Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problemy ze świetlówką  (Przeczytany 2434 razy)
BAxIto
Nowy
*

« : Maj 17, 2008, 08:22:21 »

Witam Panowie sorki ze sie powtarzam ale mam taki problem
W czwartek spaliła mi sie świetlówka w Akwa a wiec pojechałęm do sklepu elektronicznego i poprosiłem o podobną Pan w sklepiej zaproponował mi świetlówk firmy PHILIPS TUV15v LONGLIFE "ultra Violet" z początku nie myślałem ze to moze byc cos złego bo koles w sklepie powiedziałze do Akwa jest najlepsza tylko nie powiedział ze wszystkie rybki na drugi dzien mi zdechną.. JAk myśłicie czy moze to bys spowodowane tą ślwietlówką? Prosze Was o pomoc.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Maj 17, 2008, 09:10:47 »

Lampy TUV służą TYLKO I WYŁĄCZNIE! do dezynfekcji i oczyszczania wody. Promieniowanie UVC jakie jest emitowane przez te świetlówki jest szkodliwe dla skóry i oczu. Zabójcze dla bakterii w wodzie akwarium. Muszą być te lampy stosowane tylko w osłonach. IMVHO  taka lampa niczemu dobremu nie służy w akwarium słodkowodnym i jest całkowicie zbędna.
BAxIto
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 20, 2008, 21:17:15 »

DZięki Smiley szkoda tylko ze nie zwróciłem uwagi na to wcześńiej Sad ale nowe stadko juz jest a wiec spoko Dzieki kafarski za odpowiedz POZDRO
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 20, 2008, 21:48:25 »

Myślę że po świetlówki akwarystyczne najlepiej wybrać się do sklepu zoologicznego(chociaż strasznie drogo),a najlepiej zamawiać przez internet w specjalistycznym sklepie(duży wybór i taniej).Tak właśnie się kończy,jak jakiś"fachowiec"poleci nam specjalistyczną świetlówkę.
Raz jak poszedłem do hurtowni elektrycznej(sprzedają tam w detalu) i zapytałem się o odbłyśniki to gościu szczelił karpia i niewiedział o co chodzi,pewnie jak bym poszedł po świetlówki to miałbym coś podobnego co spotkało BAxIto

BAxIto
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 22, 2008, 09:58:52 »

No wielcy fachowcy a jak przyjdzie co do czego to sprzedawca sklepu elektrycznego niby wielki znawca  poleca do akwa taką swietlówke.
Racja ze ja tez zawaliłem ale nie przyszło mi do głowy ze to jest UV poniewaz koles powiedział ze do Akwa to mysle ze bedzie spoko:)

PAnowie a zadziałało to tez na roślinki miałem śliczną moczarke, ANUBIASA NANA oraz cos takiegiego http://www.allegro.pl/item362255455_hygrophila_corymbosa_ridian_.html z tego co widze to roślinki wszystkie Padają moczarka sie rozwala a reszta traci liscie . Myśłicie ze z korzeni mi jeszcze cos wyrośnie czy jest to juz do wyrzucenia ?? szkoda mi tez roslinek bo ostatnimi czasy z kilku roślinek rozrosła mi sie ładna kolekcjia.. Dzięik z Góry za odp POZDRO Smiley
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2008, 10:00:30 wysłane przez BAxIto » Zapisane
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 22, 2008, 17:51:58 »

Usuń uszkodzone liście.Myślę że z korzeni po pewnym czasie puszczą ci nowe liście.Wydaje mi się że ta lampa tak jakby poparzyła ci roślinki,a korzenie są zakopane,więc im nic nie jest.Ja bym zostawił korzenie i poczekał nawet kilka tygodni(chyba że zgniją to je wtyedy wyrzuć)

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: