:58 »

Witam,
1.Moje ramirezki wbrew waszemu niezadowoleniu czują sie bardzo dobrze( samczyki walczą o samiczki, ganiają sie , podszczypują, ogólenie widac na pierwszy rzut oka , że im do ch... jest dobrze Smiley )
2. Co molinezji, mój kolega w 25L ( 6 gupików, 8 neonków, 5 molinezji , 3 krewetki, piskorka i ancistrusa.) i z powodzeniem chodzi to juz 2 lata.
3. do akawa w pracy 2 pary nie 4 jak napisałeś, czyli 4 rybki, do 300L nie wydaje mi sie żeby było im "ciasno"
4.a warunki u mnie w akwa są na tyle dobrze , że rosliny które mocno pouszkadzałem teraz wszystkie odrastaja w bardzo przyzwoitym tempie. Nawet teraz kiedy tydzień temu zatakowały mnie glony nitkowate, moczarka zaczeła się rozrastać Smiley.
5. Mam duzo ryb , ale wiekszość ryb to rybki osobliwe. Chodzi o to , że w toni akwa pływa tak naprawde teraz 10 ramirez i 7 prystelek. Reszta siedzi albo przy dnie , albo na szybach, albo jak półdziubki tylko przy lustrze wody.
6.Odniosę sie jeszcze do jednej wypowiedzi, gdzie ktos napisał na temat podmian wody u mnie. Pisał , że 40 % 2 razy w tyg. Dla mnie bzdura.
Ja wymieniam 1 raz na tydzien 20L. I naprawde ani woda nie jest metna ani nic. Dodam , że w filtrze mam wkład JBL NitraEX. Cudny środek . Przed jego włożeniem poziom zanieczyszczeń (azotany i azotyny) były ponad wszelkie skale. Więc teraz to jest bajka.
7. Przyznaję troszke poszalałem z ilościa ryb, ale jak mówiłem wiekszość z nim to rybki specyficzne.
8. Jest im w miarę dobrze, a jak kupie te 240-tkę. To myśle , że juz nikt złego słowa nie powie , że za duzo czy cuś Smiley
Podsumowując:
do akwa w pracy chcę przetransportować 6molinezji, 2 kiryski, 4 ramirezki.
Pozdrawiam . 

72L. Tanganika
240L. Malawi
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 03, 2008, 10:57:12 »

Cytat: mindskaner
Witam,
1.Moje ramirezki wbrew waszemu niezadowoleniu czują sie bardzo dobrze( samczyki walczą o samiczki, ganiają sie , podszczypują, ogólenie widac na pierwszy rzut oka , że im do ch... jest dobrze Smiley )
Prędzej czy później samce po prostu pozabijają się. Podobnie jak przedmówcy proponuję poczytać o ramirezach. W tak małym akwarium możesz trzymać jedynie PARĘ (samiec+samica) tych ryb. Ramirezy nie są rybami stadnymi - wbij to sobie do głowy.
2. Co molinezji, mój kolega w 25L ( 6 gupików, 8 neonków, 5 molinezji , 3 krewetki, piskorka i ancistrusa.) i z powodzeniem chodzi to juz 2 lata.
Twój kolega jest mało poważny....
4.a warunki u mnie w akwa są na tyle dobrze , że rosliny które mocno pouszkadzałem teraz wszystkie odrastaja w bardzo przyzwoitym tempie. Nawet teraz kiedy tydzień temu zatakowały mnie glony nitkowate, moczarka zaczeła się rozrastać Smiley.
To że rośliny rosną nie świadczy jeszcze o dobrych (czyli odpowiednich dla ryb) warunkach w akwarium.
5. Mam duzo ryb , ale wiekszość ryb to rybki osobliwe. Chodzi o to , że w toni akwa pływa tak naprawde teraz 10 ramirez i 7 prystelek. Reszta siedzi albo przy dnie , albo na szybach, albo jak półdziubki tylko przy lustrze wody.
Reszta siedzi przy dnie bo może czuć się zagrożona, wystraszona, zestresowana.
Powiem ci szczerze - Twoje akwa to żart i to bardzo kiepski. Ja do swojego nie miałbym odwagi wpuścić takiej ilości ryb...ba - nie wpuściłbym dwóch par ramirezek a co dopiero 5 par... Masz zupę rybną a nie akwarium... Proponuję ci jak najszybciej zweryfikować obsadę co do ilości i gatunków. Im szybciej tym lepiej dla ryb.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: