Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7
  Drukuj  
Autor Wątek: Rybki na start  (Przeczytany 15452 razy)
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #30 : Maj 23, 2008, 07:34:57 »

Nie wim jak usówa się posty. Ale za to mam nastepne pytanie: Mam filtr z gąbeczką (z dużymi otworami) i węglem aktywnym , czy powinienem wymienić gąbeczkę na gestrzą ?? ?? ?? Do filtra dostałem 2 końcówki :deszczownię i klasyczny , kturej końcówki lepiej i kiedy uzywać?? ?? ??

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
2 Płaszczki Indonezyjskie (impisis muri)
1 Neon Czerwony
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #31 : Maj 24, 2008, 13:54:51 »

W poniedziałek mam zamiar wpuścić pierwsze rybki , czy do tego czasu mam podmienić wodę?? (jest ona mętna-nie za mocno ale jest i pływają w niej drobinki kużu i czasem nawet włosy mojego psa.

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
1 Neon Czerwony
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #32 : Maj 24, 2008, 14:43:23 »

W poniedziałek mam zamiar wpuścić pierwsze rybki , czy do tego czasu mam podmienić wodę?? (jest ona mętna-nie za mocno ale jest i pływają w niej drobinki kużu i czasem nawet włosy mojego psa.
Wody nie podmieniaj jeszcze. Kiedy zalales akwa?

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #33 : Maj 24, 2008, 14:48:39 »

W środe

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
1 Neon Czerwony
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #34 : Maj 24, 2008, 16:39:32 »

Mozna karmić rybki okruszkami od chleba

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
1 Neon Czerwony
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #35 : Maj 24, 2008, 17:20:34 »

Kiedyś (jak byłem mały), mieliśmy nieduże aqua 20-30 litrów a w nim : 3 gurami około 7,9,10 cm nie wiem jakie wiem że niebiesko/morskie i sumika około 11 cm. co 2 tygodnie mama odławiała wszystkie rybki i wysypywała wszystka z aqua (za podłoże służyły nam zwykłe kamienie) aqua dokładnie czyściła szczoteczką razem z większymi kamieniami (mniejsze/te z dna płukała. Po czym napełniała aqua zwykłą/przegotowaną wodą bez jakichkolwiek dodatków po czym wpuszczała rybki. Bez żadnego dojrzewania bez żadnych azotanów i twardości. Żadna rybka nawet przez chwile nie zachowywała się podejrzanie bądź coś w tym stylu. Zawsze miały apetyt i pływały żywo. Według mnie to jest po prostu sprawa wytrzymałości i zachartowania rybek. A jesli jusz czekać na te bakterie to jeśli chce sie wpuścić jakieś słabe bądź nieprzyzwyczajone do naszych warunków rybki. Taka jest moja opina.

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
1 Neon Czerwony
jacekpiwo
Stały użytkownik

120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)

« Odpowiedz #36 : Maj 24, 2008, 17:34:33 »

weś nie pisz posta pot postem bo to mnie denerwuje i takie są zasady
Ula
Zainteresowany
**

Moja pSinka:)

« Odpowiedz #37 : Maj 24, 2008, 19:53:13 »

Kiedyś (jak byłem mały), mieliśmy nieduże aqua 20-30 litrów a w nim : 3 gurami około 7,9,10 cm nie wiem jakie wiem że niebiesko/morskie i sumika około 11 cm. co 2 tygodnie mama odławiała wszystkie rybki i wysypywała wszystka z aqua (za podłoże służyły nam zwykłe kamienie) aqua dokładnie czyściła szczoteczką razem z większymi kamieniami (mniejsze/te z dna płukała. Po czym napełniała aqua zwykłą/przegotowaną wodą bez jakichkolwiek dodatków po czym wpuszczała rybki. Bez żadnego dojrzewania bez żadnych azotanów i twardości.

Masz się czym chwalić. Ja bym sie wstydziła na forum takie rzeczy wypisywać.

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #38 : Maj 24, 2008, 20:05:24 »

Czytałaś wszystko?? Jeśli nie to przeczytaj bo właśnie dyskutujemy wo sprawie dojrzewania aqua. I podałem  przykład by podważyć tezę że rybki zdychają w niedojrzałym aqua.

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
1 Neon Czerwony
calypso
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #39 : Maj 24, 2008, 20:15:08 »

kiedyś ładnych pare naście lat temu to nikt nie wpuszczał ryb gdy zbiornik dojrzeje. nalało sie wody a po 3 godz sie wpuszczało rybki. teraz czasy sie zmieniły to dojrzewanie to kwarantanny to inne jakieś moczenia roślinek w środkach dezynfekujących. w sumie ja zakładając swój zbiornik rok temu wpuściłem ryby po 24 godz tak żeby woda nie była schlorowana i nic nie zdechło,być może że były to gupiki  Shocked. ja to jestem ciekawy czy ta woda w sklepach akwariowych jest "dojrzała" bo z tego co wiem w kilku sklepach to sie leje wode z kranu i do tego jakieś uzdatniacze i rybki po 2 godz są już wpuszczane
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2008, 20:19:26 wysłane przez calypso » Zapisane
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #40 : Maj 24, 2008, 21:18:35 »

no ni po 20-39 rybek sie wpuszcza i żyją im w tych aquariach. Ja terz dodałem uzdatniacza i mam zamiar mimo wszystko wpuścić rybki w pomiedziałek.

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
1 Neon Czerwony
Ula
Zainteresowany
**

Moja pSinka:)

« Odpowiedz #41 : Maj 24, 2008, 22:03:29 »

Owszem czytałam. To, że Twoje nie zdechły nie oznacza, że jest wszystko ok.Tobie nie zdechły, za to komu innemu zdechną.  Napewno nie jest to wzór do naśladowania.
kiedyś ładnych pare naście lat temu to nikt nie wpuszczał ryb gdy zbiornik dojrzeje: kiedyś nie było dostępu do tylu środków masowego przekazu co teraz, nie było internetu.Wiedza o akwarystyce była znikoma, prawie zerowa. Akwarystyka ciągle się rozwija.Ciągle dowiadujemy się o jakiś nowo odkrytych gatunkach, ciągle poznajemy wymagania naszych ryb. Dlatego też wiedzę tę należy stale, na bieżąco uzupełniać, a nie stać w miejscu.

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
calypso
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #42 : Maj 24, 2008, 22:42:53 »

no przecież nie napisałem żeby robić tak jak ja. po prostu napisałem że wielu akwarystów to pomija a to co jest w necie to nie wiem ile jest prawdy
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #43 : Maj 25, 2008, 08:46:52 »

PODAŁEM TYLKO PRZYKŁAD Nie mówię że to jest dobre tylko że kiedyś tak robiono i rybki żyły. A np. jaga czeka tak długo na rybki i jest załamana że po tak długim czasie nie może ich nadal wpuścić i ja podzielam jej zdanie. Wink

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
1 Neon Czerwony
jacekpiwo
Stały użytkownik

120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)

« Odpowiedz #44 : Maj 25, 2008, 11:55:46 »

lepiej poczekać ten miesiąc a nie potem wyławiać rybki martwe
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7
  Drukuj  

Skocz do: