Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 34
  Drukuj  
Autor Wątek: Grajewiak - 160l  (Przeczytany 131153 razy)
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #225 : Maj 01, 2009, 10:50:12 »

Mi się podoba wszystko za wyjątkiem tej gałęzatki Undecided -( nie no po prawdzie to paskudnie wyglada tak na samym środku - jak by ktoś tam piłkę wrzucił i zapomniał wyjąć ) a i ta sigitaria ( pamiętam jak ktos straszył że może rosnąć do góry ) ale ona już jest strasznie wysoka - ( albo tylko sprawia takie wrażenie w małym akwarium?) no ale może jak już jest wysoka to więcej w góre nie pójdzie Wink Ale ogólnie bardzo fajnie to wyszło .

MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #226 : Maj 01, 2009, 10:51:04 »

Ale chciałbyś żeby została z niego taka trawka nie? znaczy takiej wysokości jak teraz jest?  Jak mi urósł i się położył na powierzchni, to dolne "pędy" zaczęły żółknąc.... i zbytnio nie wiem co z tym zrobić bo nie wiem jak się go rozmnaża... ktoś wie?
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #227 : Maj 01, 2009, 12:15:03 »

Mi się podoba dużo bardziej,niż poprzednia aranżacja. Zobaczymy co z czasem z tego wyjdzie, bo roślinki mają tendencje do wyglądania toszkę inaczej niż sobie zaplanowaliśmy;)
Ciekawa jestem co Ci z tego wyjdzie i jak szybko będą rosły. Chcesz zrobić HT na ziemi czy typowy LT?

ps.przesuń tę gałęzatkę Wink
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2009, 12:16:42 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #228 : Maj 01, 2009, 18:42:58 »

Piłeczkę przesunę jasne, moim zdaniem też kompletnie nie pasuje przy przedniej szybie.  Grin
Jak eleocharis nie będzie mnie satysfakcjonował to fo pewnie wymienię na blyxę.
Atria typowy LT to to nie będzie.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Thorn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #229 : Maj 02, 2009, 06:46:29 »

Co daje ? Sitowie jak obetniesz o połowę zacznie ci się fajnie rozrastać. Zrobiłem tak ze swoim po tym jak pooglądałem na filie instruktażowym jak to robił Oliver K. i powiem że teraz w pobliżu sitowia głównego robi się z niego trawniczek około 2-3 cm bo wychodzą cały czas odnogi z podłoża. Po drugie jeżeli sitowie ci zgnije górna część prawie cała nie wyciągaj jej ona ma to do siebie że odrasta cała nowa, i jest wtedy wytrzymalsza.   

sam zobacz

zdjęcie na szybkiego zrobione to tylko poglądowe Cheesy
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2009, 06:53:32 wysłane przez Thorn » Zapisane
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #230 : Maj 02, 2009, 07:15:15 »

no faktycznie... Tylko powiedz mi jeszcze gdzie uciąć tego "zgniłego " od dołu żeby wsadzić z powrotem i żeby odrósł? Tam gdzie się tworzą na nim takie nasionka?
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #231 : Maj 02, 2009, 07:18:31 »

Co daje ? Sitowie jak obetniesz o połowę zacznie ci się fajnie rozrastać. Zrobiłem tak ze swoim po tym jak pooglądałem na filie instruktażowym jak to robił Oliver K. i powiem że teraz w pobliżu sitowia głównego robi się z niego trawniczek około 2-3 cm bo wychodzą cały czas odnogi z podłoża. Po drugie jeżeli sitowie ci zgnije górna część prawie cała nie wyciągaj jej ona ma to do siebie że odrasta cała nowa, i jest wtedy wytrzymalsza.   
Jak najlepiej je przyciac (ile cm zostawic) ?
Wlasnie mam sitowie - jedno ma ok 5,6 cm i takie jest od posadzenia, a drugie bylo ok 10 cm i teraz wyroslo bardzo dlugie ok 30 cm - oba jak narazie sie nie rozrastaja w szerz

Thorn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #232 : Maj 02, 2009, 08:25:52 »

tak od korzeni by zostało około 4-5 cm resztę tniemy i czekamy, a przy mniejszych tak z 2 cm od korzeni
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #233 : Maj 02, 2009, 08:32:30 »

no faktycznie... Tylko powiedz mi jeszcze gdzie uciąć tego "zgniłego " od dołu żeby wsadzić z powrotem i żeby odrósł? Tam gdzie się tworzą na nim takie nasionka?
A co z wsadzaniem ucietych ?
Czy sadzic i jakie, te z nasionkami ?
czy sama trawka bez nasionek tez pusci (cos mi sie zdaje ze raczej nie - ale nie mam pewnosci) ?

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #234 : Maj 02, 2009, 08:40:42 »

Tak się przyglądam i się trochę dziwię, bo zdawało mi się, że sitowie jest rośliną częściowo wynurzoną. Ale, jeśli dobrze rośnie całkiem pod wodą... Czy to sitowie ma tkankę w środku taką pustą, z usztywniającymi ściankami, czy to jest jakiś inny gatunek o innej budowie?
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #235 : Maj 02, 2009, 08:51:45 »

Tak się przyglądam i się trochę dziwię, bo zdawało mi się, że sitowie jest rośliną częściowo wynurzoną. Ale, jeśli dobrze rośnie całkiem pod wodą... Czy to sitowie ma tkankę w środku taką pustą, z usztywniającymi ściankami, czy to jest jakiś inny gatunek o innej budowie?
To o ktorym Ty piszesz to sitowie jeziorne i jest roslina bagienna i dorasta nawet do 100 cm, a my w baniakach mamy sitowie iglowe lub zwane drobnym - czyli calkowicie roslina wodna
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2009, 08:58:00 wysłane przez gina2006 » Zapisane

Thorn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #236 : Maj 02, 2009, 11:57:33 »

A co z wsadzaniem ucietych ?
Czy sadzic i jakie, te z nasionkami ?
czy sama trawka bez nasionek tez pusci (cos mi sie zdaje ze raczej nie - ale nie mam pewnosci) ?
nie puści ci chyba ze rozsade zrobisz naziemną czyli emersyjna.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #237 : Maj 05, 2009, 18:49:34 »

Zapowiada sie ciekawiej niz poprzednio. Dorzuc jak najszybciej to CO2. Wink Sun-glo to niezbyt dobra swietlowka (zwyczajna lampa przemyslowa), lepiej 2x Aqua-glo lub Aqua + Life-glo. papa
mierzej16
Nowy
*

« Odpowiedz #238 : Maj 05, 2009, 20:15:13 »

ładniutkie akwarium i to jeszcze z mojego miasta Tongue zerknij na moje Malawi . Pozdrawiam

"Kiedy wycięte zostanie ostatnie drzewo, ostatnia rzeka zostanie zatruta i zginie ostatnia ryba, odkryjemy, że nie można jeść pieniędzy."
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #239 : Maj 05, 2009, 20:25:56 »

Mierzej16 dzięki Smiley

Dorzuc jak najszybciej to CO2. Wink
Hmm...mam zamiar kupić to co Ty masz Cheesy

Spostrzeżenia po tych kilku dniach:
Eleocharis wystrzelił w górę, saggitaria nabrała soczystego zielonego koloru i też powoli sie podnosi, wgłębka, pistia i lmnobium ładnie bąbelkują, rotala...wypływa  Roll Eyes

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 34
  Drukuj  

Skocz do: