Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z bojownikami...  (Przeczytany 2958 razy)
Mechanic
Super aktywny

« : Maj 14, 2008, 22:25:07 »

Witam. Mam pytanie... Hoduje w moim akwarium ryby labiryntowe ale mam problem z bojownikami. Nie czuja sie chyba u mnie najlepiej bo albo choruja, albo od razu padaja z niewiadomych przyczyn... Czy maja one jakies specyficzne wymagania? Co musze im zapewnic aby cieszyly sie zdrowiem?  Huh
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Maj 14, 2008, 22:39:16 »

Witaj.
Bojowniki lubią ciepła wodę ok 27C a także dużo roslin. Temperatura w wodzie i nad taflą powinna byc identyczna poniewż zbyt duża różnica moze doprowdzić do przeziebieni labiryntu rybek.By utrzymać te temarature nad taflą przybliżona do tej jaka jest w wodzie niezbędna jest pokrywa. Opisz dokładniej swój zbironik: litraż, obsada i wszystko to co może sie przydać a będzie łatwiej Ci pomóc Wink.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 14, 2008, 22:45:53 »

Hmmm... Obsada jak narazie jest gesta. W 60l trzymam okolo 10 gurami wielkosci okolo 6-7cm i 6 rybek dennych. Rosliny to: kabomba i mech jawajski. Dodaje niezbedne preparaty. Wszystkie warunki, ktore wymieniles sa spelnione.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Maj 14, 2008, 23:02:29 »

A te rybki denne to jakie? Zbrojniki? Bo jeśli tak to czytałem gdzieś na forum że zbrojniki mogą zabić leżace na podłożu rybki np neony czy tez własnie bojowniki.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 15, 2008, 07:55:39 »

Wydaje mi się, że masz przerybione akwarium, to raz. Dwa, to jest  chyba w ogóle za małe akwarium dla gurami. I w ogóle jakie to gurami?

Jakie masz parametry wody?

Jakie to są te "niezbędne preparaty"?

Jakie objawy mają bojowniki?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 15, 2008, 09:37:04 »

Moze i akwarium jest troche przerybione ale daje sobie z tym rade. Wszystkie ryby maja sie dobrze i tylko bojowniki sa dla mnie trudne do utrzymania. Podstawowe preparaty to Sera aquatan i nitrivec. Wiele razy trzymalem po kilka sztuk gurami w tym 60l zbiorniku i nie bylo z nimi zadnych problemow. Wiec uwazam, ze przerybienie nie jest tu najwazniejszym problemem. Temperatura wody to 27 stopni.  Roll Eyes
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 15, 2008, 09:57:14 »

A pozostałe parametry? PH, twardość, azotany, azotyny?

No i nie opisałes objawów bojowników.

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 15, 2008, 10:10:06 »

Pozostalych parametrow nie potrafie okreslic, gdyz nigdy ich nie wykonywalem. Ostatni bojownik mial cos bialego wystajacego z pyska i potem, gdy juz nie zyl, mial tego wiecej w okolicy glowy. Przewaznie bojowniki staja sie apatyczne i w niedlugim czasie gina ale najczesciej nie zauwazam zadnych objawow chorobowych. Mam problem tylko z bojownikami, inne ryby maja sie dobrze.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 15, 2008, 10:12:01 »

A te rybki denne to jakie? Zbrojniki? Bo jeśli tak to czytałem gdzieś na forum że zbrojniki mogą zabić leżace na podłożu rybki np neony czy tez własnie bojowniki.
Moje rybki denne to 4 kiryski i 2 kosiarki.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 15, 2008, 12:01:24 »

Te białe kłaczki wskazują na flexibakteriozę ewentualnie pleśniawkę.

Moja hipoteza jest taka, że ponieważ bojowniki w sklepach są trzymane na ogół w bardzo złych warunkach, gorszych niż inne ryby, są w związku z tym osłabione i podatne na różnego rodzaju choroby.
Poniewaz u Ciebie w akwarium jest przerybienie, prawdopodobnie jakość wody nie jest za dobra. Innym rybom nie szkodzi to w tak widoczny sposób, bo są ogólnie silniejsze.

Radzę zainwestować w porządne testy kropelkowe.

A jak wyglądają u Ciebie podmiany wody i karmienie?
Jak dużo masz roślin?

P.S. I jeszcze kosiarki w 60l  Roll Eyes

mrociol
Nowy
*

I love Ryby.

« Odpowiedz #10 : Maj 15, 2008, 13:05:21 »

Te białe kłaczki wskazują na flexibakteriozę ewentualnie pleśniawkę.

Moja hipoteza jest taka, że ponieważ bojowniki w sklepach są trzymane na ogół w bardzo złych warunkach, gorszych niż inne ryby, są w związku z tym osłabione i podatne na różnego rodzaju choroby.
Poniewaz u Ciebie w akwarium jest przerybienie, prawdopodobnie jakość wody nie jest za dobra. Innym rybom nie szkodzi to w tak widoczny sposób, bo są ogólnie silniejsze.

Radzę zainwestować w porządne testy kropelkowe.

A jak wyglądają u Ciebie podmiany wody i karmienie?
Jak dużo masz roślin?

P.S. I jeszcze kosiarki w 60l  Roll Eyes

Hmmm... Obsada jak narazie jest gesta. W 60l trzymam okolo 10 gurami wielkosci okolo 6-7cm i 6 rybek dennych. Rosliny to: kabomba i mech jawajski. Dodaje niezbedne preparaty. Wszystkie warunki, ktore wymieniles sa spelnione.

Akwarium 54L:
4 Otoski,
3 Kiryski Panda,
6 Hokejówek,
Bojownik Wspaniały (Nazywa się Kraken.),
10 Neonów Innesa (Nazywam je Bandą Innesa).
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 15, 2008, 13:14:01 »

No i co?

Kaman3000
Gość
« Odpowiedz #12 : Maj 15, 2008, 13:17:30 »

mrociol chodzi o ilość Roll Eyes
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #13 : Maj 15, 2008, 19:03:35 »

Moze i akwarium jest troche przerybione ale daje sobie z tym rade. Wszystkie ryby maja sie dobrze i tylko bojowniki sa dla mnie trudne do utrzymania. Podstawowe preparaty to Sera aquatan i nitrivec. Wiele razy trzymalem po kilka sztuk gurami w tym 60l zbiorniku i nie bylo z nimi zadnych problemow. Wiec uwazam, ze przerybienie nie jest tu najwazniejszym problemem. Temperatura wody to 27 stopni.  Roll Eyes
Ciekaw jestem jak ty sobie dajesz rade z przerybieniem, musisz zmniejszyc obsadę !!!

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 16, 2008, 21:18:02 »

Byc moze bede musial zmniejszyc obsade... Wymieniam 15l wody raz na tydzien. Szkoda, ze tak trudno utrzymac mi bojowniki... To sa przepiekne ryby... Sad
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: