Pomyśl czy niedopasujesz innych gąbek bo ja bym niewydał 100zł na gąbki
Za późno, już zamówiłem i zapłaciłem. Od jakiegoś czasu kupuję w większości produkty JBL mimo, że są droższe bo jakość mnie bardzo zadowala.
a z resztą gąbki która ci zostanie co zrobisz
Schowam na zapas a odpadki wywalę. Może też dam komuś kto kupił dziadowski filtr jak ja i teraz kombinuje
Pokombinuj coś może,bo dołożysz następne 100zł ,lub 200zł(zależy od wielkości) masz nowy Jbl,lub Tetrę z wszystkimi wkładami,a Jabao bym zostawił jako awaryjny albo na allegro póścił za pół ceny.
Właśnie tak kombinuję: Kupiłem te gąbki, włożę je jak dojdą w ustalonej tu kolejności i odpalę filtr jak należy. Za parę miesięcy kupię dobry filtr ale nie kolejne dziadostwo za 200 zł tylko coś dobrego - JBL Cristall Profi 500 lub nawet EHEIM PROFESSIONEL XXX. Obecny z porządnymi gąbkami odłożę na zapas.
a może są dedykowane zapasowe do tego Jabao i zapłacisz dużo taniej niż za te dwa arkusze Jbl.
Właśnie niczego do tego dziadostwa nie znalazłem, a jak mam oszczędzić kilka zł i zmarnować godziny z niewiadomym skutkiem na szukanie, to olać.
Pierwotniaki zwalcza się w inny sposób poszukaj dobrze jest tego dużo
Właśnie w poprzednim poście dowiedziałem się, że jak wróci równowaga biologiczna to będzie po pierwotniakach. Sądzę, że te gąbki pomogą w jej przywróceniu. a JBL SymecMicro nie powinien zaszkodzić
Nie wiem jaki ma Jebao kierunek przepływu wody
Z dołu do góry
Gruba gąbka, ceramika, cienka gąbka, torf i jeszcze jakaś włokninka na koniec. Chodzi o to, zeby najmniejszy stopień filtracji był na samym wylocie, inaczej szybko ci się zatka
Dzięki za info. Właśnie stale mam wątpliwości co do kolejności. Na logikę biorąc też wydawało mi się cały czas, że najpierw dawać grubą gąbkę a później cienką ale na forach są różne zdania. Prawie co wątek inna opinia
Jeden wątek wcześniej w tym dziale Janusz40 odpowiedział mi, czemu wg niego najpierw cienka a po niej gruba. Powiem szczerze, że jego odpowiedź dała mi do myślenia:
Najpierw drobna jako prefiltr czyli filtr mechaniczny. ( czyyścić jak spada wydajność) Po nim gruba gąbka jako filtr biologiczno mechaniczny(raczej biologiczny). Czyścić rzadko np. raz na dwa miesiące. Po tem można dać ceramikę. Pozdrawiam.
Wracam do tematu w tym wątku, ponieważ w tamtym cała kolejność nie została ustalona. Nie wiedziałem też o istnieniu JBL SymecMicro
Dlatego też proszę o dalsze opinie w tej kwestii. Może uda się ustalić właściwą kolejność