TomajX
Stały użytkownik
Poznań
|
|
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 02, 2008, 06:37:12 » |
|
u mnie do chłodzenia wody zawsze sprawdza sie stara niezawodna butelka z zamrożoną wodą (w sumie to krótkotrwały efekt ale zawsze sie sprawdza)
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
|
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 02, 2008, 08:12:39 » |
|
Fish już nie pamiętam co i jak jak to leci ale ja mam stateczniki poza akwarium a moje świetlówki grzeją jak piekarnik A i pracuje w układzie zalecanym przez producenta Fakt faktem temat dotyczy pozbycia sie nadmiaru ciepła
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 02, 2008, 08:38:09 » |
|
Czyli jesli swietlówka ma sprawność 20% to 10% energi zamieniane jest na światło czyli zostaje 40W jednak z prostych wyliczen ( biorąc pod uwage prąd płynący przez dławik i jego impedancje można policzyć ze to własnie na nim wytwarza się około 75% całej mocy czyli dla swietlówki zostaje tylko 5% . A więc najlepszym sposobem na obniżenie temperatury pod pokrywą było by [przedłuzenie kabli ze swietlówki i wyciągnięcie dławików poza akwa .
Ja swoje stateczniki mam elektroniczne, które niewiele się grzeją i są poza akwa a i tak jest straszny gorąc w akwa. Po prostu T5 nieźle grzeją. Zgodzę, sie że w standardowej obudowie, gdzie stateczniki są "wewnątrz" to oczywiście grzanie statecznika (konwencjonalnego) ma dodatkowy wpływ. A co do wydłużenia przewodów - tak, ale nie mogą byc za długie ... (przynajmniej przy elektronicznych) Jedno muszę powiedzieć, że przy T8 da się jeszcze wytrzymać, ale przy T5 będę musiał jednak chyba włożyć wiatraki ...
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
|
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 02, 2008, 08:44:11 » |
|
Ostatnio mnie zainteresowało rozwiązanie Argusa na HQI płaszcz wodny który odbiera ciepło jak by tak do t8 i t5 hmmm i ciepła by było mniej i bez dmuchania by się obyło Trzeba to sprawdzić jak oni to rozwiązali
|
|
|
|
|
|
|
VEGEtacja
|
|
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 02, 2008, 14:53:54 » |
|
Nie wiem czy ma to jakieś zastosowanie tutaj, ale kiedyś wykonywałem pewne doświadczenie z mierzeniem temperatury powietrza nasyconego i nienasyconego. Polegało to mniej więcej na tym, że mierzyło się temperaturę na 2 termometrach z tym, że jeden owinięty był mokrą szmatką. Termometr suchy wskazywał temperaturę otoczenia natomiast mokry temperaturę niższą od temperatury otoczenia. Może by się wypowiedział ktoś kto jest dobry z termodynamiki i rozwiał moje wątpliwości. Pamiętam, że przyczyną niższej temperatury wskazań termometru mokrego był fakt, że woda na skutek różnicy ciśnień cząstkowych pary wodnej odparowywała z termometru i ochładzała go poniżej temperatury powietrza nienasyconego (temp otoczenia)
mokry termometr wskazuje niższą temperaturę, ponieważ woda która na nim jest paruje, a parując pochłania bardzo dużo energii, więcej niż w prostym bilansie cieplnym. a tutaj wniosek mógłby być taki, że im większa powierzchnia wody, która mogłaby parować, tym większa jest zmiana temperatur, ale biorąc pod uwagę wymianę wody, skraplanie pod pokrywą, to, że im większa temperatura wody, tym szybciej paruje i inne pierdółki, wyjdzie nam wartośc minimalna, czyli do zupełnego pominięcia.
|
|
|
|
|
|
|
jacekpiwo
Stały użytkownik
120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)
|
|
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 03, 2008, 15:57:43 » |
|
przypominam też że samo światło też grzeje przykładem jest ziemia to swiatło daje nam ciepło a tym bardziej prostopadły kat padania tym cieplej
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 03, 2008, 20:00:24 » |
|
przypominam też że samo światło też grzeje przykładem jest ziemia to swiatło daje nam ciepło a tym bardziej prostopadły kat padania tym cieplej
Jakie swiatlo masz na mysli? Te ze świetłowek?
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
VEGEtacja
|
|
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 03, 2008, 20:01:59 » |
|
to troche inaczej, swiatło jest wynikiem grzania bardziej niż grzanie jest wynikiem swiecenia.
|
|
|
|
|
|
|
Pietia
Nowy
|
|
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 19, 2008, 15:49:48 » |
|
ja mam pewien pomysl odnosnie chlodzenia waszych akwariow ( nie narazajac sie na wilgoc etc )
wymagania :
pompka zewnetrzna ..... do jednego z wezy ( najlpiej zasysowego ) podlaczamy chlodnice z samochodu .... czyli przecinamy wezyk na 2 i wlaczamy do obiegu chlodnice .... dobrze jaby byla miedziana i nowa ( nyska, zuk ) .... na chlodnice dajemy 2 wentyle @ 5V i jest sporo chlodniej
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
|
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 19, 2008, 15:58:16 » |
|
miedz i ryby katastrofa zły pomysł
|
|
|
|
|
|
|
skalar76
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 19, 2008, 17:48:03 » |
|
może ja podsune inny pomysł, bo aktualnie w firmnie nad tym pracują są to mianowicie ogniwa peltiera (czy jakoś tak) z tym że z drugiej strony produkują one też ciepło, więc od strony zimnej zetknąć z akwarium wężem od kanistra, kwestia wymyślenia czegoś a z drugiej strony wiatrak od pcta może zadziała
|
|
|
|
|
|
|
dolores
Nowy
|
|
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 19, 2008, 21:33:54 » |
|
Ja kupiłam wkłady do lodówki turystycznej (2zł sztuka)>Zasada ta sama co z butelką wody z zamrażalnika ,schładza idealnie .Wadą jest wymienianie wkładu co parę godzin ,ale za to proste i tanie
|
|
|
|
|
|
|
Pietia
Nowy
|
|
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 26, 2008, 20:37:52 » |
|
miedz i ryby katastrofa zły pomysł
mozna zastosowac aluminium , stal ( np kaloryfer ) , cos co nie powoduje problemu dla rybek
|
|
|
|
|
|
|
skalar76
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 26, 2008, 21:22:20 » |
|
stal to chyba jeszcze gorszy pomysł to przecież koroduje
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 27, 2008, 17:20:39 » |
|
Ja kupiłam wkłady do lodówki turystycznej (2zł sztuka)>Zasada ta sama co z butelką wody z zamrażalnika ,schładza idealnie .Wadą jest wymienianie wkładu co parę godzin ,ale za to proste i tanie
Moim zdaniem najlepszy i najtańszy pomysł,ewenualnie jak ktoś ma smykałkę do majserkowania to wentylatorki od kompa też są dobre
|
|
|
|
|
|
|
|