Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Czy ktoś zna inne rodzaje podłoża?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy ktoś zna inne rodzaje podłoża?  (Przeczytany 1838 razy)
hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« : Maj 17, 2008, 14:29:24 »

Zakładam akwarium 60 l. Do poprzedniego zbiornika użyłem żwiru kwarcowego i podkładu filtrus dla roślin. Teraz chciałem podłoże ciemniejsze i takie żeby nie wpływało niekorzystnie na barwniaki czerwonobrzuche i ryby denne. Podkład do roślin i tak zakupiłem, ponieważ zostanie przysypany więc jego kolor nie gra roli. Czy ktoś może mi wskazać jakieś dobre podłoże? Najchętniej zakupiłbym je w sklepie.
P.s. Oczywiście wszelkie farbowane podłoża odpadają! Afro
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 17, 2008, 17:25:28 »

grys bazaltowy

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
papuga1993
Gość
« Odpowiedz #2 : Maj 17, 2008, 17:34:02 »

żwirek lub kolorowe kamyczki ale nie farbowane tylko plastikowe
jacekpiwo
Stały użytkownik

120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)

« Odpowiedz #3 : Maj 17, 2008, 17:52:30 »

żwirek lub kolorowe kamyczki ale nie farbowane tylko plastikowe

plastikowe w akw coś ty
hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #4 : Maj 17, 2008, 19:37:05 »

Plastik w akwarium odpada. Ten bazalt sprawdzę. Jutro jadę na giełdę akwarystyczną Mam nadzieje że będzie w sprzedaży
hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #5 : Maj 17, 2008, 19:40:26 »

Przeczytałem że ten grys nie bardzo nadaje się dla ryb które buszują po podłożu bo mogą po uszkadzać sobie pyszczki. Podobno ma ostre krawędzie.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 17, 2008, 20:21:16 »

Możesz zostawić na wierzchu floran,albo piasek kwarcowy (raczej niepolecam), albo zobacz to akwarium http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=15131.0 podłoże ma kolor ceglasty i napewno nadaje się na wierzchnią warstwę tylko jest lekkie jak floran i trudno zasadzić w nim rośliny na początku,ale jak się ukorzenią to już jest dobrze i niewypływają tak szybko jak na początku.

hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #7 : Maj 18, 2008, 17:13:07 »

Oki dzisiaj byłem na giełdzie i znalazłem żwirek kwarcowy tyle że dosyć ciemny. Z innymi podłożami będę kombinował jak zakupię 240 l ale to dopiero w październiku. Dzieki
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: