Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Gurami marmurkowy - para czy harem ? (216l)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gurami marmurkowy - para czy harem ? (216l)  (Przeczytany 2085 razy)
Piterix
Super aktywny

« : Maj 14, 2008, 09:37:09 »

Mam problem. Kupiłem 4 gurami - żeby mieć parkę. No i mam już 1 parkę. Z obserwacji wynika że mam 1 samca i 3 samice z czego 1 jest agresywna. Nadszedł więc czas oddania "nadmiaru" ryb. Tylko czy gurami trzyma się w parach czy haremach ? Samiec "spółkuje" głównie z 1 samicą, ale zdarza mu się zagonić drugą bardziej agresywną, trzecia jest wyraźnie mniejsza i raczej z pozostałymi nic ją nie łączy. Zostawić harem czy parkę, jak będzie dla nich lepiej. Szukałem w necie i opinie są sprzeczne, niektórzy piszą że powinien być harem - żeby samiec nie zamęczył samicy... a inni że gurami trzyma się w parach... jeszcze inni, że gurami choduje się w stadku z przewagą samic. Akwa mam 216l, ogólne więc stadko odpada. Więc parka czy harem ?

Jakie labiryntowce mogą mieszkać jeszcze z tą parką/haremem gurami? Bo myślę o prętnikach i bojownikach? Ale nie chcę mieć zupy rybnej - mam w tym zbiorniku jeszcze 5 żałobniczek, 6 skalarków (młode - czekam na parkę i resztę oddaję), 4 kosiarki, 5 razbor klinowych, 7 kirysków, 5 danio i 3 zbrojniki niebieskie. Mógłbym ewentualnie przełożyć 5 żałobniczek do drugiego zbiornika gdzie mam 14 milnezji w 112l ale trzeba by pewnie oddać kilka molinezji...
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2008, 09:43:37 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 14, 2008, 20:54:05 »

Ja czytałem że gurami trzymamy w haremach, i  tak komuś odpisałem,ale ktoś inny mi zarzucił że gurami trzymamy w parach,więc też niewiem do końca jak to jest.Jak masz spokuj i niewalczą to zostaw sobie 1+2,samiec niebędzie ci ganiał na okrągło tylko jednej samiczki i jej męczył.Co do zwiększenia obsady to raczej się wstrzymaj.Jak skalary się dobiorą i oddasz część,to wtedy możesz dołożyć jakiś haremik bojownika,albo prętnika Cheesy

piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 14, 2008, 21:50:29 »

Ja swoje gurami mam w systemie 1+2 czyli samiec plus dwie samice, i wydaje mi sie ze kazde ustawienie gdzie jest wiecej samic niz samców, w zaleznosci oczywiscie od wielkosci akwarium, są dobre. Wiadomo ze samiec mając wiecej samic musi dzielic swoj popęd, no chyba ze skupi sie na jednej Grin ale generalnie, samotna samica moze byc zamęczona, wiec lepiej zeby ich bylo wiecej, 2 lubi 3 lub more, a reszte zostawic naturze. Samiec wybierze ktorąs i bedzie z nią kopulowal Wink

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: