Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Akwarium 60L początkujący zbiera informacje
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 60L początkujący zbiera informacje  (Przeczytany 9379 razy)
tryt
Nowy
*

« : Maj 12, 2008, 00:06:10 »

Witam, od około tygodnia bardzo intensywnie zastanawiam się nad kupnem akwa, przeczytałem faq oraz artykuły na stronie przeglądałem także forum (wybaczcie że tworze kolejny wątek ale jest ich tyle że laikowi łatwo się zgubić).
Wygospodarowałem miejsce na 60L akwa w spokojnym ciemnym miejscu w moim pokoju dodam także że mieszkam w bloku, a mój budżet niema trzech zer  Wink
Chciałbym by w moim akwa znalazły się małe kolorowe rybki myślałem o gupikach oraz mieczykach chociaż mogę się zastanowić nad innymi rybkami, jeżeli macie jakieś inne propozycje dotyczące zarybienia wszystko wezmę pod uwagę mile było by widziane jakieś foto waszych propozycji gdyż chciałbym je także fotografowac  Wink.
Chciałbym was także poprosić o porady dotyczące filtrów, grzałek, napowietrzaczy, termometrów, oświetlenia oraz całej masy innych rzeczy które pomogą w utrzymaniu akwa. Na allegro widziałem jakieś diody Led, czy ryby to lubią? Czy potrzebny mi jest glonojad czy wystarczy raz w tygodniu wymienić część wody w akwa?
Czy rybki wolą korzenie czy sztuczne zamki?
Nie wiem o co jeszcze zapytać pomyślę nad tym i dopiszę później.

Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Maj 12, 2008, 08:29:31 »

Witaj;). Jesli chcesz by w Twoim akwa pływały małe kolorowe rybki to polecm:
neon innesa ok 7 - 10 sztuk
gupiki - ale na trzymaniu wraz z nimi mieczyka to bym sie mocno zastanowil;), prawdopodobnie bedzie je skubał za ogonki i chyba zbyt mały litraz jak na mieczyka?
brzanki różowe - najlepiej kilka gdyz to rybka stadna no i oczywiście pod warunkiem, że  nie planujesz rybek z weloniastymi ogonami takimi jak bojownik
otoski - ekipa sprzątająca  Grin
Co do obsady to jest wiele pomysłow na to kogo z kim;)
Filtr - mam podobny litraz co Ty i bardzo dobrze sprawdza mi sie filtra Aquael fan 1plus. Oczywiscie włączony na maks 24h.
Grzałka - tak od 60 do 100W spokojnie wystarczy do utrzymania odpowiedniej temperatury Wink. Oczywiście z termostatem^^
Napowietrzacz - prawdopodobnie wystarczy Ci to co daje dyfuzor z filtra i nie zapominaj włączać tego na noc Cheesy.
Termometr - szklany, koszt ok 3-5zl? Nie daj sie skusić na dosyć ładnie wyglądające termometry paskowe, ponieważ są mniej dokładne!
Oświetlenie - to zależy jak bardzo wymagające rosliny będziesz miec. Jesłi nie beą one miały szczegółnych wymagań (te które do nich należa znajdziesz gdzieś na forum Smiley ) to wystarczy Ci 15W, ale jeśli uważasz że to jednak mało to na forum jest multum wątków na ten temat Wink .
Sprzęt który z pewnością Ci się przyda to:
Odmulacz - będzie Ci złużyl do podmiany wody i zbierze trochę nieczystości z dna ^^
Skrobak - do czyszczenia szyb wewnatrz. Bardzo przydatne!
Odkażacz - posłuży Ci do odkażania nowo zakupionych ryb zanim je wrzucisz do akwa Wink.
LED - jesli nie będą włączone przez całą noc to nie będzie to miało wpływu na rybki.
Glonojad - szerokie pojęcie Wink Tak jak Ci pisałem wyżej dobrze sprawdzą sie w tej roli otoski. Tak przydadzą Ci się choćby do tego by wyjadły z podłoża to co nie zostanie zjedzone przez inne rybki Wink.
Korzenie czy zamki - z pewnością korzenie. Stanowią składnik pokarmu dla niektorych ryb ( np zbrojnik niebieski), wyglądają naturalnie. Zamki to rzecz gustu. Są obojętne na parametry wody ale ze względu na małe otwory moge być niebiezpieczne dla ryb, ponieważ rybka może wplynąc lecz juz nie wypłynie  Cry. No i wyglądają sztucznie! Ja bym odradzał ale to Twoje akwa. Wink
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2008, 08:34:53 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
cortez
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 12, 2008, 18:29:51 »

Jeśli chodzi o dobór rybek, ja bym wyszedł od parametrów wody (można sprawdzić w firmie wodociągowej). Chodzi przede wszystkim o odczyn. Inne rybki żyją w wodach o ph 8, a inne o ph 6,5. Można oczywiście modyfikować parametry wody, którą masz w kranie, ale jest to dość kłopotliwe i kosztowne - szczególnie dla początkującego akwarysty.
damian996
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 12, 2008, 23:25:53 »

co do obsady (biorąc pod uwagę, że jesteś początkującym akwarystą) to ja zaproponowałbym następujące rybki (do 60l):

8-10 x Neon Innesa
2-4 x Gupik
4-6 x Danio Pręgowane
4 x Kirysek (opcjonalnie Otosek)

Wszystkie wyżej wymienione rybki nie powinny sprawić większych problemów początkującemu akwaryście. oczywiście jest to tylko przykładowa obsada do akwarium 60l. Jest jeszcze wiele innych fajnych gatuków rybek które nadają się do takiego akwarium.

125l - akwarium ogólne

35l - szpital/kwarantanna

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 13, 2008, 12:24:40 »

glonojad niczego nie czyści najwyżej ogryzie ci korzeń jeśli myślisz że glonojad będzie zjadał odchody ryb[tak jak większość niedoświadczonych akwarystów] to wyprowadzę cię z błędu oczywiście po wlaniu wody i usadzeniu roślinek możesz wpuścić ryby dopiero po jakiś 2-3 tygodniach proponuje taką obsade:
-10 neon inessa,czrny  lub czerwony ale te 2 ostatnie to już większy wydatek
-3 krewetki amano[świetne na glony i niezbędne w akwarium]
-10 rasbor espeis
-6 gupików

danio nie radził bym ci kupować jest to ryba bardzo żywiołowa i minimalne akwarium dla niej to od 70l wzwyż

rośliny:
kabomby,moczarki anubiasy i inne

podłoże według gustu[ja mam w swoim akwarium jasne]

oczywiście spżęt:filtr,grzałka z termostatem,odmulacz,termometr,napowietrzacz,jakiś nawóz
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #5 : Maj 13, 2008, 12:41:34 »

glonojad niczego nie czyści najwyżej ogryzie ci korzeń jeśli myślisz że glonojad będzie zjadał odchody ryb[tak jak większość niedoświadczonych akwarystów] to wyprowadzę cię z błędu
Glonojad jak sama nazwa mówi jest stworzeniem która ZJADA glony. Glonojadami mogą być rybki, krewetki. Otóż mylisz się pisząc ze glonojady niczego nie czyszczą. Otoski bardzo chętnie zjadają RESZTKI POKARMU które opadają na dno akwa. Wink Jeżeli chodzi o zbrojnika to zjada on glony ale tylko gdy jest młody, później sytaje sie wybredny Wink Widzę ze popełniasz błąd który czesto widać w sklepach zoologicznych a mianowicie rozumownie ze zbrojnik niebieski jest glonajadem! Kto tu wspomina o rybich odchodach??  Huh

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Kaman3000
Gość
« Odpowiedz #6 : Maj 13, 2008, 12:50:49 »

Co do glonojada - jeśli miałby być to Zbrojnik Niebieski to odpada. Mieczyki także. Obsadę proponuje taką:

12 Neonów Inessa
5 Kirysków (Pstre są ładne) lub Otosków
4 Gupiki (Samce są ładniej ubarwione niż samice)
ew. Krewetki Amano 3-4 sztuki

Co do roślin to zależy od oświetlenia.

I nic sztucznego!!! Zamki, sztuczne rośliny odpadają Wink
Ula
Zainteresowany
**

Moja pSinka:)

« Odpowiedz #7 : Maj 13, 2008, 21:00:25 »

Jeżeli chodzi o fitr wew. i firmę aquaela to ja bym się zastanowiła nawet nad fan 2..

Jeśli chodzi o ryby:
- harem prętników karłowatych+8 razbór klinowych/espei/hengela(co się podoba)+4 kiryski
- 10 neonów innesa/razbory+4 zmnienniaki plamiste/żałobniczki czarne+ 4-5 kirysków+4 otoski

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #8 : Maj 13, 2008, 21:20:12 »

Jeżeli chodzi o fitr wew. i firmę aquaela to ja bym się zastanowiła nawet nad fan 2..
Nie uważasz, że w akwa zrobi się pralka? Wydajność Auael Fan 1 plus wynosi 340l/h a to nie jest przecież zly wynik Wink

GG 12591627

160l na ziemi!
Rybcia:)
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Maj 14, 2008, 08:58:58 »

Para prętników karłowatych
Para kirysków
1x kosiarka
6x danio pręgowane
2x para gupików
i oczywiście rośliny.
Powodzenia Wink

Moje akwarium-45l

6x Pawie oczko(4 samice, 2 samce)
1x Gurami dwuplamy(samiec odmiana niebieska)
1x Platka Mike Mouse(samica)
1x Kirysek spiżowy(samiec)
2x Węgorek ciernisty(para)
1x Zbrojnik niebieski

Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
Ula
Zainteresowany
**

Moja pSinka:)

« Odpowiedz #10 : Maj 14, 2008, 10:47:44 »

Grajewiak nie uważam, żeby aquael 2 zrobił pralkę w tym akwa. Piszę z własnego doświadczenia i takie jest moje zdanie na temat tego filtru. Sama mam filtr aquaela fan mini w 45 l i filtr jest poprostu do kitu. Uważam,że Mini można maks do 30l wsadzić. Do 45 z kolei przydałoby się już fan 1. A z kolei do 60 wg mnie może ta 1 już być za słaba. Przecież w filtrach można regulowac przepływy. Zresztą powinno się zawsze kupować filtr o rozmiar większy.
Poza tym odradzam filtry wewnętrzne aquaela. Żałuję, że go kupiłam. Jest naprawdę mało wydajny. Wart ceny. Uważam , że warto naiwestować w porządny filtr. Ja bym poleciła Fluval 2 Plus do Twojego akwa lub zewnętrzny aquaela fzn1. Pozdrawiam

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #11 : Maj 14, 2008, 12:47:37 »

Poza tym odradzam filtry wewnętrzne aquaela. Żałuję, że go kupiłam. Jest naprawdę mało wydajny. Wart ceny.
Ja mam inne zdanie na temat tego filtra i w moich 54L sprawdza się bardzo dobrze Wink. Wylot wody (skierowany na taflę) jest na tyle silny by na powierzchni nie tworzyla mi sie "powłoka?". Grin Jakiś czas temu gdzieś czytałem ze mając do wyboru w akwarium 60l filtry przeznaczone do litrażu do 60L, od 60 do 100L i od 100L wzwyz to lepiej jest wybrać ten od 60l do 100l. Tym właśnie się kierowałem podczas zakupu ponieważ nie chciałem by ruch wody był zbyt duży. Według producenta filtr ten przeznaczony jest do akwariów od 60 do 100l czyli powinien byc odpowiedni;) Zapewne to jak będzie filtr się sprawdzał zależy także od obsady;). Jeżeli się myle niech ktoś mnie poprawi Wink

GG 12591627

160l na ziemi!
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 14, 2008, 13:05:08 »

To się robi trochę śmieszne... ktoś rzucił temat i nie wykazuje nim żadnego zainteresowania, a tutaj najpierw wybucha dyskusja o glonojadzie a teraz o filtrze. Może poczekajcie aż autor się odezwię i wtedy pomożecie konkretnie a nie teraz będziecie robić OT? Na forum było trochę interesujących wątków na temat zakładania akwarium, gdzie zarówno autor jak i respondenci wymieniali się konkretnymi pomysłami/uwagami, tutaj póki co jest to sztuka dla sztuki Smiley.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #13 : Maj 14, 2008, 13:23:28 »

deexer masz rację, poczekajmy aż w końcu sam autor się odezwie...

GG 12591627

160l na ziemi!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: