Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prośba o pomoc w badaniach...  (Przeczytany 1498 razy)
mewiik
Stały użytkownik

« : Maj 22, 2008, 18:01:04 »

Witam.
Nie wiedziałem za bardzo w którym miejscu umieścić ten wątek, dlatego zdecydowałem się napisać go tu (jeżeli źle zrobiłem to proszę go przenieść w odpowiedzie miejsce Smiley)
A teraz do rzeczy. Mam do Was wielką prośbę, gdyż potrzebuję pomocy bardziej doświadczonych akwarystów.....i zacznę może od początku.
Zaczynam przygotowywanie pracy badawczej na konkurs biologiczny i chciałem w niej zbadać wpływ stężenia jonów NO3- na wzrost i rozwój narybku. Mam tylko kilka pytań, gdyż nie wiem jak rozwiązać pare kwesti, mianowicie:
1) Czy jest możliwe ustalenie równowagi biologicznej w akwarium o pojemności 18l;
2) W jaki sposób utrzymać stężenie jonów NO3- na mniej więcej stałym poziomie, bo obawiam się że same podmiany wody nie wystarczą, a może są jakieś inne sposoby;
3) Jakie stężenie jonów NO3- (jaki zakres) jest nieszkodliwy dla narybku (czy różni się od optimum dla dorosłych ryb);
Narazie to by było na tyle, bo to są te kwestie które mnie najbardziej nurtują. Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc bo jest to dla mnie naprawdę ważne.
Pozdrawiam.

Akwarium 200l, obsada:
6x Cleithracara maronii, 2x Poecilia sphenops, 5x Corydoras paleatus, 2x Ancistrus dolichopterus, 2x Acanthopsis choirorhynchus;
Akwarium 45l, obsada:
47x Poecilia sphenops (mini), 3x Caridina babaulti;
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 26, 2008, 08:21:09 »

1) Tak
2) Poprzez odpowiednie sterowanie nawożeniem i podmianami. Jeśli tam będą żywe stworzenia będące producentami azotu - doświadczalnie sprawdzić jak taka obsada ma się na poziom NO3 i częstotliwość podmian ...
3) Jaki poziom jest bezpieczny ... trudno powiedzieć ... Jedne są bardziej wrażliwe inne mniej. Co do wpływu na narybek - na pewno ma ... Dla przykładu paletki przy wysokim NO3 (ogólnie przy wysokim poziomie azotu) karłowacieją, tudzież ich wzrost jest zatrzymany. Sukces hodowlany przy paletkach to dobre karmienie i jak najniższy poziom NO3

Mam nadzieję, że troszkę pomogłem - powodzenia w doświadczeniu Smiley

Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Maj 26, 2008, 21:14:00 »

1) Tak
2) Tylko jeśli chodzi o narybek w akwarium bez podłoża wyposażonym jedynie w niezbędne urządzenia techniczne.
Grzałka, filtr. Wtedy duże podmiany wody są wystarczające plus wkład filtra traktowany tylko i wyłącznie jako czyszczenie mechaniczne a nie biologiczne. W przypadku biologicznym tamtejsza flora bakteryjna będzie można powiedzieć, produkować NO3 a pierwszym i zasadniczym celem jest wyeliminowanie nadmiaru azotu już w formie amoniaku gdyż brakuje w akwarium reduktorów form azotu jakimi z reguły są rosliny.
3)Kiedy znajomy hodowca w 160 litrach wychowywał średnio 500 gupików robił regularne podmiany wody, sprzątanie dna i czyszczenie z osadu wszystkich szyb a dwa gąbkowe filtry płukał w wodzie z podmian by uchować bakterie miał co prawda bardzo niski poziom amoniaku i azotynów ale poziom NO3 wynosił ponad 50mg/L.(zbyt małe podmiany wody na raz)
Samym gupikom jak się okazało w ogóle nie przeszkadzało to w osiąganiu ładnych rozmiarów przez choćby samce.
Jednak dopóki były karmione sztucznymi i mrożonymi pokarmami nic się nie działo. Podanie pierwszego wiosennego pokarmu
w postaci żywego planktonu juz po kilku dniach powodowało objawy róznych chorób z reguły atakujących powierzchnię ciała.
Ocierania się, chwiejne ruchy i mglisty nalot na ciele.leczenie przynosiło efekty tylko do faktu ponownego podania żywego pokarmu. Historia znów się powtarzała.Jeszcze bardziej wrażliwe były mieczyki. Jednakże ryby o których mozna spotkać wzmianki że nie potrzebują zbyt świerzej wody nie chorowały w ogóle mimo tego samego pokarmu i warunków.
To były labiryntowce takie jak: Gurami dwuplame i mozaikowe, bojowniki, wielkopłetwy wspaniałe.
Sam poziom NO3 nie wpływał negatywnie na wzrost i dojrzewanie gupików i mieczyków natomiast niepokojący poziom azotynów o amoniaku nie wspominając powodował szybkie karłowacenie samców obu gatunków i ich dojrzewanie.
Z pewnym zastrzeżeniem pokusiłbym sie o teorię że szczególnie wrażliwe na wysoki poziom NO3 są gatunki z wód miekkich a w mało żyznych więc szybką reakcją jest karłowacenie narybku. Jednakże udomowienie takiego skalara i neona innesa powoduje że i te gatunki znoszą obecnie większe koncentracje.
Z kolei ryby z wód twardych a więc żyznych są bardziej tolerancyjne do samego NO3 gdy stopniowo wzrasta jego stężenie w wodzie. Żyworodne jako najlepszy wizualnie przykład reagują karłowatymi samcami głównie przy wczesniejszych postaciach azotu warto mieć jednak na uwadze że stopniowo przystosowane do sporego stęzenia NO3 reagują bardzo zle kiedy wpuści się je nagle do wody całkowiecie świerzej. Jest to przyczyną masowych padnięć tych ryb gdy od hodowcy trafiają do hurtowni lub sklepu. Każdy się co prawda zarzeka że ma ciągle świerzą wodę jednak nie wnikając czyja wina ich reakcja z wody "starej" nagle na świerzą lub odwrotnie powoduje niejednokrotnie wielkie straty wśród ryb.

Ichtiolog to by się pewnie za głowę złapał po tych wypocinach. Grin
Ale tyle z samej praktyki wiem na pewno. Więcej nie umię na razie. Wink
mewiik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 30, 2008, 19:26:28 »

Bardzo, bardzo wam dziękuję za naprawdę wyczerpujące wypowiedzi. Jednak nie mogę zrobić tej pracy, gdyż organizatorzy zastrzegli sobie zakaz wukonywania badań na zwierzętach kręgowych Sad
Jestem strasznie załamany tym faktem bo już bardzo długo myślałem nad tą pracą, a tu niestety....no ale trudno. Będęmusiał wymyśleć coś innego.
Jeszcze raz Wam dziękuję.
Pozdrawiam.

Akwarium 200l, obsada:
6x Cleithracara maronii, 2x Poecilia sphenops, 5x Corydoras paleatus, 2x Ancistrus dolichopterus, 2x Acanthopsis choirorhynchus;
Akwarium 45l, obsada:
47x Poecilia sphenops (mini), 3x Caridina babaulti;
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: