Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « calypso-63litry neonków + 8 litrów kreweci
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: calypso-63litry neonków + 8 litrów kreweci  (Przeczytany 7869 razy)
calypso
Zainteresowany
**

« : Maj 20, 2008, 17:21:33 »

witam przedstawiam wam swoje akwa ,funkcjonuje ok 6 miesięcy. prosze o jakieś opinie i rady i ogólnie co myślicie

dane:
akwarium:60x30x35
oswietlenie:2x18w(energooszczędne żarówki)
podloze:ziemia ogrodnicza,filtus floran,zwirek ceramiczny
co2:bimbrownia wlasnej roboty
nawozenie:planta gainer-macro(raz dziennie),planta gainer ferro+(raz dziennie),planta gainer classic(przy podmianie wody)
podmiana wody:raz w tyg 20% odstana kranowka(24h)
parametry wody:hmm.. nie znam nie robie tego
temp:27-28st(bez grzalki)
fauna:
40-50xneon inessa
3xkirysek karłowaty
3xotosek
xxxred cherry
flora:
cabomba
pistia
limnophilia polysperma
rotala
bacopa
ludwigia repens
jakaś trawka
jakaś kryptokorynka
egeria densa
mech jawajski
i coś jeszcze o czym zapomniałem i czego nie znam

http://img233.imageshack.us/my.php?imag … 562xa9.jpg

http://img88.imageshack.us/my.php?image=s7300561ze6.jpg

a teraz chciałem wam przedstawić co spłodziłem w sobotni wieczór od tak z nudów
wiec akwa
wymiary-27x16x19(dł.szer.wys.)
zieleninka:

mikrozorium
ludwigia
pistia
gałęzatka
mech taiwan

żyjątka:

10xred cherry

http://img78.imageshack.us/img78/4013/domekdlakrewciyb9.jpg
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2010, 14:28:59 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 20, 2008, 17:25:23 »

trochę za gęsto jak na mój gust, ale bardzo mi się podoba!
FishLust
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 20, 2008, 17:34:04 »

Za dużo neonów. Ale akwa b. fajne Wink
calypso
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 20, 2008, 17:41:43 »

no niby te 40-50 szt to dużo ale jak sie patrzy na te akwa na żywo to i tak jakoś ich mało :-)
jacekpiwo
Stały użytkownik

120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)

« Odpowiedz #4 : Maj 20, 2008, 18:55:47 »

ale ty tam masz las ale mi sie to nawet podoba
calypso
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Maj 20, 2008, 19:05:57 »

no i to jest po sobotniej przycince. taką przycinke robię co sobotę i do kosza lecą 2 garście roślin. i to przy oświetleniu składającym sie z 2 żarówek energooszczędnych philipsa 18w i co2 z bimbrowni własnej roboty(jedna butelka drugiej z czystą wodą nie ma,jest po prostu zbędna tak działa ok. 3miesiecy i wszystko żyje a rośliny lepiej rosną )
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Maj 20, 2008, 19:14:01 »

no niby te 40-50 szt to dużo ale jak sie patrzy na te akwa na żywo to i tak jakoś ich mało :-)
40-50 neonów w 63l Shocked O zgrozo Angry Angry To za dużo na 112-126l, a co dopiero na 63l. Neonków powinno być 15! Jeśli chodzi o ryby przydenne: musisz zdecydować się na jeden gatunek (np. 5 kirysków lub 5 otosków) Wystrój jest fajny
 papa

Akwarium 60l

5x neon czarny
6x neon czerwony
1x bystrzyk barwny
1x mieczyk

Mieczyk i bystrzyk ze starej obsady...
I atak glonów...
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #7 : Maj 20, 2008, 19:31:31 »

Bardzo ładne zarosniete akwa no z tym że za dużo tych neonow Wink.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
calypso
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Maj 20, 2008, 19:39:21 »

a niby dlaczego albo kiryski albo otoski? jedno z drugim żyje w zgodzie kiryski sa juz dorosłe mają ok3cm smigają po dnie a otoski po szybach i liściach. a co do ilości neonków . wpuść 40 szt do 112l to ich nie znajdziesz. ja sugeruję sie raczej książkami takich autorów jak hans j.mayland gzie na jednego neonka przypada 1-2litrów wody. wiem ze powinno byc do 40 szt ale kupiłem więcej bo były bardzo małe miały ok4-5 miesięcy i brałem pod uwagę to że część zdechnie
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Maj 20, 2008, 20:03:20 »

Bo są to ryby stadne i nie ma miejsca dla dwóch stadek

Akwarium 60l

5x neon czarny
6x neon czerwony
1x bystrzyk barwny
1x mieczyk

Mieczyk i bystrzyk ze starej obsady...
I atak glonów...
Rybcia:)
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Maj 22, 2008, 17:34:30 »

Super akwarium Good !

Moje akwarium-45l

6x Pawie oczko(4 samice, 2 samce)
1x Gurami dwuplamy(samiec odmiana niebieska)
1x Platka Mike Mouse(samica)
1x Kirysek spiżowy(samiec)
2x Węgorek ciernisty(para)
1x Zbrojnik niebieski

Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #11 : Maj 22, 2008, 17:57:57 »

calypso: jeśli udaje ci sie utrzymać stabilne parametry (szczególnie NO2 i NO3) wody i nic nie zdycha nie zmieniaj niczego, jest naprawdę pięknie, ja też mam sporo ryb i nie mam problemów ani z glonami ani z parametrami wody, bo mam gęstwinę roślinną z tyłu, moim zdaniem ważniejsze od ilości ryb jest zachowanie równowagi ilość ryb/rośliny ale nie sztuki tylko bujność, swojego czasu kiedy robiłem restart wyrzuciłem sporo roślin tak, że została tylko 1/3 i zaczęły się problemy dopóki nie odrosło bujnie ...

niektórzy przesadzają na punkcie przerybienia i piszą bzdury że trzymają 10 neonków w 112l nie licząc czyścicieli, śmieszy mnie szczególnie to że robią z siebie wtedy rasowych akwarystów Smiley) podczas gdy tak naprawdę rezygnują z naprawdę fajnej obsady, którą mogliby mieć, pod warunkiem utrzymania równowagi

uważam że 40 szt neonków + czyściciele przy tak zarośniętym akwa spokojnie możesz zostawić

życzę sukcesów calypso  papa
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2008, 18:01:38 wysłane przez Mirmil » Zapisane

5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #12 : Maj 22, 2008, 18:29:36 »

Masz przerybiony zbiornik. Zostaw 25-30 neonów resztę oddaj.całkiem ładne akwarium. pozdrawiam  Cheesy

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
calypso
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Maj 22, 2008, 18:45:22 »

calypso: jeśli udaje ci sie utrzymać stabilne parametry (szczególnie NO2 i NO3) wody i nic nie zdycha nie zmieniaj niczego, jest naprawdę pięknie, ja też mam sporo ryb i nie mam problemów ani z glonami ani z parametrami wody, bo mam gęstwinę roślinną z tyłu, moim zdaniem ważniejsze od ilości ryb jest zachowanie równowagi ilość ryb/rośliny ale nie sztuki tylko bujność, swojego czasu kiedy robiłem restart wyrzuciłem sporo roślin tak, że została tylko 1/3 i zaczęły się problemy dopóki nie odrosło bujnie ...

niektórzy przesadzają na punkcie przerybienia i piszą bzdury że trzymają 10 neonków w 112l nie licząc czyścicieli, śmieszy mnie szczególnie to że robią z siebie wtedy rasowych akwarystów Smiley) podczas gdy tak naprawdę rezygnują z naprawdę fajnej obsady, którą mogliby mieć, pod warunkiem utrzymania równowagi

uważam że 40 szt neonków + czyściciele przy tak zarośniętym akwa spokojnie możesz zostawić

życzę sukcesów calypso  papa

dzięki za komentarz na razie nie mam zamiaru oddawać żadnych rybek wszystko ładnie pięknie żyje i rośnie,nawet pare dni temu zauważyłem że 2 neonki są dość grube i ganiają się z innymi kolegami może coś z tego wyjdzie. pożyjemy zobaczymy
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #14 : Maj 22, 2008, 18:52:03 »

w takim stadzie można się pokusić o próbę rozmnożenia ale pamiętaj żeby coś z tego wyszło musisz mieć 10-20 samców żeby pokryły mleczkiem ikrę poza tym przy takim stadku ciężko będzie Ci wychować z ikry cokolwiek, ale próbuj ... powodzenia

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: