Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « czy paletki można trzymać ze skalarami?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czy paletki można trzymać ze skalarami?  (Przeczytany 3119 razy)
esprimo
Nowy
*

« : Maj 14, 2008, 20:29:10 »

Witam, zartanawiam się nad zestawieniem skalarów, neonów i paletek, (jak neonki staną się kiedyś posiłkiem dla skalarów to niewielka strata), pytanie raczej dotyczy  zestawienia paletek ze skalarami. Słyszałem że skalary mogą przenosić pasożyty (dla siebie bezpieczne) ale czy dla paletek. Czy macie jakies doświadczenia z chodowli paletek i skalarów ? I od razu drugie pytanie - czy bardzo by tam przeszkadzały krewetki?
Bogdens
Moje 45l
Nowy
*

REKINY XD

« Odpowiedz #1 : Maj 14, 2008, 20:48:23 »

JASNE PRZECIESZ SKALARY I PALETKI RAZEM W JEDNej rzece żYJą
JAKI LITRASZ??

« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2008, 10:04:20 wysłane przez Bogdens » Zapisane

akwarium 45l
9xneon innesa
i moze bojownik
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 14, 2008, 20:58:39 »

Jak najbardziej mogą być razem,ale konieczna jest kwarantanna,jednych i drugich ryb żeby uniknąć chorób.Akwarium min.300l.
Krewetki pewnie posłużą jako pokarm więc mija się z celem ich wpuszczanie.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 15, 2008, 14:29:16 »

No więc sprawa nie jest taka prosta ...
@Bogdens - nie jezioro tylko rzeki. A rzeka to hektolity przestrzeni i wody - mogą się całe życie nie spotkać.
mario ma częściowo trochę racji z tą kwarantanną - na pewno obowiązkowa dla palet i dla skalarów (w teorii to dla każdej ryby)
Ale co do pasożytów to jedne są nosicielami niebezpiecznych pasożytów i na odwrót. To co jednemu szkodzi - drugiemu w ogóle nie przeszkadza (taką przynajmniej gdzieś słyszałem teorię na temat łaczenia paletek i skalarów)
Poza tym nie robiłbym tego w zbiorniku mniejszym niż 400 litrów ... więc wracamy do podstawowego pytania - w jakim akwarium ?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: