dorian90
Nowy
|
|
« : Maj 02, 2008, 11:09:14 » |
|
Witam! Czy mogę umieścić Kolcobrzucha ( Tetraodon nigroviridis ) w zbiorniku 85 l ? Ile osobników maxymalnie. Czy mogą być z nimi Ciernioczki kuhla ?
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Rybcia:)
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1 : Maj 02, 2008, 12:08:35 » |
|
|
|
|
|
Moje akwarium-45l 6x Pawie oczko(4 samice, 2 samce) 1x Gurami dwuplamy(samiec odmiana niebieska) 1x Platka Mike Mouse(samica) 1x Kirysek spiżowy(samiec) 2x Węgorek ciernisty(para) 1x Zbrojnik niebieski
|
|
|
dorian90
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 02, 2008, 12:57:47 » |
|
Przeczytałem ten artykuł. Akwarium ma wymiary 60x35x45 a one dorastaja dość duże. Chce kupić małe ok 3 cm osobniki. Cierniocznki to przydenne ryby bedą w staosunki do nich też agresywne ?
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 02, 2008, 15:41:04 » |
|
Nie możesz trzymać tam kolcobrzucha ani jednego bo ma za malo miejsca! Pozatym większość kolcobrzuchów jest bardzo agresywna wewnątrz gatunkowo i potrzebuje stopniowo zasalanej wody -w przeciwieństwie do cierniooczka! Dowiedz się najpierw czegoś o gatunku który zamierzasz chodować!
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2008, 15:42:50 wysłane przez ala »
|
|
|
|
|
dorian90
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 02, 2008, 21:29:00 » |
|
Bardzo szkoda że za mało miejsca. Mam jeszcze baniaczek 250 litrów, niestety nie mogę z nim wystartować. Bardzo ciekawa jest to ryba. Ktoś może hoduje kolcobrzuchy i podzieli sie doświadczeniem ?
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny
Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 02, 2008, 22:07:12 » |
|
jak dla mnie to bez problemu moglbys trzymac w tym zbiorniku kolcobrzuchy karlowate, ale czy je dostaniesz to juz inna kwestia.. jezeli chcesz zajac sie hodowla kolcobrzuchow to na pewno musisz uzbroic sie w slonawa wode (chociaz na "zwyklej" tez dadza rade) no i zywy pokarm bo bynajmniej moj kolcobrzuch (kiedys mialem) nic oprocz slimakow i zywych/mrozonych robakow nie ruszal
|
|
|
|
8317910
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 02, 2008, 23:00:33 » |
|
|
|
|
|
250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy) 126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis 112L - Roślinne
"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
|
|
|
dorian90
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 03, 2008, 00:30:33 » |
|
Groszek dzieki dużo pomogłeś. Wiecie jak w słoiku czy innym szklanym pojemniku szybko wychodowywać ślimaki dla tych rybek ?
|
|
|
|
|
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 04, 2008, 17:51:18 » |
|
bakuMGK - no przecież wiem, co mu podałem;) Tam jest wyraźnie napisane że do jego litrażu NIE - i wytłumaczone dlaczego. Mam nadzieje że on to zrozumiał...
|
|
|
|
250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy) 126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis 112L - Roślinne
"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny
Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 04, 2008, 21:29:24 » |
|
bakuMGK - no przecież wiem, co mu podałem;) Tam jest wyraźnie napisane że do jego litrażu NIE - i wytłumaczone dlaczego. Mam nadzieje że on to zrozumiał...
ty moze tak myslales, ale Groszek dzieki dużo pomogłeś.
to nie wyglada na zrozumienie przekazu twojego postu
|
|
|
|
8317910
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #11 : Maj 04, 2008, 22:43:02 » |
|
Heh - w sumie cos w tym jest - mam nadzieje, że moja wiara w umiejętność czytania ze zrozumieniem nie jest płonna;)
|
|
|
|
|
|
|
suselek72
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #12 : Maj 05, 2008, 14:53:15 » |
|
źródło:C.Schaefer "Ryby i bezkręgowce akwariowe" 1.Colomesus asellus Kolcobrzuch amazoński Tetraodontidae kolcobrzuchowate wyjątkowo łagodny (zarówno wobec osobników własnego jak i innych gatunków), o małych rozmiarach ciała, typowy mieszkaniec wód słodkich. Można go pielęgnować w akwarium towarzyskim z innymi łagodnymi rybami (gatunkowe min 54l towarzyskie min 120l ) rośnie do 8 cm
2.Carinotetraodon lorteti Kolcobrzuch syjamski Teraodontidae Kolcobrzuchowate czysto słodkowodny, najlepiej hoduje się w akwarium gatunkowym ze względu na nieprzewidywalność zachowań agresywnych wobec innych ryb (minimum 54l gatunkowe) rośnie do 5,5cm
3.Carinotetraodon travancoricus Kolcobrzuch karłowaty Tetraodontidae kolcobrzuchowate można go hodować w wodzie słodkiej lub słonawej, należy zwrócić uwagę na podwyższoną wrażliwość na azotyny i azotany, aktywna w dzień i z reguły bardzo przyjazna (minimum 20l gatunkowe 54l towarzyskie) rośnie do 2,2 cm
4.Tetraodon miurus Kolcobrzuch brunatny Tetraodontidae kolcobrzuchowate (podobnie plastrowy i nilowy) hów pojedyńczo wyjątkowo agresywna dorasta do 15 cm (minimum 200l)
5.Tetraodon nigrovridis Kolcobrzuch czarno - zielony Tetraodontidae kolcobrzuchowate (podobnie dwuplamy i zielony) najlepiej z wodą słonawą ok 7gsoli na litr łagodny ale obgryza weloniaste płetwy innych ryb zjada wszystkie bezkręgowce dorasta do 15cm (minimum 50l w towarzyskim minimum 120l)
to tak w ogólnym skrócie
|
|
|
|
|
|
|
|
dorian90
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Maj 05, 2008, 23:27:50 » |
|
Groszek i Baku przydał mi sie ten link, oczywiście że zrozumialem treść Susełek dzieki za info. Istnieją jednak jakieś małe i towarzyskie kolcobrzuchy. To może zachęcić ludzi do hodowli tych ryb. Oczywiście po doborze odpowiedniego gatunku Gdzie w Poznaniu, Bydgoszczy lub okolicah można kupić takie rybki?
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2008, 23:34:34 wysłane przez dorian90 »
|
|
|
|
|
|