Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 ... 7
  Drukuj  
Autor Wątek: Rybki na start  (Przeczytany 15447 razy)
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« : Maj 22, 2008, 15:07:07 »

Jestem początkującym akwarystą. Mam akwarium na 60 litrów za kilka dni jade kupić sobie pierwsze rybki, najprawdopodobniej będą to:
-2 bojowniki 9samiec i samica
-6 glonojadów (parki)
-kilka neonów
-może 1 welon
Czy to dobra kombinacja, czy rybki nie będą sie nawzajem ''konsumować'' lub coś w tym stylu , czy to nie za dużo jak na takie akwarium  Huh Huh Huh Huh Czym je karmić Huh sprzedawca powiedział żebym urozmaicał rybkom pokarm ale nie powiedział jak. Czy żywe rośliny w akwarium są pożyteczne?? Proszę uprzejmie o odpowiedź. Z gury dziekuje
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2008, 22:50:26 wysłane przez Seboos » Zapisane

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
2 Płaszczki Indonezyjskie (impisis muri)
1 Neon Czerwony
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 22, 2008, 15:12:20 »

Welon odpada. Jeśli glonojady to tylko otoski bo cała reszta glonożerców to już nieco większe ryby, dla których Twoje akwarium będzie za małe.
Zestawienie bojowników z neonami jak dla mnie jest kiepskie. Jeśli mają być neony to dla nich fajne byłyby pielęgniczki ramireza.
Moja propozycja - nie mieszaj Azji z Ameryką.

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Maj 22, 2008, 15:18:01 »

Wiataj Wink
Wiec po pierwsze jakie to sa glonojady? Bojowniki mogly by byc z tym ze trzyma sie je w haremach ale nie radze Ci ich kupowac poniewaz w przyszlosci moze bedziesz chcial jakies rybki z ładnymi ogonami i bojownik moze Ci je podgryzac. Welona nie mozesz trzymac ani w 60l ani z tymi rybami poniewaz on preferuje zupelnie inne warunki Wink Zywe roslinki sa jak najbardziej potrzebne ale ta jakie te rosliny mozesz miec zalezy od tego jakie masz oswietlenie. Wink Pozdrawiam Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 22, 2008, 15:26:43 »

Wiataj Wink
Bojowniki mogly by byc z tym ze trzyma sie je w haremach ale nie radze Ci ich kupowac poniewaz w przyszlosci moze bedziesz chcial jakies rybki z ładnymi ogonami i bojownik moze Ci je podgryzac.
Bojownik podgryza płetwy innym rybom? Dziwne... ja zawsze myślałem że to przeważnie bojownik jest tym często obgryzanym.... Roll Eyes
Wydaje mi się że kolega Grajewiak nabił kolejnego posta i przy okazji wprowadza innych w błąd... Roll Eyes

VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 22, 2008, 15:27:40 »

jeśli podobają ci się bojowniki, kup 1 samca i 2 samice. nie wiem, anrd, dlaczego nie podobają ci się bojki z neonami. nie powinny się sobą specjalnie interesować, chociaż w ramach zachowania biotopu zamiast neonów ja dałabym stadko razbor klinowych - też śliczne rybki. z glonojadów, broń boże nie kupuj zbrojników, do tego akwarium nawet jeden się nie nadaje. otoski są fajne. poza tym, nie myślałeś o kiryskach? sympatyczne i w miarę bezproblemowe. co do pielęgniczek ramireza, ciężko będzie - co prawda nie są strasznie wymagające, ale wypadałoby mieć ustabilizowane warunki w akwarium, a nie jestem pewna, czy bedziesz je w stanie zapewnić. welon na pewno nie.
dla takiej obsady z powodzeniem nadają się pokarmy gotowe, płatki, granulki, tabletki. co jakiś czas podawaj im, oprócz mięsnych też roślinne - możesz wrzucić rybom do wody wygotowany liść sałaty albo marchewkę, kalafiora, cokolwiek. mogą być oczywiście żywe - ale trochę z tym zachodu, albo mrożone, o ile lubisz trzymać robale w lodówce Wink żywe rośliny muszą być. poszukaj takich, które nie wymagają specjalnych warunków, może oprócz tradycyjnych moczarek, zwartek i żabienic bedziesz mieć mchy?
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 22, 2008, 15:32:15 »

nie wiem, anrd, dlaczego nie podobają ci się bojki z neonami. nie powinny się sobą specjalnie interesować, chociaż w ramach zachowania biotopu zamiast neonów ja dałabym stadko razbor klinowych
Chodzi o parametry wody. Neony świetnie czują się w temp. 25C a dla bojka to może być troszkę za mało. Poza tym bojek w twardej wodzie o wyższy pH (7,2-7,4) czuje sie nieźle a neonki już nie bardzo.
A co do zestawu bojek + razbory - świetny pomysł  Good !

VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 22, 2008, 15:33:44 »

masz rację, nie pomyślałam.
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #7 : Maj 22, 2008, 15:45:18 »

Bardzo dziękuje. Ale nadal nie wiem czy glonojadki będą żyć w ''symbiozie'' z resztą rybek. Moim pierwszyn celem jest rozmnazanie rybek może i tu mi doradzicie.

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
1 Neon Czerwony
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #8 : Maj 22, 2008, 15:48:06 »

Jak zmieniać i łatwo ustalić twardość wody w aqua??

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
1 Neon Czerwony
VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Maj 22, 2008, 15:49:19 »

do rozmnożenia rybek bedziesz potrzebował mniejszego akwarium tarliskowego, w innym przypadku przy dużej dozie szczęścia przeżyją ci po 2-3 sztuki z miotu... a glonojad bedzie ci zyl w zgodzie z innymi rybami. otosek : )

na twardość wody są testy do kupienia w każdym akwarystycznym. poczytaj na forum jest temat o parametrach wody, tam wszystko bedzie
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #10 : Maj 22, 2008, 15:52:42 »

Aha. hmm a co daje takie drugie aqua. Inne ryby będą jadły narybek cz chodzi o filtr??

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
1 Neon Czerwony
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #11 : Maj 22, 2008, 15:53:51 »

Jak wyczuć momęt kiedy należy przełożyć samca i samice do drugiego zbiornika ??

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
1 Neon Czerwony
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #12 : Maj 22, 2008, 15:54:22 »

Z/W ide na spacer

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
1 Neon Czerwony
VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Maj 22, 2008, 15:56:18 »

nie pisz posta pod postem
nie da się odchować narybku w ogólnym. po pierwsze, inne ryby zeżrą ikrę, po drugie, jeśli coś zostanie, zeżrą wykluty narybek. a o co chodzi z tym filtrem? mam nadzieje ze masz filtr w tym 60l? i ze to akwa juz troche stało z włączonym filtrem? z tym przekładaniem, zależy o jaki gatunek ci chodzi. na ogół jednak widac, czy samica ma ikrę - czy jest gruba, i ryby mają pewne określone zachowania. czasem można tarło wywołać - czyli ty rządzisz.
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2008, 15:58:03 wysłane przez VEGEtacja » Zapisane
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #14 : Maj 22, 2008, 17:13:54 »

Ja k wymusić tarlo na glonojadach i bojownikach??? Tak Aqua kupiłem wczoraj i pochodziło troche z filtrem ale zapomniałem zabrać żwirku(zostawiłem go na podłodze w sklepie bo sie zapomniałem) czy przez to będę musiał poczekać (licząc od jutra gdy wsypie żwirek) następne 2-3 dni by aqua sie uzdatniło czy moge jutro smiało zakupić pierwsze rybki??? A i jeszcze jedno słyszałem o chorobach rybek. Są taki kture zdażają sie często u początkujacych , popzez niewiedzę?? Jesli tak to jakie i jak temu zapobiegać???

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
1 Neon Czerwony
Strony: [1] 2 3 ... 7
  Drukuj  

Skocz do: