Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « czy można hodować bojownika z krewetkami.??
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czy można hodować bojownika z krewetkami.??  (Przeczytany 4875 razy)
nic_ram2
Zainteresowany
**

« : Maj 22, 2008, 20:56:21 »

czy można hodować bojownika z krewetkami.??
albo w akwarium ogólnym?
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Maj 22, 2008, 21:01:54 »

Rozumiem ze masz dwa akwa tak? Jedno z krewetkami a drugie ogolne? Więc podaj obsade tego ogolnego zbiorniczka Wink.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
nic_ram2
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 23, 2008, 06:11:36 »

tak mam akwarium 25l (z krewetkami) i 112 litrów ogólne
112l:
- kiryśnik czarnoplamy
- molinezje
- gupiki
-kiryski
- p. ramirezy
- otoski
-neonki
- platki
ślimaki: ampularie i zatoczki
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 23, 2008, 11:49:30 »

Wydaje mi się, że akwa ogólne nie bardzo nadaje się dla bojownika, gupiki to nie jest dobre dla niego towarzystwo, mógłby je pokiereszować. Na temat neonów są różne opinie, wiele osób również odradza je jako towarzystwo dla bojka.

W tych 25l jakie masz krewetki?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 23, 2008, 12:40:38 »

Według mnie pytanie należy rozbić na poniższe:

Czy bojownik nadaje się do akwarium ogólnego - według mnie tak, o ile nie masz zbyt agresywnych ryb (w stylu brzanki, choć przyznam się że zastanowiłbym się nad wpuszczeniem bojownka do pielęgniczek ramireza).

Czy krewetki do ogólnego - według mnie tak ALE! akwarium musi mieć dużo kryjówek, w których krewetki się pochowają. W moim przypadku rajem dla krewetek jest nadwódka i wnęki w korzeniach. Musisz mieć jednak świadomość, że krewetki w ogólnym raczej nie będą elementem dekoracyjnym (na skalę tego co można osiągnąć w akwa "bardziej" dedykowanym) - tzn. zdarza się zobaczyć pojedyncze egzemplarze żerujące ale raczej siedzą po kątach lub w ukryciu. Nie wiem jak zachowują się molinezje ale z Twoich ryb znowu "problematyczna" mogą okazać się ramirezki (u mnie są raczej neutralne ale zdarza im się też polować na krewetki). Niemniej jednak widok tych pojedynczych egzemplarzy wart jest ryzyka - dlatego jeżeli masz zarośnięte (choć częściowo) akwa ogólne to polecam krewetki Smiley.

Bojownik vs krewetki - wydaje mi się, że nie ma przeciwskazań ale nie mam doświadczenia
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 23, 2008, 14:35:35 »

Ogólnie oczywiście bojownik może mieszkać w akwarium ogólnym, wszystko zależy bowiem od obsady. Należy jednak zwracać uwagę nie tylko na to, żeby nie było ryb, mogących podgryzać bojownika (np. brzanki), ale tez takich, które to bojownik mógłby atakować (np. gupiki, ze względu na długie, kolorowe ogony).

Co do krewetek i bojownika - bojownik jest rybą drapieżna i małe krewetki może traktować jak pokarm, czytałam tez i o przypadkach atakowania przez bojowniki większych sztuk. Może to się skończyć po pierwsze eksterminacją krewetek, po drugie, zadławieniem bojownika. Wiele zależy od charakteru konkretnej rybki, ale żeby zminimalizować ryzyko, należy zapewnić krewetkom dużo dobrych kryjówek. I raczej wpuszczać do akwarium najpierw krewetki, a bojownika dopiero po kilku dniach.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
mrociol
Nowy
*

I love Ryby.

« Odpowiedz #6 : Maj 23, 2008, 18:18:14 »

Wydaje mi się, że akwa ogólne nie bardzo nadaje się dla bojownika, gupiki to nie jest dobre dla niego towarzystwo, mógłby je pokiereszować. Na temat neonów są różne opinie, wiele osób również odradza je jako towarzystwo dla bojka.

W tych 25l jakie masz krewetki?

ja wręcz doradzam neonki do bojka mam w akwa 10 neonków innesa i bojka, i obie strony się nawzajem ignorują. bojownik zachowuje się jakby ich w ogóle nie widział, neonki też.. moim zdaniem raczej nic sobie nie zrobią...

Akwarium 54L:
4 Otoski,
3 Kiryski Panda,
6 Hokejówek,
Bojownik Wspaniały (Nazywa się Kraken.),
10 Neonów Innesa (Nazywam je Bandą Innesa).
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #7 : Maj 23, 2008, 18:47:12 »

ja wręcz doradzam neonki do bojka mam w akwa 10 neonków innesa i bojka, i obie strony się nawzajem ignorują. bojownik zachowuje się jakby ich w ogóle nie widział, neonki też.. moim zdaniem raczej nic sobie nie zrobią...
Potwierdzam Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
nic_ram2
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 25, 2008, 21:14:53 »

bojownik chwyta neony za ogon i szarpie. ponad 10/25 neonów nie ma ogonów.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 25, 2008, 21:20:50 »

bojownik chwyta neony za ogon i szarpie. ponad 10/25 neonów nie ma ogonów.
Chyba nie ma na to okreslonej reguly. Jeden jest agresywny inny wrecz lekliwy Wink U mnie bojek nawet nie spojrzy na gupiki ze o neonach nie wspomne a komus innemu moze wymordowac poł obsady  Grin

GG 12591627

160l na ziemi!
MaTii
Stały użytkownik

kocham te hobby

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 26, 2008, 07:57:00 »

ja miałem bojka co z małymi rybkami 1,5 cm pływał i nic nie mówił ale teraz mam takiego co nawet mieczyka 5 cm goni ;/ pokiereszował ogonek ramirezce a neonki to jak wpuściłem 10 po nocy było już tylko 7 neonki dałem koledze a bojka mam u babci w akwa 25 l

112l
Obsada:
-1+1 mieczyki (5 małych 2,cm ;P)
-2+2 Ramirezki
- 6 kirysek spiżowy
1+1 prętnik karłowaty
1 kosiarka
nic_ram2
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 27, 2008, 14:15:50 »

a czym różni się charakter bojownika trzymanego w kubku od trzymanego w akwarium?
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 27, 2008, 18:37:17 »

a czym różni się charakter bojownika trzymanego w kubku od trzymanego w akwarium?
A to ma jakies znaczenie?

GG 12591627

160l na ziemi!
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 30, 2008, 09:25:10 »

Ma znaczenie. Te trzymane w akwariach, są przyzwyczajone do towarzystwa innych ryb, przez co są mniej agresywne i zadziorne w stosunku do reszty obsady.
Mój bojek pochodzący z kubka raz że był bardzo zestresowany większym akwarium, dwa dobrał się gupikom do ogonów - teraz już wszystko jest w porządku.
Myślę, że gdyby bojek był z akwa - takich problemów pewnie uniknąłbym na początku.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: