Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zmienić obsadę ?  (Przeczytany 4068 razy)
Adikmo
Nowy
*

« : Maj 16, 2008, 21:02:14 »

Witam w akwarium 50l posiadam:

1x Glonojad,
9x Molinezja pomarańczowa,
2x Kirysek,
13x Molinezja czarna,
2x Molinezja bialo czarna,
Bardzo dużo narybku molinezji w kotniku i w ogólnym.

Podłoże mam kamienie ale juz niedlugo zmieniam.

Poradzcie mi co zmienić w obsadzie ??
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Maj 16, 2008, 21:04:16 »

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?board=28.0 Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
papuga1993
Gość
« Odpowiedz #2 : Maj 17, 2008, 17:12:01 »

Witam w akwarium 50l posiadam:

1x Glonojad,
9x Molinezja pomarańczowa,
2x Kirysek,
13x Molinezja czarna,
2x Molinezja bialo czarna,
Bardzo dużo narybku molinezji w kotniku i w ogólnym.

Podłoże mam kamienie ale juz niedlugo zmieniam.

Poradzcie mi co zmienić w obsadzie ??
Sprzedać do sklepu molinezje(zostawić po parce z każdego rodzaju) bo widzie że ich jest trochę dużo zamiast tego możesz dać neonków z 6, jakieś 3 iryski lub 2 piskorki, może jeszcze z parkę zmienniaków
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 17, 2008, 17:14:50 »

Niestety molinezje są za duże do 50l.
Co to za glonojad Huh

Akwarium 60l

5x neon czarny
6x neon czerwony
1x bystrzyk barwny
1x mieczyk

Mieczyk i bystrzyk ze starej obsady...
I atak glonów...
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 17, 2008, 20:41:38 »

Dokup 2 kiryski,resztę oddaj,albo wymień w zoologu na odpowiednie do twojego litrarzu;neony,gupigi,otoski(glonożercy),para ramirezek,albo harem papuzich

hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #5 : Maj 17, 2008, 21:00:39 »

Zostaw jeden gatunek molinezji ale też nie w takiej ilości. Molinezje strasznie brudzą zbiornik! Jak chcesz utrzymać je w takiej ilości to kup dobry odkurzacz i często podmieniaj wodę. Generalnie w akwarium mogą zostać bo to rybki towarzyskie i nie wchodzą w konflikt z innymi. Może warto byłoby dorzucić jakieś otoski?
Ula
Zainteresowany
**

Moja pSinka:)

« Odpowiedz #6 : Maj 17, 2008, 21:44:49 »

Zostaw jeden gatunek molinezji ale też nie w takiej ilości. Molinezje strasznie brudzą zbiornik! Jak chcesz utrzymać je w takiej ilości to kup dobry odkurzacz i często podmieniaj wodę. Generalnie w akwarium mogą zostać bo to rybki towarzyskie i nie wchodzą w konflikt z innymi.

Nie chodzi o to, czy brudzą i czy są towarzystkie, ale o to że są za duże do 50l. Niektóre z nich rosną nawet do 10 cm.Wszystkie molinezje powinieneś oddać, oczywiście i glonojada.

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Maj 18, 2008, 11:50:47 »

Dokup 2 kiryski,resztę oddaj,albo wymień w zoologu na odpowiednie do twojego litrarzu;neony,gupigi,platki,otoski(glonożercy),para ramirezek,albo harem papuzichmoże ewentualnie być.

chyba chodziło ci o harem kakadu bo papuzie wogóle powinno się zabronić sprzedawać Roll Eyes

Astronotus ocellatus i drobnica.
Adikmo
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Maj 18, 2008, 13:11:14 »

A gdzie te ryby sprzedać ?? I czemu niby glonojada. I molinezje te co mam wcale takie duze nie rosną  Wink
Ula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Maj 18, 2008, 14:19:14 »

Żadnego glonojada do tego akwarium.  Są za duże. Wiesz jakie ogromne zbrojniki potrafią urosnąć? Wejdź na google i poszukaj informacji o zbrojnikach czy molinezjach. Np zbrojnik niebieski rosnie do 12 cm, lamparci nawet do 50cm. Nie wiem jaki gatunek Ty posiadasz, ale na zbrojniki trzeba mieć conajmniej 100l. Zamniast glonojada ja Ci radzę kupić pare otosków. Czarne molinezje, które posiadasz to zapewne black molly.One potrafią rosnąć do 15 cm. Pozostałe zresztą też nie są mniejsze. Także jeżeli zależy Ci na tym,aby ryby dobrze się czuły, nie chorowały itd musisz je oddać. Spróbuj popytać w sklepach zoologicznych, albo może jakiś znajomy przyjmie. Twoja obecna obsada nadaje się chyba do 150l akwa.

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #10 : Maj 18, 2008, 14:44:06 »

co troche ktos wchodzi na forum i pisze ze ma glonojada, to stje sie juz irytujace. Tak naprawde sa to tylko zbrojniki niebieskie, ktore bardzo brudza zbiornik (tylko mlode zbrojniki do 5 cm zjadaja glony). Ula, jego obsada to min. 250l bo zapewne sa tam molinezje zaglopletwe, owiele wieksze od black molly Sad

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
Ula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Maj 18, 2008, 14:50:21 »

A no właśnie.

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Maj 18, 2008, 16:30:05 »

Dokup 2 kiryski,resztę oddaj,albo wymień w zoologu na odpowiednie do twojego litrarzu;neony,gupigi,platki,otoski(glonożercy),para ramirezek,albo harem papuzichmoże ewentualnie być.

chyba chodziło ci o harem kakadu bo papuzie wogóle powinno się zabronić sprzedawać Roll Eyes

Tak dokładnie chodziło mi o harem kakadu.Sorry Cheesy

MaTii
Stały użytkownik

kocham te hobby

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 12, 2008, 15:43:58 »

radze sprzedac wszystkie rybcie i dokupic jeszcze z 3 kiryski i stadko neonków Innesa (Paracheirodon innesi )  z 8-12  i parkę Pielęgniczka Ramireza (Mikrogeophagus ramirezi)  Grin Grin Grin

112l
Obsada:
-1+1 mieczyki (5 małych 2,cm ;P)
-2+2 Ramirezki
- 6 kirysek spiżowy
1+1 prętnik karłowaty
1 kosiarka
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 13, 2008, 14:14:11 »

Dokup 2 kiryski,resztę oddaj,albo wymień w zoologu na odpowiednie do twojego litrarzu;neony,gupigi,otoski(glonożercy),para ramirezek,albo harem papuzich

Tak dokładnie chodziło mi o harem kakadu.Sorry

Kurcze, o mało z krzesła nie spadłam jak przeczytałam o tym haremie papuzich  Good !

Przypominam wszystkim, że atlas ryb nie kończy się na 3 pozycjach: neonki+kiryski+ramirezki.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2008, 14:16:06 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: