Mateucjusz
Nowy
|
|
« : Maj 04, 2008, 15:31:21 » |
|
Akwarium 80x35x40 brutto 112l profil. filtracja : filtr wewnętrzny Aqua El - TurboFilter 650 (650 l/h) > gąbka + ceramika + węgiel aktywny oświetlenie: 2 x 18 W grzałka: Elite 150 W woda: p. h. 7,5 temp. 24 st. C. podłoże żwir zwykły - spód drobny, na wierzchu gruby, po bokach 5 cm warstwa, na środku 3 cm flora: moczarka kabomba nurzaniec śrubowy różdżyca rzęsa wodna - śladowe ilości ? ? fauna: 6x neon czerwony (planowo 15) 4x danio 2x molinezja black molly 2x mieczyk 3x otosek 2x krewetka amano dekoracje: tło strukturalne imitacja skały-groty korzeń A oto ono: http://img127.imageshack.us/my.php?image=akwariumgv8.jpgPozdrawiam i zapraszam do komentowania P.S. Proszę o wyrozumiałość - jestem początkujący
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2008, 15:38:00 wysłane przez Mateucjusz »
|
|
akwa 112l (7 miesięcy):
18x neon czerwony 3x molinezja black molly 2x mieczyk 4x danio 5x otosek 3x pielęgnicza Ramireza 5x kirysek 2x krewetka filtrująca Atyopsis moluccensis 1x sum kasatka
akwa 100l (1,5 tygodnia):
2x okoń 10x ukleja
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny
Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
|
« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2008, 15:45:03 » |
|
akwa bardzo przyjemne dla oka przydalyby sie jednak jakies niskie roslinki z przodu akwa na pewno nikt ci nie powie ze masz przerybienie dokup neonkow i danio (bo to rybki stadne) jeszcze na twoim miejscu postaralbym sie zbic pH do co najwyzej 7 (najlepiej ciut ponizej 7) i bedziesz mial swietne akwa
|
|
|
|
8317910
|
|
|
szydłoś
Zainteresowany
akwarium 112l :p
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 04, 2008, 15:48:02 » |
|
przy tym oswietleniu kabomba długo nie poszaleje, sam sie o tym kiedys przekonałem dozuc jakies 25-30W i co2 i bedzie git ,pozatym akwa spoko
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 04, 2008, 15:55:28 » |
|
jedno ? to żabienica drugie ? to jaszczurzec pochylony
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
anrd
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 04, 2008, 16:12:40 » |
|
Bardzo ładnie urządzone akwarium Brawo.
|
|
|
|
|
|
|
pepok
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 04, 2008, 16:46:30 » |
|
Fajne akwa - tylko trochę mało ryb. Może jakaś ryba denna i gupiki?
|
|
|
|
60l wielogatunkowe 1x Zbrojnik 3x Kirysek Spiżowy 3x Molinezja 1+2 2x Danio 3x gupik 3x Ampularia
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 04, 2008, 17:18:04 » |
|
Mi się bardzo podoba . Fajne to tlo -niby do tangi pasuje, ale i tu się ladnie komonuje
|
|
|
|
|
|
|
przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 04, 2008, 17:48:33 » |
|
Bardzo ladnie ale czy to tlo nie zabralo Ci zbyt duzo miejsca?? NIe patrzac na litraz powoedzialabym ze to na oko 60l. Optycznie powiekszają akawarium drobne rosliny na pierwszym planie.
|
|
|
|
|
|
|
bartekw
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 04, 2008, 20:19:14 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 04, 2008, 20:24:07 » |
|
ale mroczny klimat bardzo fajne, naprawdę superowe.... ale zgodzę się z Przyjaciółką Zenona, wygląda na dużo mniejsze niż 112l. Może jakaś glossostigma na przód, na trawnik?
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
adriano210
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 05, 2008, 23:17:45 » |
|
akwa fajne dodaj neonkow jak chcesz ale nie słuchaj pepoka nie rób se zupy rybnej, pamietaj ze rybki lepiej sie czują jak mają wiecej miejsca i pamietaj ze to co teraz małe urosnie ! akwa fajne pozdrowienia
|
|
|
|
|
|
|
discus
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Maj 06, 2008, 09:26:50 » |
|
Bardzo ładne akwa Jeśli chodzi o obsadę, to dokup neonków, oddaj danio (to też ryba stadna i masz ich za mało). Ja osobiście oddałabym też molinezje i mieczyki. W zamian dokupiłabym więcej otosków (to ryba stadna) i jeszcze z 5-8 amano. Odnośnie światła. Myślę, że podstawowe rośliny spokojnie będą rosły przy dwóch T8. W oświetleniu nie liczy się tylko ilość ale przede wszystkim barwa. Gdybyś miał w tym zbiorniku 4 świetlówki (np. T5), to jednocześnie, żeby nie szły glony, musiałbyś mieć naprawdę dużo roślin i podawać im CO2. Pokombinuj sobie na razie z tymi dwoma świetlówkami, naucz się trochę o roślinach a potem dokładaj światło. Jest kilka możliwości: Flora Glo+Aqua Glo (Hagen), Aquarelle+AquaSky (Philips), Arcadia Original Tropical+Arcadia Freshwater. Pozdrawiam
|
|
|
|
450l: paletki 126l: krewetkarium
|
|
|
adriano210
|
|
« Odpowiedz #12 : Maj 06, 2008, 13:18:40 » |
|
nie musisz wcale kupować drogich świetlówek hagena, postaraj sie kupić jedną z ciepłą barwą i jedna z zimna i będzie git
|
|
|
|
|
|
|
Mateucjusz
Nowy
|
|
« Odpowiedz #13 : Maj 07, 2008, 10:11:39 » |
|
Wybaczcie że odpowiem w jednym poście: co do tła to rzeczywiście zabrało trochę miejsca, dodatkowo rośliny mi się tak szybko rozrastają (a do małych nie należą) że miejsca coraz mniej a zdrową roślinę szkoda wyrzucać - może powiecie mi co się robi jak z 1 rośliny robi się 6?Co więcej wypuściły girlandy korzeni i wyglądać to zaczyna jak dżungla amazońska... Wracając do tła spotkałem się z nielada problemem - za tłem rozwijają się zatoczki i czasem któryś przechodzi na stronę główną - boję się żeby mi się tam nie rozmnożyły :/ Amano dokupie jeszcze co najmniej 2 szt. otosków będzie docelowo 6,tak samo danio, a neonków 15-16. Na razie biję się z kulorzęskiem więc zakupy zawiesiłem. Pomyłka związana z użyciem akryflawiny i wyższej temp. kosztowała mnie moczarki i kabomby. Teraz próbuję to naprawić ale z konieczności wpuściłem zieleń na ospe, więc czekam z dorybianiem i dosadzaniem na koniec kuracji. Na dno planuję 4 kiryski i mam obiecanego zbrojnika (potwór ma 15 cm). Boje się co prawda o stan akwa po wpuszczeniu tego giganta ale może go nie zrujnuje. Czy 2 ramirezy będą ok? Ewentualnie rozważam jeszcze 2 pawie oczka i koniec. wrażenie 60 l może też jest dlatego że ostro przyciąłem zdjęcie i pokrywa się ze ściankami akwa. Czemu miałbym oddać danio i mieczyki? Oświetlenie zmodyfikuje jak się dokształcę P.S. sorki bo to głupie pytanie, ale jak się dodaje obrazki na forum? Chciałbym zidentyfikować te "?"
|
|
|
|
akwa 112l (7 miesięcy):
18x neon czerwony 3x molinezja black molly 2x mieczyk 4x danio 5x otosek 3x pielęgnicza Ramireza 5x kirysek 2x krewetka filtrująca Atyopsis moluccensis 1x sum kasatka
akwa 100l (1,5 tygodnia):
2x okoń 10x ukleja
|
|
|
discus
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Maj 07, 2008, 11:32:05 » |
|
Dlaczego moim zdaniem oddać danio i mieczyki? Dlatego że po pierwsze jest to mieszanie biotopów, po drugie akwarium "misz masz" wcale dobrze nie wygląda (dojdziesz do tego z czasem) a przy tym ryby ławicowe, jakimi są np. neony najlepiej wyglądają gdy są w dużym stadzie, najlepiej jako jedyne w tej strefie akwarium. Mieczyki strasznie brudzą wodę, reszta powodów j.w. Nie wpuszczaj tego dużego zbrojnika! Po pierwsze masz dla niego samego za małe akwarium. Po drugie chcesz mieć 3 zbrojniki w 112l?? Za jakiś czas będziesz łamał sobie głowę co z nimi zrobić, gwarantuję. Nie wpychaj do tego zbiornika wszystkiego co ci się podoba w sklepie lub u kolegi. Nadmiar roślin oddaj (np. daj ogłoszenie na forum) lub spróbuj sprzedać na allegro. Widzę, że intensywnie te ryby leczysz. Możesz podać fotki tych zmian chorobowych? Jesteś pewien diagnozy? Nie lej chemii na oślep bo tylko osłabiasz ryby. Zanim podasz jakikolwiek lek przeczytaj wszystko co znajdziesz na temat podejrzewanej choroby. Nie słuchaj sprzedawców. Jak wysoką miałeś temperaturę? Na przyszłość, na ospę najlepiej stosować FMC lub Costapur (najlepiej w połączeniu z Ectopurem). Obrazki dodaj poprzez zamieszczenie zdjęć na Fotosiku lub ImageShack a potem pobierz z tamtej strony kody do swojego zdjęcia i wklej w trakcie pisania posta. Nie wiem tylko dlaczego o to pytasz, skoro już zamieściłeś zdjęcie... Pozdrawiam
|
|
|
|
450l: paletki 126l: krewetkarium
|
|
|
|