Witam,
1.Moje ramirezki wbrew waszemu niezadowoleniu czują sie bardzo dobrze( samczyki walczą o samiczki, ganiają sie , podszczypują, ogólenie widac na pierwszy rzut oka , że im do ch... jest dobrze Smiley )
Prędzej czy później samce po prostu pozabijają się. Podobnie jak przedmówcy proponuję poczytać o ramirezach. W tak małym akwarium możesz trzymać jedynie PARĘ (samiec+samica) tych ryb. Ramirezy nie są rybami stadnymi - wbij to sobie do głowy.
2. Co molinezji, mój kolega w 25L ( 6 gupików, 8 neonków, 5 molinezji , 3 krewetki, piskorka i ancistrusa.) i z powodzeniem chodzi to juz 2 lata.
Twój kolega jest mało poważny....
4.a warunki u mnie w akwa są na tyle dobrze , że rosliny które mocno pouszkadzałem teraz wszystkie odrastaja w bardzo przyzwoitym tempie. Nawet teraz kiedy tydzień temu zatakowały mnie glony nitkowate, moczarka zaczeła się rozrastać Smiley.
To że rośliny rosną nie świadczy jeszcze o dobrych (czyli odpowiednich dla ryb) warunkach w akwarium.
5. Mam duzo ryb , ale wiekszość ryb to rybki osobliwe. Chodzi o to , że w toni akwa pływa tak naprawde teraz 10 ramirez i 7 prystelek. Reszta siedzi albo przy dnie , albo na szybach, albo jak półdziubki tylko przy lustrze wody.
Reszta siedzi przy dnie bo może czuć się zagrożona, wystraszona, zestresowana.
Powiem ci szczerze - Twoje akwa to żart i to bardzo kiepski. Ja do swojego nie miałbym odwagi wpuścić takiej ilości ryb...ba - nie wpuściłbym dwóch par ramirezek a co dopiero 5 par... Masz zupę rybną a nie akwarium... Proponuję ci jak najszybciej zweryfikować obsadę co do ilości i gatunków. Im szybciej tym lepiej dla ryb.
proponuje ci jak najszybciej pogłębić swoją wiedzę na temat akwarystyki
co do tego środka na związki azotu pamiętaj ze zdolność absorpcji i adsorpcji jest tylko chwilowa potem to co czyscilo jednostajnie oddaje zanieczyszczenia:D
radził bym ci poczytać i to dużo
moczarka egeria densa rośnie tak bujnie ze w niektórych rejonach świata zwana jest zarazą wodną
:D:D bo jej przyrosty powodują blokadę dróg wodnych
wiec to ze ci moczarka rośnie to lepszy żart jaki słyszałem w tym tygodniu
:D:D:P