Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pH - Czy dobrze robię?  (Przeczytany 3185 razy)
mdramski
Super aktywny

« : Czerwiec 20, 2004, 17:42:22 »

pH wody w moim akwarium wynosi 7.5, a chcę obniżyć do 7.0. Nie chcę tej zmiany przeprowadzać nagle. Zauważyłem, że moja woda z kranu ma pH 7.5, ale po odstaniu wzrasta do 8.0 Mam akwa 60l i podmieniam co tydzień ok. 15-20% wody. Mam zamiar obniżać pH wody do podmian do 7.0 i czekać na obniżenie pH w akwarium. Czy to przyniesie mi rezultaty? Zaznaczam, że nie muszą być one szybkie, moje ryby według różnych źródeł tolerują pH od 6.0 do 7.5.
Hammer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 20, 2004, 20:35:02 »

nawożenie Co2 jest dobrym sposobem na obniżenie ph, zbuduj sobie bimbrownię  :wink:
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 20, 2004, 21:23:03 »

Zanim zaczniesz podawać CO2 sprawdź twardość węglanową, jeśli bedzie wysoka najpierw bedziesz musiał ją obniżyć a poźniej dopiero pH.

385 l - dyskowce
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 21, 2004, 07:07:19 »

Wg mnie możesz do filtra włożyć trochę torfu akwarystycznego i zmieniać go co jakiś czas.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 21, 2004, 13:11:31 »

Podłącz bimbrownie i zastosuj dzwon lub dyfuzor firmowy a Ph moze spaść z 7,5 do 7 a moze i ciut ponizej, jeśli masz srednio twardą wodę. Takei wachania są możliwe bez walki z Tww.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 21, 2004, 14:38:03 »

Cytat: Tomlsv
Takei wachania są możliwe bez walki z Tww.

Im wyższą bedzie miał TWW tym więcej CO2 musi dozować, a przy TWW>10 trudno zachować stabilne pH zwłaszcza przy bimbrowni.
Również zastosowanie torfu przy takiej TWW mija sie z celem,dopiero przy wodzie miekkiej ma jakis sens.

385 l - dyskowce
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 21, 2004, 20:12:19 »

Ale przecież torf także zmiękcza wodę. A wachania PH będą większe przy Tww<4 niż przy Tww>10 w zależnosci od ilości CO2 w wodzie.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 21, 2004, 21:50:49 »

Najbardziej stabilne pH mozna uzyskać przy TWW 6-10`n, powyżej trzeba bedzie dozować więcej CO2, przy bimbrowni nie jest to łatwe tym bardziej że trudno kontrolować jej wydajność.Dobowa róznica 0.5pH to nie jest mało, i może niekorzystnie wpływać na kondycję ryb.Przy zmianie odczynu kluczową rolę odgrywa TWW i dlatego zanim zaczniemy korygować pH, należy wziąść ją pod uwagę.
W przypadku torfu bardzo trudno określić ile należy go dać i po jakim czasie wymienić i również trudno zapewnić stabilne pH.
Woda o dużej TWW ma większe właściwości buforujące i szybko zneutralizuje dostające sie kwasy.

385 l - dyskowce
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 23, 2004, 00:02:32 »

Popieram Sebastiana. Przy wysokim TWW obniżanie pH to iście syzyfowa praca.

Zajec20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Lipiec 15, 2004, 14:18:39 »

Ja tez mam problem z ph tzn w akwarium mam 8 i chcial bym je zbic , parametry wody mam nastepujace
tww=6
two=11
temperatura 27
wode podmieniam co tydzien ok 50 litrów (zbiornik ma 200)
czy zastosowanie torfu , i dodanie wiekszej ilosci korzeni kokosow itp , spowoduje zakwaszenie, woda do podmiany zawsze ma 7 natomiast w zbiorniku ma 8 . I czy w momencie gdybym zastosował torf to zasadne jest uzywanie Moreny serowskiej czy zapszestac tego i dodoawac tylko do podmienianiej wody???
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Lipiec 16, 2004, 00:01:34 »

W końcu się dorobiłem testu na twardość, a oto i wyniki:
TwO 15-16 n
TwW 9-10 n

Rozumiem przez to, że obniżanie pH nie przysporzy wielu problemów ?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: