Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « samica prętnika karłowatego goni i podgryza samca! Co robić? help
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: samica prętnika karłowatego goni i podgryza samca! Co robić? help  (Przeczytany 3209 razy)
*Lili*
Nowy
*

« : Maj 17, 2008, 22:28:02 »

Kupiłam parkę Prętnika karłowatego, ale samica goniła i podgryzała samca, w końcu zmarł. Teraz gdy kupiłam drugiego, mniejszego, sytuacja się powtórzyła, więc odizolowałam samicę (jest w innym akwa), a z tego co wiem to właśnie samiec w czasie tarła jest agresywny w stosunku do samic. Nie wiem co zrobić Huh Za rady z góry dziękuję  Cry
Ariadne
Stały użytkownik

12079834 moje prywatne gg

« Odpowiedz #1 : Maj 17, 2008, 22:34:22 »

Prętniki trzyma się w haremach(jak większość labiryntowych)
*Lili*
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 17, 2008, 22:43:08 »

No tak, ale czy jak dokupię kolejną samicę to czy sytuacja się zmieni.
P.S. dzięki
Ula
Zainteresowany
**

Moja pSinka:)

« Odpowiedz #3 : Maj 18, 2008, 10:41:25 »

A jesteś pewna, że to samica a nie samiec? Ja na Twoim miejscu bym chyba wymieniła tę samicę na inną.Jeżeli masz taką możliwość. Możesz oczywiście spróbować  dokupić drugą samicę, ale to niekoniecznie musi coś zmienić. Sytuacja i wtedy może się powtórzyć. Samica będzie wtedy podgryzać i samca i nową samicę. Czasami zdarzają się takie agresywne sztuki.
Pownnaś mieć gęsto zarośniete akwarium, żeby w razie czego prętniki miały się gdzie schować.

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
*Lili*
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 18, 2008, 12:55:19 »

Tak, jestem pewna, że to samica Smiley i niestety nie mam możliwości wymiany. Akwarium mam właśnie dość dobrze zaroślone i samiec cały czas się chowa za roślinami, a gdy wypłynie (np. w porze karmienia) to samica nastrasza się, zaczyna się powoli czaić i w końcu goni go biednego po całym akwa. Narazie odizolowałam samicę do innego akwa, a zamówiłam już kotnik i wstawię go w tym tygodniu do akwarium i zobaczymy co sie będzie działo. Jak macie jeszcze jakieś rady albo pomysły co robić to piszcie... Dzięki
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #5 : Maj 18, 2008, 14:53:32 »

dokup 2 samice, wtedy wscieklosc tej samicy rozlozy sie na inne, pamietaj zeby 2, bo jak jedna to ta silniejsza ja zagryzie Sad

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
*Lili*
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 18, 2008, 15:29:21 »

A czy to czasem nie za drastyczne wyjście, nie chce mieć ringu w akwarium, a później wyławiać trupy...  Undecided
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Maj 18, 2008, 19:10:14 »

A czy to czasem nie za drastyczne wyjście, nie chce mieć ringu w akwarium, a później wyławiać trupy...  Undecided

Jeśli będą 3 samice to najsilniejsza się nie rozdwoi Wink

Akwarium 60l

5x neon czarny
6x neon czerwony
1x bystrzyk barwny
1x mieczyk

Mieczyk i bystrzyk ze starej obsady...
I atak glonów...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: