Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « DonMoney - 240L - Wielogatunkowe.
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: DonMoney - 240L - Wielogatunkowe.  (Przeczytany 6869 razy)
DonMoney
Nowy
*

« : Maj 25, 2008, 17:53:45 »

Akwa 240L - Wielogatunkowe

Wysokosc: 50
Dlugosc: 100
Szerokosc: 50
(PROFILOWANE)

Oswietlenie:
Oryginalne w pokrywie, 2x30W, jedna daje swiatlo biale droga zoltawe.

Filtry:
1. FanFilter plus (FAN-1) AquaEl (320l/h)
2. TurboFilter 650 AquaEl (650l/h) Filtr z pojemnikiem biologiczno-chemicznym + filtr gąbkowy.

Ogrzewanie:
Elite 300W z termostatem.

Co2:
Bimbrownia wedlog planow z tego forom.

Podloze:
Piach i zwir.
Od strony lewej do polowy akwa wysypany piach, od polowy do strony prawej zwir.

Parametry wody:
Wyniki z testu wody: No3 - ok 25
No2 - 0
Gh - 10
Kh - 10
Ph - 7,5
Testy marki AQUAEL ACTI TEST.

Obsada:
(4rybki) Parka Maylandia emmiltos (Red Top Zebra) z Maylandia emmiltos (Red-Red Zebra), parka uchowała sobie potomstwo, zycie chcialo ze ze wyszlo z tego to co z rodzicow czyli prawdopodobnie parka red-red i red top.

(4rybki) Parka Pielegnic Zebr ktora rowniez uchowala potomstwo i tez samca i samice.

3xBocja wspaniała

2xPyszczak zlocisty, nazywany czasami Bananowcem.
1xBrzanka rekinia.
3xGlonojad  (2xAncistrus 1xmultiradiatus)
1xRak niebieski.

Info:
Łacznie rybek plywa 17 wszystkie sa jeszcze stosunkowo mlode.
Po dnie zasuwa sobie jeszcze maly raczek niebieski, dokladnej nazwy nie znam.
Nie znam takze nazw roslinek, ktorych jest lacznie 5, w tym 2niestety sztuczne.
Dno akwarium jest w pewnym sensie 2biotopowe, od lewej strony do polowy jest wysypany piach, od polowy do strony prawej wysypany jest zwir.
Dekoracja jak na zdjeciach
Jesli chodzi o to czy mam jakies problemy ze zbiornikiem, to jak narazie zauwazylem ze moje bocje sa troszke blade, nie wcalosci, czarne paski nie sa do konca czarne, choc rano kiedy wlanczam oswietlenie sa normalne, blakna podczas dnia.
Ryby od jakiegos czasu sa osowiale, to znaczy mniej aktywne, mniej plywaja, siedza raczej w swoich kontach, choc i to sie zmienia kiedy zostaje zgaszone oswietlenie.

Po Co To?
Zalozylem temat poniewaz:
Jestem poczadkujacym akwarysta, Swoja 240stke posiadam od ponad roku, wczesniej mialem 60tke. Chcialbym pokazac jak wyglada to co posiadam, i chcialbym prosic o opinie, zalezy mi na tym poniewaz ciagle czegos mi w tym wszystkim brakuje, chcialbym wiedziec jak widzi to wszystko inna osoba. Z gory dziekuje za po rady, i jak slowa krytyki  Pozdrawiam.

Linki do zdjec:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0d1c6c1f94e576ef.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7f0b06a9fdca2e0a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0ab7730bb2759b79.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1685fe62a5617da3.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/475f85f3f5c6cd51.html
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2008, 17:59:23 wysłane przez DonMoney » Zapisane

Akwa: 240L
Obsada: Maylandia emmiltos Red Top Zebra, Maylandia emmiltos Red Red Zebra, Bocje wspaniałe, Pielęgnice zebry Pyszczaki złociste, Brzanki rekinie, glonijady.
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Maj 25, 2008, 18:36:47 »

nieotwiera fotek

andy76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 25, 2008, 18:47:45 »

nie otwiera zrob cos
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #3 : Maj 25, 2008, 20:03:11 »

Rany ludzie trochę inteligencji plik trzeba ściągnąć omg Roll Eyes
A co o akwa to wystrój straszny trzeba wiele poprawić.więcej roślin, zasłoń filtr roślinami.
Testy wody OK.
podaj je
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2008, 20:08:59 wysłane przez 5blue5 » Zapisane

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #4 : Maj 25, 2008, 20:06:37 »

Rany luzie trochę inteligencji plik trzeba ściągnąć omg Roll Eyes
Wink Klikacie akwa.rar i powinno sie pobierc, jesli nie to klikacie na to prawym a nastepnie zapisz element docelowy jako Wink
A co do akwa to bardzo mało roslin i na Twoim miejscy bym wyjąl te ozdoby. No i zdjecie zrób gdy jest juz ciemno w pokoju i jedynym zrodlem swiatla jest akwarium Wink. Opisz troche dokładniej zbiornik: sprzet, oswietlenie, parametry Wink.
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2008, 20:16:00 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 25, 2008, 21:03:22 »

a ja mam dwa pytania Wink
czy akwarium stoi na ziemi (panelach)??
oraz po co takawielka bimbrownia (wogóle po co) skoro cały czas jest włączony filtr z napowietrzaczem oraz brzzęczyk i to na 3 rośliny?? ....

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

DonMoney
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 25, 2008, 21:51:37 »

Wyniki testu i opis sprzetu przeniesiony do pierwszego postu.

"na Twoim miejscy bym wyjąl te ozdoby." Dla czego? wyjol wszystkie? z ozdob sa tylko te ala kolomny. Zastapic je czyms czy poprostu wyjac?

Tak akwa stoi na panelach, pod nim jest jeszcze karimata. Akwa musialem przestawic z powodu remontu, nie bawem wroci spowrotem, na specjalnie przygotowany podest. Moze w tedy wlasnie zmienie wystroj i to co jeszcze mi doradzicie Smiley

Jakie rosliny proponujecie? Wiem tylko ze do takiej obsady powinny byc raczej twardolistne.
Co wogole sadzicie o obsadzie i o tym i dno jest podzielone? czy tak moze byc?
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2008, 22:09:09 wysłane przez DonMoney » Zapisane

Obsada: Maylandia emmiltos Red Top Zebra, Maylandia emmiltos Red Red Zebra, Bocje wspaniałe, Pielęgnice zebry Pyszczaki złociste, Brzanki rekinie, glonijady.
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #7 : Maj 25, 2008, 21:53:40 »

Dobrze tylko przenieś to do pierwszego posta.
Testy marki AQUAEL ACTI TEST.
 Co do sprzetu:
Filtr: FanFilter plus (FAN-1) AquaEl (320l/h)
Filtr: TurboFilter 650 AquaEl (650l/h) Filtr z pojemnikiem biologiczno-chemicznym + filtr gąbkowy.
Grzalka Elite 300W z termostatem.
Brzeczyk Hailea aco-2202 (dwa male kamienie napowietrzajace).
Bimbrownia, uruchomina dzis, w celu poprawienia zdrowka roslinek ktorych jak juz zauwazono nie wiele... ale sa, i marnieja, wiec zrobilem to co zrobilem.
Oswietlenie: oryginalne w pokrywie, 2x30W, jedna daje swiatlo biale droga zoltawe.

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #8 : Maj 25, 2008, 21:57:47 »

"na Twoim miejscy bym wyjąl te ozdoby." Dla czego? wyjol wszystkie? z ozdob sa tylko te ala kolomny. Zastapic je czyms czy poprostu wyjac?

Tak, wszystkie. Dlatego ze akwa powinno byc odwzorowaniem naturalnego srodowiksa ryb. A raczej Ciezko znalezc takie kolumny w rzekach czy jeziorach Wink. Tego typu ozdoby to raczej rzecz gustu i podalem Ci tylko moje opinie co do tego bo sam przeciez o to prosilies Wink. Pozatym zajmuja nie potrzebnie miesce. A swoją droge to masz fajna grotke w lewym rogu Wink.
Przejrzyj ten watek http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=2557.0 Wink dotyczy on tego typu ozdób Wink
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2008, 22:00:40 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
DonMoney
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Maj 25, 2008, 22:16:19 »

kolejne zdjecia:
http://s008.wyslijto.pl/index.php?file_id=00695869543841973032&act=&down=1211749993&gk=cisco

No fakt, z ozdobami sie z godze, aj taki wybryk to byl ;p moja kobieta chciala a ja nie moglem nic na to poradzic...
Kolumny wygladaja troche nie realnie, byma ze to podwodne miasto ;p
Ale zamiast kolumn moze cos w stylu: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=368990751
Wyglada troche realniej niz kolumny, a przy okazji jakas kryjoweczka dla bocji czy dla zlocistego.

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #10 : Maj 25, 2008, 22:21:25 »

A może zamiast tych sztucznych ozdób lepiej zainwestowac w jakis ładny korzen Wink albo jakas ładna skałe Wink. Statki podobnie jak zamki moga byc nie bezpieczne dla rybek poniewaz moga sie w nich zaklinowac rybki  lub ewentulnie wpłyna i nie wypłyna a Ty mozesz tego nie zauwazyc. Jakby jednak nie było to zamieniajac kolumny na statki to tak samo jak bys nic nie zamienial bo wciaz to bedzie wygladac zbyt sztucznie Wink. Zastrzegam ze jest to tylko moja opinia i nie podwazam ani Twojego gustu ani Twojej kobiety Wink
Przejrzyj ten wątek który Ci podałem a może zmienisz zdanie co do tego typu ozdób Wink.
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2008, 22:23:01 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627

160l na ziemi!
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 26, 2008, 10:21:38 »

Kolego, długa droga przed tobą.....

Pal sześć wystrój ale obsada i parametry wody! Trzymasz ze sobą ryby, które wymagają różnych parametrów wody. Pyszczaki nie nadają się do akwarium towarzyskiego, są bardzo agresywne i przeważnie trzyma się je w akwarium tylko dla nich przeznaczonym, wymagają wysokiego ph wody i zżerają większość miękkolistnych roślin. Brak odpowiedniej ilości kryjówek dla tych ryb. Bimbrownia to też IMHO zupełnie nietrafiona sprawa. Po pierwsze obniża ph, co nie jest wskazane dla pysi, po drugie dla tych żabienic przy takim słabym świetle nie za wiele daje a napowietrzanie i tak wytrąca CO2 z wody zanim dotrze do roślin. Następna sprawa to brzanka rekinia, zbrojniki i bocja. Nie do pyszczaków! Tolerancja tych ryb na niesprzyjające warunki wodne jest duża ale ich komfort życia jest wtedy bardzo niski co widać np przy ubarwieniu bocji.
Każda próba dosadzenia miękkich roślin skończy się tym, ze zostaną one zjedzone przez ryby więc albo pyszczaki w akwarium biotopowym albo akwarium towarzyskie  z roślinami do którego próbujesz dążyć.

Co do ozdób to jestem bardzo tolerancyjna bo każdy ma inny gust ale całe akwarium nie sprawia jakiegoś przyjemnego wrażenia. Obejrzyj sobie w galerii akwaria typu Malawi, poszukaj w google.pl informacje o jez. Malawi i o rybach, które trzymasz w baniaku.

Jest mi bardzo przykro, ze to muszę napisać i mam nadzieję, ze weźmiesz to sobie do serca. Mam nadzieję, ze za niedługo z pomocą użytkowników forum znających się na Malawi uda Ci się urządzić Twoim pyszczakom ładny dom  Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
DonMoney
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Maj 26, 2008, 10:57:35 »

Łojoj... nawet nie myslalem ze jest az tak dobrze Cheesy
yhhhh nie no zalamka.
Widze ze czeka mnie konkretnie niezla jazda z tym wszystkim.
Na poczatek rozumiem ze musze zastanowic sie, co chce trzymac w swoim akwa...
Albo pyszczaki, albo pielegnice, czy dobrze zrozumialem? jesli tak, to co Twoim zdaniem lepiej pozostawic w tym baniaku?
Nie wiem co zrobie z reszta, mam co prawda jeszcze drugi, pusty baniak, 60l tylko ze nie mam jak go uruchomic, wiec pozostanie mi albo sprzedanie albo oddanie czesci rybek ;(

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Maj 26, 2008, 11:05:02 »

Pyszczaki to są pielęgnice. Ponieważ masz ich większość a litraż ku temu sprzyja skłaniałabym się ku właśnie pyszczakom. Bocja i brzanka  do sprzedania/oddania. Zbrojniki jeśli ryby na nie nie reagują możesz zostawić na razie. Akwarium przydałoby się także przebudować i stworzyć rybom naturalne kryjówki ze skał i kamieni.

Poczytaj także tu: http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubowiczow/opisy_gatunkow/maylandia_emmiltos.html

Przykładowe akwaria dla pyszczaków: http://www.um-um.pl/malawi/categories.php?cat_id=3

PS. Główne zdjęcie zbiornika ma się wyświetlać "na gotowo". Możesz do tego celu wykorzystać stronę hostingującą zdjęcia jak np www.fotosik.pl
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2008, 11:11:09 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
DonMoney
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Maj 26, 2008, 11:07:27 »

4x Red Top Zebra (dwa osobniki dorosle dwa mlode)
4x Pielegnica zebra (dwa osobniki dorosle dwa mlode)
3x Glonojad
2x Pyszczak zlocisty

Odpada brzanka i bocje, w sumie tylko one wygladaja na nie zadowolone, i nie czuja sie zbyt komfortowo.
Czy tak moze zostac?
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2008, 11:19:24 wysłane przez DonMoney » Zapisane

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: