Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Mętna woda - od czego?  (Przeczytany 8669 razy)
Wookee
Zainteresowany
**

« : Maj 07, 2008, 20:49:56 »

Mam akwa 350l i do tego znajomy polecił mi filtr Jebao. Teraz wiem, że to syf ale z początku byłem zielony więc go kupiłem. Wszystko ładnie się filtrowało, woda była stosunkowo czysta.

Przyszedł czas czyszczenia filtra. Zgodnie ze zdobytymi wiadomościami filtr czyścilem w wodzie z akwarium. Jedno mnie zastanowiło - czemu w filtrze producent dał węgiel aktywny? Zgodnie ze zdobytą na tym forum wiedzą wywaliłem oba woreczki węgla a w to miejsce dałem woreczek z torfem (chcę troszkę obniżyć PH) i pozostałe miejsce wyłożyłem wełną filtrującą Sery. W jednej z przegród wymieniłem też starą wełnę filtrującą na nową.

Po kilku dniach zauważyłem znaczne zmętnienie wody. I tu pytanie. Czy winę ponosi włożenie torfu? Czy wywalenie węgla aktywnego. A może ta wata Sery. Kurcze nie przeczytałem instrukcji a tam jest napisane, że niezbędne jest przepłukanie w ciepłej bieżącej wodzie. Kurcze, nie sądziłem, że trzeba czytać instrukcję wymiany waty ... Heh

Parametry wody mierzę regularnie i są ok., podmiany 20% raz na tydzień pół na pół kranowej z RO. Od 2 tygodni nawożę delikatnie żelazem i przy podmianie ogólnym nawozem Planta Garnier

Narożnikowe 350l
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 07, 2008, 21:25:53 »

Ja myślę że zmętnienie spowodował wkład z torfu.Jakiego koloru jest woda,jak herbaciany to na 100% torf.Niewypłykanie waty niema tu nic do tego.Jaśli parametry masz ok. to powinno ustąpić zmętnienie po podmianie wody.

Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 07, 2008, 21:33:33 »

Brązowawa ona była cały czas bo mam wilki korzeń ale pewnie torf to pogłębił. Wcześniej była na tyle czysta, że ładnie było widać roślinki na końcu. Myślę, że usunięcie węgla aktywnego ma tu teżjakąś rolę. Nie mam pojęcia po co producent filtra daje węgiel aktywny do jednej z przegród. Jest to akwa narożnikowe, więc jest dosyć głębokie. Teraz po prostu zdaje się być mętna.

Jak patrzę z bliska to w górnej części pływają jakby maleńkie bąbelki wody (tlen mam w granicy 0,4 - 0,5 mg/l - test sery)

Narożnikowe 350l
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 07, 2008, 21:49:50 »

Węgiel dają żeby usunąć szkodliwe substancje z wody.Jak akwarium już było wcześniej zalane i filtr wymieniasz na nowy to węgla niestosuje się,a zamiast niego dajesz np;ceramikę.Zmętnienie powinno ci ustąpić po kilku podmianach wody.Możesz zrobić
2 większe co kilka dni.Korzeń jak mocno barwi to do gara z wodą i solą i pogotój go kilka godzin.Zabarwioną wodę odlewasz i powtarzasz to kilka razy.

Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 07, 2008, 21:53:05 »

Korzeń już gotowałem kilka dobrych godzin w słonej wodzie, więc nie barwi aż tak, ale woda jest herbaciana. Nie przeszkadza mi to a nawet czytałem, że to pozytywne. Zrobię podmianki 2 x po 30% i zobaczymy

Edit
I pytanko małe. Może ten torf trzeba było też przepłukać? No i co ile czasu torf wymieniać?

Narożnikowe 350l
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Maj 08, 2008, 08:30:54 »

Każdy wkład przed włożeniem należy przepłukać. Węgiel usunąć. Watę też bym usunął, a na to miejsce dałbym gąbkę. Najpierw drobna, po niej gruba. Zmętnienie wywołał prawdopodobnie mały przepływ przez filtr. ( wata szybko się zatyka ). Korzeń i torf mogą barwić wodę, ale nie powodują jej zmętnienia. Torf jak się zmuli też może zatykać przepływ przez filtr. Lepsze CO2 do zbijania pH. Torf może siedzieć ok 2-3 tygodnie, po tym czasie trzeba go przepłukać lub wymienić. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2008, 08:32:31 wysłane przez Janusz40 » Zapisane
Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Maj 08, 2008, 17:49:35 »

Watę też bym usunął, a na to miejsce dałbym gąbkę. Najpierw drobna, po niej gruba. Zmętnienie wywołał prawdopodobnie mały przepływ przez filtr

No właśnie woda wydaje się płynąć bez zmian.

Mam 4 komory, w jakiej kolejności ułożyć watę (o ile dawać), gąbkę (gąbki), torf i ceramikę?

Czemu najpierw drobna a po niej gruba gąbka?

Lepsze CO2 do zbijania pH.

Wiem ale wykosztowałem się na wszystko i nie mam narazie kasy na butlę. Nawożę z bimbrowni ale to raczej za mało
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2008, 17:52:13 wysłane przez Wookee » Zapisane

Narożnikowe 350l
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 08, 2008, 20:58:41 »

Bimbrownia zdaje egzamin w góra 112L,a w 350L niewiele daje.

Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Maj 08, 2008, 22:06:21 »

Bimbrownia zdaje egzamin w góra 112L,a w 350L niewiele daje.

Co zrobić jak póki co nie mam kasy na normalny zestaw ...

Ponawiam pytania:

Mam 4 komory, w jakiej kolejności ułożyć watę (o ile dawać), gąbkę (gąbki), torf i ceramikę?

Czemu najpierw drobna a po niej gruba gąbka?

Narożnikowe 350l
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Maj 09, 2008, 08:43:28 »

Najpierw drobna jako prefiltr czyli filtr mechaniczny. ( czyyścić jak spada wydajność) Po nim gruba gąbka jako filtr biologiczno mechaniczny(raczej biologiczny). Czyścić rzadko np. raz na dwa miesiące. Po tem można dać ceramikę. Pozdrawiam.
Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Maj 09, 2008, 12:45:57 »

A co z torfem, dawać go na końcu?

No i sądząc po Twojej wcześniejszej wypowiedzi, stronić od waty?

Narożnikowe 350l
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Maj 10, 2008, 10:32:27 »

Nie znam kH, pH, GH twojej wody. Przy twardej i zasadowej wodzie torf nic nie da. Od waty trzymałbym się z daleka. Pozdrawiam.
Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Maj 10, 2008, 11:50:06 »

TWO 7
TWW 5
PH 7,4

Narożnikowe 350l
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Maj 10, 2008, 13:47:44 »

Parametry dobre. Można włożyć torf, choć ja wolę CO2 do stabilizacji pH i jednocześnie mam pokarm dla roślin. Torf trzeba co jakiś czas wymieniać.
1. Czy masz już działające gąbki w filtrze?
2. Czy zmętnienie ustąpiło?
3. Staraj się aby wypływ wody z filtra nie powodował efektu pralki w akwarium.
Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Maj 11, 2008, 08:28:45 »

DajęCO2 z bimbrowni bo póki co nie mam kasy na zestaw CO2. Wiem, że to mało ale chociaż coś

1. Jest chyba gąbka choć taka dziwna i nie wiem czemu jest jako ostatnia. Chcę kupić gąbki JBLa ale do dziś nie mam odpowiedzi ze sklepu netowaego, czy będą pasować do mojego kubełka JEBAO 304. No, chyba, że kupię i będę kombinować.
2. Nie ustąpiło, po pierwszej podmianie jakby jest mniej brązowawa ale nadal nie tak klarowna jak były wkłady węglowe. Po prostu mętna ale nie brudna. Dziś druga podmiana.
3. Deszczownia skierowana na szybę i mam tylko lekki ruch wody. To akwarium narożnikowe, sprzyja efektowi prali ale moim zdaniem jest ok.

Najdorsze, że w czwartek dni wyjeżdżam na prawie 2 tygodnie i nie chcę mojej kobiety zostawiać z mętną wodą Smiley

Narożnikowe 350l
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: