Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Kolejność wkładów w filtrze.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolejność wkładów w filtrze.  (Przeczytany 9989 razy)
Wookee
Zainteresowany
**

« : Maj 12, 2008, 21:29:06 »

Dzięki podpowiedziom użytkowników tego forum wiem, że powinienem jak najszybciej założyć gąbkę. Poszperałem w necie i zamówiłem maty 50 x 50. Pytanie:

W jakiej kolejności je układać? Z informacji jakie zgromadziłem to umieszczałbym w kolejności:

1.   Gąbka z drobnymi oczkami - JBL Gąbka - Mata 50x50x5 -> http://www.rybarium.pl/sklep/@/jbl-gabka-mata-50x50x5_103609.html
2.   Gągba z grubymi (ta sama co w linku powyżej ale gruba)
3.   Ceramika
4.   Torf z watą (waty mało, byle wypełnić miejsce pomiędzy woreczkiem z torfem a bokiem filtra)

No i chciałem teraz kupić jeszcze:

JBL SymecMicro
http://www.rybarium.pl/sklep/@/jbl-symecmicro_103599.html

Bo mam zakwit pierwotniaków i przez to nie przejdą ponoć. W którym miejscu ten materiał umieścić?

Chciałbym poznać Wasze zdanie co do kolejności wypełnień filtracyjnych. Może czegoś nie dawać a dać coś innego?

Narożnikowe 350l
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 13, 2008, 09:28:01 »

A w jakim filtrze ??

Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 13, 2008, 12:46:09 »

Jebao 304. 4 komory. Zewnętrzny

Narożnikowe 350l
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 13, 2008, 21:44:38 »

Pomyśl czy niedopasujesz innych gąbek bo ja bym niewydał 100zł na gąbki,a z resztą gąbki która ci zostanie co zrobisz.2 arkusze 50x50cz starczą ci ma kilka lat, napewno dłużej niż ten filtr pochodzi.Pokombinuj coś może,bo dołożysz następne 100zł ,lub 200zł(zależy od wielkości) masz nowy Jbl,lub Tetrę z wszystkimi wkładami,a Jabao bym zostawił jako awaryjny albo na allegro póścił za pół ceny.A  tak na marginesie w tym Jabao niebyło gąbek że kupujesz nowe,a może są dedykowane zapasowe do tego Jabao i zapłacisz dużo taniej niż za te dwa arkusze Jbl.
Pierwotniaki zwalcza się w inny sposób poszukaj dobrze jest tego dużo Cheesy
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2008, 21:47:52 wysłane przez mario27-28 » Zapisane

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 13, 2008, 22:37:12 »

mario27-28 - dzięki za opinie dla kolegi na temat filtrów i gąbek ale w sumie to nie na temat ...

Pierwotniaki będą się również "gromadzić" jeśli są problemy z filtracją (zostaje dużo składników pokarmowych)

Nie wiem jaki ma Jebao kierunek przepływu wody ale od wlotu do wylotu dałbym tak

Gruba gąbka, ceramika, cienka gąbka, torf i jeszcze jakaś włokninka na koniec. Chodzi o to, zeby najmniejszy stopień filtracji był na samym wylocie, inaczej szybko ci się zatka

Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Maj 14, 2008, 02:10:33 »

Pomyśl czy niedopasujesz innych gąbek bo ja bym niewydał 100zł na gąbki

Za późno, już zamówiłem i zapłaciłem. Od jakiegoś czasu kupuję w większości produkty JBL mimo, że są droższe bo jakość mnie bardzo zadowala.

a z resztą gąbki która ci zostanie co zrobisz

Schowam na zapas a odpadki wywalę. Może też dam komuś kto kupił dziadowski filtr jak ja i teraz kombinuje  Grin

Pokombinuj coś może,bo dołożysz następne 100zł ,lub 200zł(zależy od wielkości) masz nowy Jbl,lub Tetrę z wszystkimi wkładami,a Jabao bym zostawił jako awaryjny albo na allegro póścił za pół ceny.

Właśnie tak kombinuję: Kupiłem te gąbki, włożę je jak dojdą w ustalonej tu kolejności i odpalę filtr jak należy. Za parę miesięcy kupię dobry filtr ale nie kolejne dziadostwo za 200 zł tylko coś dobrego - JBL Cristall Profi 500 lub nawet EHEIM PROFESSIONEL XXX. Obecny z porządnymi gąbkami odłożę na zapas.

a może są dedykowane zapasowe do tego Jabao i zapłacisz dużo taniej niż za te dwa arkusze Jbl.

Właśnie niczego do tego dziadostwa nie znalazłem, a jak mam oszczędzić kilka zł i zmarnować godziny z niewiadomym skutkiem na szukanie, to olać.

Pierwotniaki zwalcza się w inny sposób poszukaj dobrze jest tego dużo

Właśnie w poprzednim poście dowiedziałem się, że jak wróci równowaga biologiczna to będzie po pierwotniakach. Sądzę, że te gąbki pomogą w jej przywróceniu. a JBL SymecMicro nie powinien zaszkodzić Smiley

Nie wiem jaki ma Jebao kierunek przepływu wody

Z dołu do góry

Gruba gąbka, ceramika, cienka gąbka, torf i jeszcze jakaś włokninka na koniec. Chodzi o to, zeby najmniejszy stopień filtracji był na samym wylocie, inaczej szybko ci się zatka

Dzięki za info. Właśnie stale mam wątpliwości co do kolejności. Na logikę biorąc też wydawało mi się cały czas, że najpierw dawać grubą gąbkę a później cienką ale na forach są różne zdania. Prawie co wątek inna opinia Smiley

Jeden wątek wcześniej w tym dziale Janusz40 odpowiedział mi, czemu wg niego najpierw cienka a po niej gruba. Powiem szczerze, że jego odpowiedź dała mi do myślenia:
Najpierw drobna jako prefiltr czyli filtr mechaniczny. ( czyyścić jak spada wydajność) Po nim gruba gąbka jako filtr biologiczno mechaniczny(raczej biologiczny). Czyścić rzadko np. raz na dwa miesiące. Po tem można dać ceramikę. Pozdrawiam.

Wracam do tematu w tym wątku, ponieważ w tamtym cała kolejność nie została ustalona. Nie wiedziałem też o istnieniu JBL SymecMicro

Dlatego też proszę o dalsze opinie w tej kwestii. Może uda się ustalić właściwą kolejność 

Narożnikowe 350l
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 14, 2008, 06:55:01 »

Kolejność taka jaką podał Seboos. Ja mam jeszcze gąbkę na wlocie filtra - dzięki temu się tak szybko nie zapycha i przedewszystkim narybek i krewetki nie znikają w filtrze.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Maj 14, 2008, 07:10:12 »

Ja mam jeszcze gąbkę na wlocie filtra

No ja właśnie liczę od początku filtracji, czyli od dołu: gąbki, ceramika, torf z watą i płótno JBL SymecMicro

Narożnikowe 350l
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 14, 2008, 07:22:49 »

Ja mam jeszcze gąbkę na wlocie filtra

No ja właśnie liczę od początku filtracji, czyli od dołu: gąbki, ceramika, torf z watą i płótno JBL SymecMicro

Chodzi zapewne o prefiltr, czyli gąbkę założoną na koszyczek, a nie w samym filtrze. I jest to zapewne to o czym pisze Janusz40.
Poza tym znowu idziesz nie z tą kolejnościa ... gąbka, ceramika, gąbka, torf (nie wiem dlaczego z watą  Undecided), włoknina

Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Maj 14, 2008, 07:27:21 »

Poza tym znowu idziesz nie z tą kolejnościa

Fakt, sorki. Tak się skupiłem na tych gąbkach, że pomyliłem.

Co do torfu z watą to z 2 powodów:
1. Jeden woreczek nie wypełnia mi całego miejsca w przegrodzie więc wypełniam resztę małą ilością waty
2. Kupiłem tą watę to chcę z niej zrobić jakiś pożytek Smiley

zyli gąbkę założoną na koszyczek

Czyli na wlocie wody do rurki prowadzącej do filtra tak?
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2008, 07:29:45 wysłane przez Wookee » Zapisane

Narożnikowe 350l
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Maj 14, 2008, 07:38:43 »

Wookie: tak, dzieki temu spokojnie możesz z grubych zanieczyszczeń czyścić sam prefiltr bez rozkopywania całego filtra. Poza tym krewetki jeśli takie posiadasz będą zachwycone stołówką jaką za jakiś czas będzie ten prefiltr:D

ps.: przetestowałem kilka rodzajów gąbki na prefiltrach i wychodzi mi że najlepiej założyć średnio- lub grubo-ziarnistą;)

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Maj 14, 2008, 08:04:19 »

Eeeee, no super sposób. I filtr będzie się rzadziej czyścić przez co bakterie spokojniej się rozmnażają Smiley A krewetek mam ponad 30 prawie wszystkie Amano.

Czy taki np może być? -> http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-wypelnienia-filtracyjne-gabki-i-wlokniny-ct2w/gabka-zapasowa-mini_103109.html

Narożnikowe 350l
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Maj 14, 2008, 19:57:52 »

Moim zdaniem za gęsta.Miałem identyczną u siebie i się niesprawdziła,spadł przepływ wody i to dość dużo.Kupiłem inną mniej gęstą,taką jaka jest w filtrach fan1(czarna ) i się sprawdza.Ta co podałeś jest dość "ścisła",i u mnie się niesprawdziła.

Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Maj 28, 2008, 21:33:55 »

Moim zdaniem za gęsta.Miałem identyczną u siebie i się niesprawdziła,spadł przepływ wody i to dość dużo.Kupiłem inną mniej gęstą,taką jaka jest w filtrach fan1(czarna ) i się sprawdza.Ta co podałeś jest dość "ścisła",i u mnie się niesprawdziła.

Święte słowa. Kupiłem zanim przeczytałem tego posta i faktycznie ta gąbka jest do du...szy. Musze poszukać tej o której pisałeś

Pierwotniaki zwalcza się w inny sposób poszukaj dobrze jest tego dużo Cheesy

Byłem 10 dni za granicą. Zostawiłem akwa z kolejnością filtrów jakie podał Sebos, prefiltrem z tej nieszczęsnej, gęstej gąbki no i na końcu JBL SymecMicro. Nie tylko po pierwotniakach nie ma śladu ale woda tak czysta, że aż chce się człowiek napić Smiley Jedyny problem to ten, że przez ten gęsty prefiltr ciąg wody był na tyle słaby, że sporo syfu mam na dnie. Zbieram go przy kolejnych podmianach
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2008, 22:32:37 wysłane przez Wookee » Zapisane

Narożnikowe 350l
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: