Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « czyszczenie filtra kubełkowego
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: czyszczenie filtra kubełkowego  (Przeczytany 8176 razy)
nemo2007
Nowy
*

« : Maj 06, 2008, 07:06:32 »

witam
mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegow i koleżanek czy a jeśli tak to jak często należy czyścić i wymieniać wklady w filtrze zewnętrznym (kubełkowym - aquael 150 gąbka/ceramiczne walce z dziurką/zeolit).
czy brak czyszczenia tego filtra może miec wpływ na wysoki poziom NO3 - pojawiły się glony (pędzelki w ciemnym kolorze) oraz na przestrzeni ok 3 tygodni padł mi skalar i 2 ramirezki .
co tydzień ( akwa 200l) wymieniam ok 70l wody - NO3 na poziomie 80-100. w kranie woda 10-20
rośliny rosną słabo za wyjątkiem moczarek w których od 3-4 dni pojawiły się nowe przyrosty bardziej gęste i ich wybarwienie jest mocno zielone (soczyste).
i jeszcze jedno w akwarium jest duży korzeń który od 5- miesięcy nie może zatonąć - jest obecnie przyciśnięty ogramnym kamieniem.
co robić proszę o pomoc
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 06, 2008, 07:20:25 »

Przy tak wysokim NO3 nie masz się co dziwić, że rosną glony. Przepłucz wkłady w wodzie spuszczonej z akwarium a wodę podmieniaj co 2-3 dni w ilości 30-40% na demineralizowaną aby zbić NO3 do poziomu 10-20 mg/l, dosadź szybko rosnące rośliny (np. kabomba, rogatek). Dodatkowo sprawdź ph, kh i PO4. Zobacz czy coś w akwarium ci nie padło, usuń gnijące fragmenty roślin.
Na skalarach się nie znam za bardzo ale ramirezy są wrażliwe na zawartość NO3 w wodzie i to powinno być dla Ciebie pierwszym sygnałem, że z wodą coś jest nie tak.

nemo2007
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 06, 2008, 07:45:24 »

PH 7,5 KH 11-13 NIE MAM TESTU NA PO4
NIE WIEM CO TO JEST WODA DEMINERALIZOWANA
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 06, 2008, 08:04:22 »

Woda demineralizowana to woda pozbawiona jakichkolwiek mineralnych dodatków, zanieczyszczeń metalami itp - generalnie pozbawiona tego co jest w wodzie z kranu. Woda do kupienia w hipermarketach, na stacjach benzynowych (tu drogo), możliwa do uzyskania z filtra RO (odwrócona osmoza).

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 06, 2008, 09:00:55 »

inaczej destylowana ...
najlepiej kupić w zoologicznym z filtra RO (30gr/l) lub w elektrociepłowi destylowaną (ok 25gr/l)
w hipermarketach kosztuje ok 3-4zł/5l
na stacji najdrożej 6-7zł/5l
pozdr

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 06, 2008, 09:40:17 »

Nie wiem czy podmiana na demineralizowaną na dłuższą metę coś da. Wymień zeolit w filtrze i połowę ceramiki - to na pewno. Resztę wkładów dokładnie wypłucz w wodzie spuszczonej z akwarium. Zmniejsz karmienie ryb i dobrze odmul dno. Zrób 3 połowiczne podmiany co 3 dni aby obniżyć poziom NO3. Jeśli masz włączone jakieś napowietrzanie na stałe to włączaj je tylko w nocy a w dzień staraj się je wyłączać.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 06, 2008, 10:03:14 »

Daje. U mnie przez bardzo długi czas NO3 utrzymywało się na poziomie 40-50 mg/l. Zrobiłem 3 podmiany w 2-dniowych odstępach na demineralkę, wyczyściłem dokładnie wkłady filtra i od jakiś 2 tygodni NO3 mam na poziomie 10 mg/l i nie wzrasta (sprawdzane mniej więcej co 2-3 dni). Dodam, że napowietrzanie wody odbywa się u mnie jedynie przez ruch tafli wody.
Oczywiście sam zbiornik też musi być utrzymywany we względnej czystości: żadnych gnijących szczątków, śniętych ryb itp. To samo dotyczy filtra - wkłady muszą być względnie czyste. U mnie sprawdza się gąbka+ceramika (a od dwóch dni trochę torfu) Ceramiki nie ruszam i nie płuczę, natomiast gąbkę czyszczę raz na miesiąc bo mi się trochę kabomby sypią i kawałki ich liści wciągane są do filtra.
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2008, 10:07:15 wysłane przez anrd » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 06, 2008, 10:55:06 »

Problemem z podmianą na demineralkę jest to, że obniżasz również twardości i ph wody. Chcąc je zachować na tym poziomie następne podmiany musisz robić znów z demineralką a potem zaczynasz myśleć, ze w innej wodzie ryby już żyć nie potrafię i kupujesz filtr RO.

To co zrobiłeś z demineralką mogłeś zrobić ze zwykłą kranówką i też byłoby dobrze.

Oczywiście resztę czynności prowadzących do utrzymania higieny w akwarium też Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 06, 2008, 10:58:47 »

Nie nie to nie jest tak do końca. Moim zdaniem nie powinno się lać do akwarium czystej demineralki. Ja swoją zawsze ale to zawsze mieszam z kranówką w takich proporcjach aby wlewana woda miała zblizone parametry do tej w zbiorniku (dotyczy to kh i ph)

nemo2007
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Maj 06, 2008, 13:30:38 »

w takim razie od czego mam zacząć prosze o skorygowanie jeśli coś nie tak:
1. co 2-3 dni podmieniam 80-90l wody (jaka jest w tym część wody destylowanej)
2. napowietrzanie tylko w ciągu dnia tak jak światełko 12h
3. wymieniam zeolit i część ceramiki , gąbki płuczę w wodzie z akwarium
4. filtr zewnętrzny czyszczę 1 raz w miesiącu.

czy korzeń (który nie może zatonąć) ma wpływ na NO3 ?
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 06, 2008, 13:41:13 »

2.  w dzień nie ma sensu napowietrzać, jeśli już musisz to tylko w nocy ....

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 06, 2008, 20:59:21 »

Myślę że problem może być w tym że raz w miesiącu czyścisz filtr.Jeśli ma niezły przepływ to nietrzeba tego robić.Załóż prefiltr na wlocie filtra(żadką gąbkę za ok.5zł) to niebędzie się tak szybko zapychał.Drugi problem to wysokie NO3 w twojej kranówce,podałeś że 10-20 mg/l(ja mam 0mg/l) więc na wyjściu masz już sporo.Na dł€ższą metę kupowanie wody destylowanej się nieopłaci.Najlepiej kupić filtr RO za jakieś 150-200zł i mieszać z kranówą .

nemo2007
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Maj 07, 2008, 20:34:13 »

DZIĘKUJĘ KOLEGOM I KOLEŻANCE ZA PORADY, WYMIENIŁEM WCZORAJ 50% WODY I DZISIAJ SPRAWDZIŁEM PARAMETY :
pH 7,5 ; kH 6 ; gH 13 ; NO3 20 (W KRANIE 5) ; NO2 0,2 ; NH4/NH3 0
CZY MOJA RADOŚĆ JEST PRZED WCZESNA. FAKTYCZNIE FILTR BYŁ STRASZNIE ZABRUDZONY - NATOMIAST CO INNEGO WZBUDZILO MOJE ZANIEPOKOJENIE OGROMNA ILOŚĆ ŚLIMAKÓW W FILTRZE ORAZ W PRZEWODACH DOPROWADZAJĄCYCH WODĘ DO FILTRA. MOJE AKWA WYPOSAŻONE JEST W TŁO STRUKTURALNE ZA KTÓRYM JEST TROCHĘ NIECZYSTOŚCI ORAZ CAŁE MNÓSTWO ŚLIMAKÓW. NIE JESTEM ZWOLENNIKIEM STOSOWANIA CHEMII I MAM PYTANIE CZY SĄ NATURALNI WROGOWIE ŚLIMAKÓW CZY RACZEJ TYLKO POZOSTAJE CHEMIA.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Maj 07, 2008, 20:59:54 »

Tak są naturalni smakosze szlimaków,bocje.Rosną dość spore i są stadne więc stadko to 4-5szt.Zastanów się czy nie zadużo  będzie w twoim akwarium ryb Cheesy

nemo2007
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Maj 07, 2008, 21:22:28 »

JEŚLI CZEGOŚ NIE POMIESZAM TO OBSADA U MNIE :
10 NEONÓW
9 ZWINNIK CZERWONOUSTY ?
1 SKALAR
3 RAMIREZKI
1 GLONOJAD
5 DUŻYCH MIECZYKÓW (KILKA MALUTKICH)

AKWA 200l