calypso
Zainteresowany
|
|
« : Maj 20, 2008, 17:21:33 » |
|
witam przedstawiam wam swoje akwa ,funkcjonuje ok 6 miesięcy. prosze o jakieś opinie i rady i ogólnie co myślicie dane: akwarium:60x30x35 oswietlenie:2x18w(energooszczędne żarówki) podloze:ziemia ogrodnicza,filtus floran,zwirek ceramiczny co2:bimbrownia wlasnej roboty nawozenie:planta gainer-macro(raz dziennie),planta gainer ferro+(raz dziennie),planta gainer classic(przy podmianie wody) podmiana wody:raz w tyg 20% odstana kranowka(24h) parametry wody:hmm.. nie znam nie robie tego temp:27-28st(bez grzalki) fauna: 40-50xneon inessa 3xkirysek karłowaty 3xotosek xxxred cherry flora: cabomba pistia limnophilia polysperma rotala bacopa ludwigia repens jakaś trawka jakaś kryptokorynka egeria densa mech jawajski i coś jeszcze o czym zapomniałem i czego nie znam http://img233.imageshack.us/my.php?imag … 562xa9.jpg http://img88.imageshack.us/my.php?image=s7300561ze6.jpga teraz chciałem wam przedstawić co spłodziłem w sobotni wieczór od tak z nudów wiec akwa wymiary-27x16x19(dł.szer.wys.) zieleninka: mikrozorium ludwigia pistia gałęzatka mech taiwan żyjątka: 10xred cherry http://img78.imageshack.us/img78/4013/domekdlakrewciyb9.jpg
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2010, 14:28:59 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
VEGEtacja
|
|
« Odpowiedz #1 : Maj 20, 2008, 17:25:23 » |
|
trochę za gęsto jak na mój gust, ale bardzo mi się podoba!
|
|
|
|
|
|
|
FishLust
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 20, 2008, 17:34:04 » |
|
Za dużo neonów. Ale akwa b. fajne
|
|
|
|
|
|
|
calypso
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 20, 2008, 17:41:43 » |
|
no niby te 40-50 szt to dużo ale jak sie patrzy na te akwa na żywo to i tak jakoś ich mało :-)
|
|
|
|
|
|
|
jacekpiwo
Stały użytkownik
120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 20, 2008, 18:55:47 » |
|
ale ty tam masz las ale mi sie to nawet podoba
|
|
|
|
|
|
|
calypso
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 20, 2008, 19:05:57 » |
|
no i to jest po sobotniej przycince. taką przycinke robię co sobotę i do kosza lecą 2 garście roślin. i to przy oświetleniu składającym sie z 2 żarówek energooszczędnych philipsa 18w i co2 z bimbrowni własnej roboty(jedna butelka drugiej z czystą wodą nie ma,jest po prostu zbędna tak działa ok. 3miesiecy i wszystko żyje a rośliny lepiej rosną )
|
|
|
|
|
|
|
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 20, 2008, 19:14:01 » |
|
no niby te 40-50 szt to dużo ale jak sie patrzy na te akwa na żywo to i tak jakoś ich mało :-)
40-50 neonów w 63l O zgrozo To za dużo na 112-126l, a co dopiero na 63l. Neonków powinno być 15! Jeśli chodzi o ryby przydenne: musisz zdecydować się na jeden gatunek (np. 5 kirysków lub 5 otosków) Wystrój jest fajny
|
|
|
|
Akwarium 60l
5x neon czarny 6x neon czerwony 1x bystrzyk barwny 1x mieczyk
Mieczyk i bystrzyk ze starej obsady... I atak glonów...
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 20, 2008, 19:31:31 » |
|
Bardzo ładne zarosniete akwa no z tym że za dużo tych neonow .
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
calypso
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 20, 2008, 19:39:21 » |
|
a niby dlaczego albo kiryski albo otoski? jedno z drugim żyje w zgodzie kiryski sa juz dorosłe mają ok3cm smigają po dnie a otoski po szybach i liściach. a co do ilości neonków . wpuść 40 szt do 112l to ich nie znajdziesz. ja sugeruję sie raczej książkami takich autorów jak hans j.mayland gzie na jednego neonka przypada 1-2litrów wody. wiem ze powinno byc do 40 szt ale kupiłem więcej bo były bardzo małe miały ok4-5 miesięcy i brałem pod uwagę to że część zdechnie
|
|
|
|
|
|
|
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 20, 2008, 20:03:20 » |
|
Bo są to ryby stadne i nie ma miejsca dla dwóch stadek
|
|
|
|
Akwarium 60l
5x neon czarny 6x neon czerwony 1x bystrzyk barwny 1x mieczyk
Mieczyk i bystrzyk ze starej obsady... I atak glonów...
|
|
|
Rybcia:)
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 22, 2008, 17:34:30 » |
|
Super akwarium
|
|
|
|
Moje akwarium-45l 6x Pawie oczko(4 samice, 2 samce) 1x Gurami dwuplamy(samiec odmiana niebieska) 1x Platka Mike Mouse(samica) 1x Kirysek spiżowy(samiec) 2x Węgorek ciernisty(para) 1x Zbrojnik niebieski
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec
www.mirekkon.pl
|
|
« Odpowiedz #11 : Maj 22, 2008, 17:57:57 » |
|
calypso: jeśli udaje ci sie utrzymać stabilne parametry (szczególnie NO2 i NO3) wody i nic nie zdycha nie zmieniaj niczego, jest naprawdę pięknie, ja też mam sporo ryb i nie mam problemów ani z glonami ani z parametrami wody, bo mam gęstwinę roślinną z tyłu, moim zdaniem ważniejsze od ilości ryb jest zachowanie równowagi ilość ryb/rośliny ale nie sztuki tylko bujność, swojego czasu kiedy robiłem restart wyrzuciłem sporo roślin tak, że została tylko 1/3 i zaczęły się problemy dopóki nie odrosło bujnie ... niektórzy przesadzają na punkcie przerybienia i piszą bzdury że trzymają 10 neonków w 112l nie licząc czyścicieli, śmieszy mnie szczególnie to że robią z siebie wtedy rasowych akwarystów ) podczas gdy tak naprawdę rezygnują z naprawdę fajnej obsady, którą mogliby mieć, pod warunkiem utrzymania równowagi uważam że 40 szt neonków + czyściciele przy tak zarośniętym akwa spokojnie możesz zostawić życzę sukcesów calypso
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2008, 18:01:38 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
5blue5
Bywalec
Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!
|
|
« Odpowiedz #12 : Maj 22, 2008, 18:29:36 » |
|
Masz przerybiony zbiornik. Zostaw 25-30 neonów resztę oddaj.całkiem ładne akwarium. pozdrawiam
|
|
|
|
Widzew Łódź Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
|
|
|
calypso
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #13 : Maj 22, 2008, 18:45:22 » |
|
calypso: jeśli udaje ci sie utrzymać stabilne parametry (szczególnie NO2 i NO3) wody i nic nie zdycha nie zmieniaj niczego, jest naprawdę pięknie, ja też mam sporo ryb i nie mam problemów ani z glonami ani z parametrami wody, bo mam gęstwinę roślinną z tyłu, moim zdaniem ważniejsze od ilości ryb jest zachowanie równowagi ilość ryb/rośliny ale nie sztuki tylko bujność, swojego czasu kiedy robiłem restart wyrzuciłem sporo roślin tak, że została tylko 1/3 i zaczęły się problemy dopóki nie odrosło bujnie ... niektórzy przesadzają na punkcie przerybienia i piszą bzdury że trzymają 10 neonków w 112l nie licząc czyścicieli, śmieszy mnie szczególnie to że robią z siebie wtedy rasowych akwarystów ) podczas gdy tak naprawdę rezygnują z naprawdę fajnej obsady, którą mogliby mieć, pod warunkiem utrzymania równowagi uważam że 40 szt neonków + czyściciele przy tak zarośniętym akwa spokojnie możesz zostawić życzę sukcesów calypso dzięki za komentarz na razie nie mam zamiaru oddawać żadnych rybek wszystko ładnie pięknie żyje i rośnie,nawet pare dni temu zauważyłem że 2 neonki są dość grube i ganiają się z innymi kolegami może coś z tego wyjdzie. pożyjemy zobaczymy
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec
www.mirekkon.pl
|
|
« Odpowiedz #14 : Maj 22, 2008, 18:52:03 » |
|
w takim stadzie można się pokusić o próbę rozmnożenia ale pamiętaj żeby coś z tego wyszło musisz mieć 10-20 samców żeby pokryły mleczkiem ikrę poza tym przy takim stadku ciężko będzie Ci wychować z ikry cokolwiek, ale próbuj ... powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
|