Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Barwniak czerwonobrzuchy Coś na temat hodowli
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Barwniak czerwonobrzuchy Coś na temat hodowli  (Przeczytany 8867 razy)
hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« : Maj 17, 2008, 20:08:26 »

Mam zbiornik 60l i chcę w nim trzymać barwniaki czerwonobrzuche. Czy są jakieś przeciwskazania? Ktoś ma jakieś uwagi lub wskazówki dotyczące hodowli tego właśnie gatunku? Jak rybki te reagują na inne ryby w akwarium? Pozdrawiam
lukasz81
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Maj 17, 2008, 20:15:11 »

ja kiedys mialem w 70l ogolnym ryba ta jest strasznie terytorialna ale wiekszych klopotow nie bylo moze dla tego ze inne ryby byly wieksze

akwa 200l
4 blue diamond
 red cherry
hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #2 : Maj 17, 2008, 20:27:02 »

Ile ryb tego gatunku można wpuścić do takiego zbiorniczka? Domyślam się że samca to pewnie jednego
hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #3 : Maj 17, 2008, 20:30:09 »

A no i jeszcze jedno pytanie. Czy można do tego samego zbiornika wpuścić jeszcze pielęgniczki takie jak. ramirezy czy kakadu
lukasz81
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 17, 2008, 20:33:45 »

ksiazka pisze cos okolo 1 para na 80l
ja mialem 5 ryb w tym dwie pary z pielegniczek mialem ramirezy 3szt i 5 ksiezniczek jak nie wchodzily sobie w droge to bylo ok
ramirezy sa raczej spokojne i nie ma problemu czymac ich nawet z neonami czy inna drobnica
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2008, 20:48:54 wysłane przez lukasz81 » Zapisane

akwa 200l
4 blue diamond
 red cherry
hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #5 : Maj 17, 2008, 20:41:06 »

I nie było między nimi konfliktu? Udało ci się je rozmnożyć?
lukasz81
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Maj 17, 2008, 20:50:11 »

rozmnozyc nie ale do tarla doszlo

akwa 200l
4 blue diamond
 red cherry
hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #7 : Maj 17, 2008, 20:55:34 »

W temacie wody: Może być zwykła kranówka (odstana) czy trzeba ja jakoś wzbogacać Czytałem że jeśli to nie przeszkadza innym gatunkom to można dodać do wody trochę soli. Wtedy czują się najlepiej. Co z roślinami? Lubią przestrzeń czy bardzie zarośnięte?
lukasz81
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Maj 17, 2008, 21:42:42 »

woda zwykla odstana ok, wzbogacac beee co do soli nie stosowalem ale to chyba w razie choroby dla dezynfekcji
a rosliny jak nabardziej i jak najwiecej:)
kamienie,skaly z wieloma kryjowkaminiezbednymi do tarla,wiele roslin i korzenie

akwa 200l
4 blue diamond
 red cherry
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Maj 18, 2008, 11:54:37 »

Dla parki barwniaków akwa 60l. będzie minimum ich wymagań.Sam kiedyś trzymałem parkę tych ryb w akwa 63l. rozmnażały się regularnie co 3 tygodnie wkońcu pozbyłem się ich bo z narybkiem nie mialem co zrobić Roll Eyes

Astronotus ocellatus i drobnica.
agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Maj 18, 2008, 13:57:28 »

http://www.akwa-hubi.kgb.pl/barwniak.htm  ---o barwniaku i o węglu-ważne i do przeczytania :http://users.interblock.pl/~fotoakwarium/archiwum/a58/a58,2.html pozdr.
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2008, 14:03:49 wysłane przez agrest » Zapisane
Ivonka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Maj 18, 2008, 14:27:06 »

jeśli chodzi o litraż, to min 60l i wtedy całe dno dla nich. nie polecam łączenia ze zbrojnikami, małymi ruchliwymi rybkami żerującymi w środkowej części akwarium (wyłapują narybek barwniaków), innymi terytorialnymi pielęgnicami i rybkami przydennymi. Sama posiadałam parę i była ona bardzo agresywna podczas tarła. jeśli chcesz coś z nimi trzymać to polecam otoski, pstrążenice (albo inne ryby zajmujące wyłącznie górną część akwarium), możesz się tez pokusić o jakieś małe rybki, ale wyłącznie roślinożerne, ponieważ w przeciwnym wypadku nie odchowasz maluchów jak się para wytrze. Na dno polecam korzeń osadzony na dnie w ten sposób, żeby tworzył jaskinię, łupinkę kokosa, gęste zarośla roślinne, moja para szczególnie upodobała sobie kokos rosnący w gęstwinie bacopy. Pokarm mięsny na zmianę z roślinnym, np. kawałek ogórka lub sałaty. pH 6,5 - 7,0, temp ok 26*C nie wiem nic o dodawaniu do wody soli i szczerze mówiąc spotykam się z taką opinią po raz pierwszy i nie polecam. Do filtra możesz włożyć wkład torfowy, wtedy automatycznie spadnie też pH. Zastanów się też, czy będziesz miał co zrobić z narybkiem, barwniaki mogą się rozmnażać co 2 - 3 tygodnie!

adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Maj 18, 2008, 14:49:25 »

barwniaki potrzebują akwarium o minimum 80 cm długości - akwarium gatunkowe ponieważ sa w stanie atakować nawet 2x większe pielęgnice no i w akwarium ogólnym ciezko odchować potomstwo
barwniaki warto dokarmiać pokarmem żywym lub mrożonym inaczej często zjadają potomstwo

hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #13 : Maj 18, 2008, 17:11:03 »

Jeśli chodzi o kryjówki to właśnie skleiłem (silikonem akwarystycznym) kilka łupków. Korzeń mam ale za jaskinie nie posłuży.
Mam też starą skorupkę z kokosa i chyba ją reaktywuję (chociaż nie bardzo mi się podoba) Rośliny na razie będą tylko gdzieniegdzie bo zakładam nowe akwarium. Z czasem się rozrosną . Barwniaki wpuszczę nie prędzej jak za miesiąc, także do tego czasu jeszcze sporo może się zmienić w akwa. Mam zamiar dosadzić kryptokorybnę, na korzeń posadzić mech i w róg dać anubiasa. Za towarzystwo posłużą dwa otoski i pięć neonów z obecnego 25 litrowego akwa. Zaryzykuję i kupię do tego w sumie malego zbiornika jedną  parę. Dziękuję wszystkim za porady.  Afro
Ivonka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Maj 18, 2008, 22:21:17 »

aaaa....neony to właśnie to przed czym Cię chciałam ustrzec mówiąc o małych zwinnych rybkach ze środkowej części...miałam barwniaki z neonami i nie mogłam odchować potomstwa, bo neony wybierają małe i barwniaki nie są w stanie ich odgonić...te małe niebieskie bestie są naprawdę szybkie...proponuję zamianę na 6-7 pstrążenic marmurkowych (tylko akwa musi być przykryte, pstrążenice skaczą bardzo chętnie).

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: