Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Czy gupiki są mięsożerne? (nie to nie żart:))
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy gupiki są mięsożerne? (nie to nie żart:))  (Przeczytany 5059 razy)
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« : Maj 21, 2008, 20:53:58 »

Cześć,
Moje pytanie wydaje się głupie a jednak..
Sama nie mam akwarium (miałam w zamierzchłych czasach i popełniłam wszystkie możliwe błędy i nawet więcej - teraz jest mi za to strasznie wstyd) ale może kiedyś marzenie się spełni. Póki co zaglądam na fora oraz do sklepów zoologicznych.Ale do rzeczy:
Ostatnio przeglądałam w zoologicznym karmę tetra guppy (tak chyba się pisze) i na pierwszym miejscu widzę jako składnik... "martwe ryby" Shocked
Co sądzicie o takiej karmie? Od razu wyobraziłam sobie jak pozyskują główny składnik ale pomijając to..czy ma sens karmienie tym rybek?

I drugie pytanie. W sklepie była taka pani z  córeczką. Oglądały welony. Podeszłam i spytałam grzecznie jakie mają akwarium i czy nie potrzebują pomocy w doborze obsady. Pani stwierdziła "Nie wiem jakie, Córeczko pokaż jaką ma szerokość. O. Chcemy rybkę to i tak taka zabawa na chwilę" (cytat) Odradziłam im welonkę i doradziłam gupiki (wzięła "aż"dwa). Teraz zastanawiam się czy dobrze zrobiłam. Może welonka lepiej by się zaaklimatyzowała i przeżyła?(kobieta nie wiedziała czy ma sprzęt)
Oczywiście nie chciala słyszeć o zrezygnowaniu z "zabawy" bo córeczka by się rozpłakała.

Eh..rozpisałam się.Ale w sumie chyba w odpowiednim dziale;)

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Maj 21, 2008, 21:04:13 »

Witaj Wink
W innych karmach dla ryb rakże jednym ze skłdników są ryby i chyba nie ma w tym nic dziwnego?

I drugie pytanie. W sklepie była taka pani z  córeczką. Oglądały welony. Podeszłam i spytałam grzecznie jakie mają akwarium i czy nie potrzebują pomocy w doborze obsady. Pani stwierdziła "Nie wiem jakie, Córeczko pokaż jaką ma szerokość. O. Chcemy rybkę to i tak taka zabawa na chwilę" (cytat) Odradziłam im welonkę i doradziłam gupiki (wzięła "aż"dwa). Teraz zastanawiam się czy dobrze zrobiłam. Może welonka lepiej by się zaaklimatyzowała i przeżyła?(kobieta nie wiedziała czy ma sprzęt)
Oczywiście nie chciala słyszeć o zrezygnowaniu z "zabawy" bo córeczka by się rozpłakała.

Eh..rozpisałam się.Ale w sumie chyba w odpowiednim dziale;)

Wczesniej nie zwracalem uwagi na takie sytuacje ale teraz to mnie to tak drazni ze az sam sie sobie dziwie! Bo dziecko chce coś zywego to mu trzeba kupic podczas gdy wiadome jest ze ta "zabawka" szybko sie dziecku znudzi...   Angry
Piszesz za pani nie wiedziała czy ma sprzęt. Welony potrzebuja dużego akw natomiast można by zrezygnować z grzałki. Gupiki mog mieć mniejszy zbiorniczek ale potrzebna jest im grzałk. Jednak zrowno gupiki jak i welony potrzebuja filtra! Wieć ani gupiki ni welony nie były odpowiednim wyjsciem...
Mogłaś im polecić szklanoryba Wink a nawet kilka Wink. Wytrzymałe są i nie wybredene Wink.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2008, 21:13:08 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Maj 21, 2008, 21:47:16 »

Mnie osobiście te" inne ryby" zaskoczyły, ale cóż..
(Tak tak,wiem w paszach też są inne zwierzęta)
A co do porady..chciałam wybrać po prostu mniejsze zło. Jeśli jest sprzęt to chyba większa szansa że gupiki przeżyją.
Właściwie nie wiem po co się wtrącam, nie jestem panienką ze sklepu z długimi tipsami - co ja tam mogę wiedzieć.
Dziecko chce rybki - ok. Ale mama powinna się wykazać minimum dobrej woli (córeczko,będziesz o mnie dbać?)
Kiedy rodzice kupili mi rybki mówili o odpowiedzialności itp. I tak wszystko poszło źle,ale przynajmniej się starali.
To tyle,dziękuję za odpowiedź.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Maj 21, 2008, 22:35:25 »

Jeśli ten sprzęt jest. Dorosła kobieta a nie wie co ma w akwarium.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
jacekpiwo
Stały użytkownik

120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)

« Odpowiedz #4 : Maj 21, 2008, 23:06:35 »

nie wiem kim jest ta kobieta ze sklepu ale wam coś powiem moja sąsiadka ma 32lata ma 2 synów i ten jeden syn na 8 lat i on od mamy wyciągnie wszystko w sklepie pobawi się 30 min i zniszczy lub wyrzuci oni majom 4tys na życie bez opłat na 4 osoby wiec ta sąsiadka kupuje mu wszystko ostatnio kupili chomika pewnie za tydzien go nie będzie bo pewnie moja sąsiadka go zabije przez przypadek bo ona najdalej to pewnie była dwa razy 50km od domu pod
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Maj 22, 2008, 10:26:13 »

a tydzien go nie będzie bo pewnie moja sąsiadka go zabije przez przypadek bo ona najdalej to pewnie była dwa razy 50km od domu pod
Szczerze mówiac - nie rozumiem  Roll Eyes

VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 22, 2008, 14:25:31 »

ja też nie
driwer88
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Maj 22, 2008, 14:30:35 »

Sorry ale ja też nie można jaśniej

Na razie 36L w przygotowaniu 200L

moje 36L
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=15403.0
VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 22, 2008, 14:31:57 »

ja juz wiem: mieszka kolo niego kobieta, ktora ma dzieci i mało pieniedzy i traktują zwierzęta jak zabawki. nie mozna bylo w ten sposob? : D
driwer88
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Maj 22, 2008, 14:35:08 »

chyba że tak he he. Nie nienawidzę takich ludzi sądzą że jak oni kupili to zwierzę mogą z nim zrobić co chcą a każde zwierze czuje i chce żyć godnie

moje 36L
jacekpiwo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Maj 22, 2008, 16:25:01 »

ona sie na niczym nie zna i takiej nie przepowiesz bo jej synek sie rozpłacze i ona mu to kupi ale mi chodziło o to że ona by nie wiedzała co ma w akwa i pewnie na taką kobietę trafiła arita

ps. 1tys na osobe dla takiej kobiety co nie wie co z kasom zrobić to dużo

pps. ale namotałem
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2008, 16:29:11 wysłane przez jacekpiwo » Zapisane
pepok
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Maj 22, 2008, 16:26:40 »

oni majom 4tys na życie bez opłat na 4 osoby wiec ta sąsiadka kupuje mu wszystko
Chyba chodzi o to, że mają dosyć dużo pieniędzy i nie jest odpowiedzialna. Do tego nie umie się opiekować dziećmi.

Co do tematu, to gupiki są wszystkożerne - jedzą pokarm ogólny, roślinny i żywy.

60l wielogatunkowe

1x Zbrojnik
3x Kirysek Spiżowy
3x Molinezja 1+2
2x Danio
3x gupik
3x Ampularia
jacekpiwo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 22, 2008, 16:32:05 »

tymberdziej że te "ryby" to znaczy odpady pewnie są tanie i wysoko wartościowe
driwer88
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Maj 22, 2008, 21:48:07 »

Mówiąc krótko gupiki zjedzą wszystko co jest zjadliwe i co im się zmieści do pyszczka he he moje uwielbiają larwy komarów super za nimi ganiają

moje 36L
mrociol
Nowy
*

I love Ryby.

« Odpowiedz #14 : Maj 23, 2008, 18:42:19 »

heh nieźle i tak ludzie podchodzą do akwarystyki...  Shocked biedne gupiki Sad

Akwarium 54L:
4 Otoski,
3 Kiryski Panda,
6 Hokejówek,
Bojownik Wspaniały (Nazywa się Kraken.),
10 Neonów Innesa (Nazywam je Bandą Innesa).
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: